Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Gáz nincs: Leállnak a fúrások Makónál

Leállíthatja a kanadai Falcon Oil and Gas Ltd. a gázkutatatást a Makói Árok térségében található Földeák-1 kútnál.

A kanadai cég ezt azzal indokolta, hogy partnere, az ExxonMobil Hungary (Mako) Limited javaslata szerint föl kellene hagyni a kút kutatásával. A Falcon honlapján közölt értékeléssel a Portfolio.hu is foglalkozott.

Az ExxonMobil két fúrást végzett 4.358 és 4.200 méterig. Mindkét esetben igen jelentős mennyiségű víz is a felszínre került, valószínűleg egy víztározó természetes törésvonalába ütköztek. A vízréteg megőrzése érdekében állnának le a kutató fúrásokkal ezeken a szinteken - közölte a cég.

A magyarországi földgázkutatás azóta értékelődött fel a külföldi befektetők szemében, hogy az energia drágasága és a technológia fejlődése lehetővé teszi nem hagyományos, nehezen és drágábban kitermelhető lelőhelyek megdolgozását is.

A közlemény szerint 4.358 méteres szinten az átlagos gázhozam napi 6 ezer köbméter volt egy 10 napos időszakaszon belül. Ugyanekkor 2,5-60 köbméter víz tört fel.

Az e feletti, 4.200 méteres szinten végzett próbafúrás során - 46 óra alatt napi átlagban 1.415 köbméter földgáz került felszínre, ugyanakkor 200-500 köbméter víz is.

Marc A. Bruner, a Falcon elnök-vezérigazgatója csalódást keltőnek mondta az eredmények. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a Makói Árok messze nincs teljesen feltérképezve. Hozzátette, az eddigi kutatási eredmények alapján még nem lehet végleges következtetéseket levonni a térség gázkészletéről, igen sok olyan pont van még, ahol érdemes fúrásokat végezni.

Marc A. Bruner azt sem zárta ki, hogy még egy fúrást végeznek a Földeák-1 kútnál.

A makói árok kutatásban a Falcon mellett részt vesz a Mol Nyrt. és az ExxonMobil leányvállalata, az ExxonMobil Kutatás és Termelés Magyarország Kft. (ExxonMobil) is.

A Mol tavaly áprilisban a kutatásokról azt közölte, hogy sikeres program esetén a Makói-medencében a gázmező-fejlesztés és -kitermelés 2012-2014-ben várható. Az akkori tervek szerint a Mol és az ExxonMobil az első szakaszban, 2008-2010 között a Makó-Nyugat területen 4-6 kutat fúr, illetve repeszt, majd teszteli ezeket. A Makó-Kelet területen a már meglévő kutakat nyitják meg újra, illetve ha szükséges, újakat is fúrnak.

A kutatási időszakban a nyugati területen a Mol és az ExxonMobil 50-50 százalékban részesedik, míg a keleti területen a Mol és az ExxonMobil 33,3-33,3 százalékkal, a korábbi kizárólagos tulajdonos, a Falcon pedig 33 százalékkal rendelkezik.

A kutatási koncepció megvalósításának fontos része, hogy megtalálják azt a technológiát, ami a célzónában felhalmozott csapdázott gázt a felszínre hozhatja. Az ExxonMobilnak már van ilyen technológiája, amit egy észak-amerikai gázmezőn dolgozott ki. Nem biztos azonban, hogy a technológián nem kell módosítani, de a Mol úgy ítéli meg, az ExxonMobil technológiája sikeres lehet a Makói-árokban.

A fúrások azonban kockázatosak: a Mol szakemberei szerint a kockázatot és a problémákat önmagában véve nem a mélység, hanem a hőmérséklet és a nyomás, valamint az a technológia jelenti, amit kutak megnyitására alkalmaznak. Igaz, Észak-Amerikában már a gáz 25-30 százalékát a Makói-medencében alkalmazandó nem konvencionális technológiával termelik ki.
Egy hagyományos gázmezőn egy konvencionális kút költsége 2-4 millió dollár, s a fúrás 2-3 kilométer mélységű. A nem konvencionális kút fúrásának költsége 8-12 millió dollár, a mélysége pedig 2,5-5,5 kilométer.

Az 1.567 négyzetkilométeres Makói-medencében a korábbi felmérések és nagy pontosságú becslések szerint a kitermelhető ipari gázvagyon 2 milliárd hordó egyenértéknek felel meg, azaz 340 milliárd köbméter gáz feletti vagyont képez. Az ipari vagyonnak - a jelenlegi technológiai ismeretek alapján, évi ötven kút lefúrásával számolva - a következő 30 év során mintegy 30 százaléka termelhető ki.

Olvasóink írták

 • 4. load 2009. október 09. 22:42
  „Egy hír a multból:
  Tüntetők jelképesen a Szent Korona birtokába vették a makói gázmezőt
  2007. február 24. 17:00

  Mintegy hetven tüntető egy szertartás keretében a Szent Korona birtokába vette jelképesen a makói gázmezőt szombaton Óföldeák közelében, a kanadai Falcon Oil and Gas Ltd. egy fúrókútjánál. A föld és annak mélyében lévő természeti kincsek nem elidegeníthetők, az összes magyar ember javát kell szolgálják - mondta Szabó Pál, a Forradalmi Nemzeti Bizottmány egri elnöke, a rendezvény előtt tartott sajtótájékoztatón. Az elnök közölte, a gázmezőt a Szent Korona nevében lefoglalják, és amennyiben "a magyarság számára kedvező változások következnek be" a kitermelésről kötött szerződések semmisek lesznek.

  Nos, a magyarság szempontjából "kedvező változások" nem következtek be, ezért meg kellene próbálni a sámán urakkal kitermeltetni a gázmezőt.
  Kizárólag a Szent Korona tan útmutatásai alapján.”
 • 3. a.h.a. 2009. október 09. 17:02
  „Mert az a nem lenne üzlet a ruszkiknak.Kitermelni nem tudjuk,nekik meg nem is érdekük.”
 • 2. fióka 2009. október 09. 12:59
  „De akkor miért is kell nekünk mindenhonnan gázt vennünk amikor rajta ülünk?”
 • 1. fióka 2009. október 09. 12:57
  „Isten nem ver bottal :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olasz meló: Robbanószerek zsákban az M70-esen

Több zsákban találtak lőszereket, lőszerhüvelyeket és robbanószereket két olasznál. Tovább olvasom