Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Gázálarc miatt alakította ki jellegzetes bajuszát Hitler?

Katonatársa szerint Adolf Hitler azért választotta később emblematikussá vált bajuszformáját, mert eredeti, pödrött szőrdísze nem fért be a gázmaszk alá.
Adolf Hitler katonatársa, Alexander Moritz Frey papírra vetette gondolatait a későbbi vezérről, akit még az I. világháború idejéből ismert: együtt szolgáltak a bajor gyalogosoknál. A bajtárs írásaiból kiderül: Adolf Hitler parancsra nyírta meg pödrött bajuszát, mert az megnehezítette a gázálarc felvételét.

Alexander Moritz Frey megírta azt is, hogyan találkozott először Hitlerrel, 1915-ben: "Egy sápadt, magas férfi botorkált le a pincébe, azután, hogy megkezdődött az aznap esti bombázás, a szemében pedig félelem és düh égett."

"Abban az időben magasnak tűnt, mert nagyon vékony volt. Szája csúnya vonalát teljes bajusz takart, amelyet később a gázálarc miatt kellett megnyírnia" - írta az 1957-ben elhunyt férfi.

A katonatárs írása az első olyan dokumentum, amely megcáfolja a történészek elképzelését: eddig azt hitték, Adolf Hitler azért vágta más fazonúra bajuszát, mert az időszak divatját követte.

A későbbi Führer egyébként hiába nyírta meg bajuszát: hiába viselt gázmaszkot, egy 1918-as brit támadás során súlyos gázmérgezést kapott és időlegesen megvakult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: vitát

a parlamentben Rendőri látogatás Kábítószerfogás Viharok, riasztások Nincs magyar

áldozat

Budapest» A Fidesz elutasítja a több-biztosítós egészségügyi modell bevezetését – mondta… Tovább olvasom