Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Gátakat robbantanak Románia déli megyéiben

Bár jelentősen csökkent a Duna vízhozama és magassága, két déli megyében, az egymástól mintegy 200 kilométerre lévő Doljban és Calarasiban összesen 4-5 települést öntött el az ár.
A víz még a múlt héten törte át a töltéseket, és először lakatlan területeket lepett el, majd elérte a falvakat is. Estétől mostanáig két helyen robbantották át a gátat, hogy visszatereljék a vízet az immár alacsonyabb szintű Dunába. Dolj megyében megint robbantanak, mert 500 kiló dinamittal csak kisebb rést sikerült ütni a töltésen.

Bistret község polgármestere elmondta: az ő településrészén 360 ház van 1-1,5 méteres víz alatt. A polgármester már a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy az akkori gátszakadás nyomán a víz először kelet felé nyomul a lakatlan területen, de 20-25 kilométer után a merőleges töltésnek ütközve visszafolyik, és szintje kiegyenlítődik. Ez történt most, ezért nagyon fontos, hogy sikerüljön a robbantás. A víz egyre nő és egyre előbbre nyomul a falvakban.

A múlt hét végén 14300-ra csökkent a kitelepítettek száma Románia-szerte. Most újból 16500-an töltik rokonoknál, tömegszálláson és menekülttáborban az éjszakákat. Az egyik ilyen sátortáborban, ahol 1400-an élnek, sokan tetvesek lettek.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom