Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Gátlásoldó monitorflörtök

Az utóbbi években viharos gyorsasággal hódítottak mind nagyobb teret a különböző chat- és párkereső oldalak. A pszichológusok szerint az internetes csevegések nagy csalódásokat tartogathatnak, ugyanakkor a képernyő mögött könnyebben megnyílnak az emberek.
Illusztráció: Frank Yvette
A lélekbúvárok azt állítják, rohanó világunkban a legtöbb betegség kiváltó oka pszichés eredetű. Nem beszéljük ki magunkból örömünket, bánatunkat, s a fájdalom előbb-utóbb utat tör magának a szervezetünkben. Nem véletlen tehát, hogy az e-mail mellett az internet legnépszerűbb „hozadéka" a chatelés.

A becenév sokat elárul

A chat valós idejű beszélgetés: ilyenkor az internet egy programjának felhasználásával emberek egy csoportja kommunikál egymással. Sok emberrel cserélhetünk gondolatokat, információkat, kérhetünk ötleteket, tanácsokat. A chatprogramok nagy része hasonlóan néz ki: rendkívül egyszerű kezelőfelület, amely mindössze néhány gomb kezelését várja el. Ha egy ilyen szolgáltatást nyújtó weboldalra csatlakozunk, rögtön becenevet kell kitalálnunk magunknak. Érdemes olyan nevet választani, amit a későbbiekben is szívesen használunk – ezzel az állandósággal a beszélgetőtársak helyzetét is nagyban megkönnyítjük, hiszen a következő belépéskor nem kell újra bemutatkoznunk, újra elmagyaráznunk, hogy kik vagyunk. A becenév ugyanakkor el is fedi a valós személyiségünket – persze csak amennyire szeretnénk.

A chat lehetőséget biztosít arra is, hogy másnak adjuk ki magunkat, mint akik valójában vagyunk. A hálón megváltoztathatjuk valódi énünk jellemzőit, bebújhatunk más karakterek bőrébe, cseveghetünk akár önmagunk bátrabb, magabiztosabb „változataként". Persze aki valódi kapcsolatokat keres, aki valódi barátságok kialakulását várja az ilyen beszélgetésektől, annak tanácsosabb önmagát adni. A személyes találkozáskor úgyis kiderül minden, és nincs kiábrándítóbb, ha a látvány még csak nem is hasonlít a leírtakra.

Kapcsolatok forgatókönyv szerint

A világhálón szövődő kapcsolatok sajátosan jellemző forgatókönyv szerint alakulnak. A bensőséges viszony kibontakozása hosszú ideig, van, hogy hónapokig is eltart. Az első levélváltások, vagy a chat roomban folytatott csevegés finom puhatolózásait vagy kedves csipkelődéseit fokozatosan egyre mélyebbre ásó témák, önvallomások követik. Jó esetben a párocska digitalizált fényképet is vált a levelezés során, hogy kisebb legyen a megrökönyödés az első személyes találkozás alkalmával. Ez a pillanat ugyanis kritikus minden weben született kapcsolatban.

Kell a személyes találkozó

Benczéné Tímár Irén pszichológus azt mondja: a chat- és párkereső oldalak népszerűségének hátterében jelentős szerepet játszik, hogy a személytelenség feloldja a gátlásokat, felelősség vállalása nélkül lehet a képernyőn keresztül közel kerülni valakihez. Nem kell azon görcsölni, hogy oda merünk-e menni a másikhoz, és akkor annak mi lesz a reakciója, az életben ugyanis mindannyian félünk a visszautasítástól. Másrészt lényegesen lecsökkent az ismerkedési helyek száma, különösen az egyetemről kikerült fiatalság találja nehezen a párját. A számítógép praktikus: bármikor elérhető, rengeteg emberrel lehet az interneten beszélgetni. Az itteni flörtökhöz nem kell készülődni, a város egyik feléből a másikba átutazni. Az anonimitás következtében könnyebben megnyílnak az emberek, és elmondanak olyan dolgokat is, amit élő szóban jóval később tennének csak meg. Az első benyomások azonban fontosak, egy kialakuló kapcsolathoz nem elegendő, ha két ember azonos hullámhosszon van, és még csak az sem, ha szimpatikusak egymásnak a kicserélt fotók.

A személyes találkozót nem érdemes sokáig húzni, mert nem csak a másik hazugságai sodorhatnak érzelmi válságba valakit, néha éppen önmagunk becsapásából fakadnak a negatív következmények.
Az on-line kapcsolatok emberiek ugyan, de a partner láthatatlanságát valamivel ellensúlyozni kell, ezért sokaknál nagy szerephez jut a fantáziálás. Amíg egy valódi randevú előtt a frizuránkat és az öltözékünket igazítjuk tökéletesre, az interneten küldött üzenetekben a személyiségünk legjavát, fantáziánkat, intelligenciánkat csillogtathatjuk meg. Megfordul tehát a sorrend, először tárul fel a belső szépség, majd csak egy idő után hullik le a fátyol a külső jegyekről.

Az internetet persze ostobaság ördögnek lefesteni, rajtunk múlik, hogyan élünk ezzel a lehetőséggel. Az biztos, hogy érdemes egy bizonyos határt nem átlépve ismerkedni, vagy ha tényleg nagyon szimpatikus a másik személyisége, akkor minél előbb egy valós találkozást kezdeményezni. Mindenesetre bármennyire is hódít a virtuális flört, abban megegyezhetünk: az igazi randik varázsát és izgalmát semmilyen virtuális szó nem pótolhatja, az sosem fog kimenni a divatból.

V.M.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyhétnyi kortárs irodalom

Hagyomány és megújulás jellemzi a VIII. megyei irodalmi hét programját. Tovább olvasom