Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Gaskó: a foglalkoztatottság gyors növelése a feladat

A LIGA elnöke szerint a foglalkoztatás gyors növelése érdekében az új kormánynak a magyar erőforrásokra épülő gazdaságpolitikát kell folytatnia.
Gaskó István szombaton Budapesten, a szakszervezeti szövetség május elsejei rendezvényén úgy fogalmazott, hogy ez lehet a következő időszak legfontosabb politikai célkitűzése. A LIGA azt is várja az új kormánytól, hogy a társadalmi párbeszéd a jövőben ne formális legyen, hanem a munka világára tartozó kérdéseket érdemben tárgyalják meg a szociális partnerekkel - hangsúlyozta Gaskó István. Május elseje mindig a munkavállalók akciónapja volt, most ugyanakkor kevésbé van ok az ünneplésre, mivel az elmúlt négy év nagyon súlyos megpróbáltatást jelentett a munkavállalók számára, akik egy sor jogot és jövedelmet elvesztettek a köz- és a versenyszférában egyaránt - mondta.

A LIGA Szakszervezetek a választások előtt tizenhárom pontban foglalta össze elvárásait az új kormánnyal szemben. Ezek közül Gaskó István kiemelte: legfontosabbnak a válságból való kilábalást tartják, mivel a munkavállalók helyzetét nagyban megkeseríti, hogy az elmúlt 16 évben nem volt ilyen magas a munkanélküliségi ráta Magyarországon, mint most.

Az elmúlt négy évben a közszférában a reálkeresetek a 2002-es szintre ugrottak vissza, a versenyszférában pedig rengeteg munkahely szűnt meg az utóbbi években - fűzte hozzá. A LIGA szerint új alapokra kell helyezni a közoktatást, az egészségügyet, a nyugdíjellátást. A LIGA és tagszervezetei május elseje alkalmából az Országház előtti Kossuth Lajos téren "piramist" építettek a munkavállalók legfőbb kívánságaiból.

Ezek között volt olvasható például a "BKV a közlekedésről szóljon!" a "Rendezzük a korkedvezményes nyugdíjakat", a "Megbecsülés mellé tisztes bért", az "Egyenlő munkáért egyenlő bért", illetve a "Leépítés helyett vasútépítést" és a "Sztrájkjogot a rendőröknek", valamint a "Méltó munkát itthon" felszólítás. A

z akcióban a LIGA tagszervezetei közül részt vett például a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezet, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete.

Olvasóink írták

  • 3. HR_XAR 2010. május 02. 13:47
    „fideszpárti, a fideszpártiak meg most mind előtérbe kerülnek”
  • 2. kefefejű 2010. május 01. 19:56
    „Na, ez a bibircsókos buzerátor is előkerült...”
  • 1. Csetneky 2010. május 01. 19:15
    „Gaskó fiam! A sztrájk növeli a foglalkoztatottságot?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több órás várakozás lehet vasárnaptól a záhonyi határállomáson

Több órás várakozás alakulhat ki vasárnap estétől a záhony-csapi magyar-ukrán határállomáson az… Tovább olvasom