Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Gardénia: drasztikus leépítés

Csoportos létszámleépítésről döntött a Gardénia vezetése, aminek következményeként év végére a jelenlegi 322-ről 50-re csökken a társaság dolgozóinak száma. A leépítés oka a társaság veszteséges tevékenységeinek megszüntetése.

A Gardénia épülete
Az igazgatóság és a felügyelőbizottság kedd délutáni döntését a társaság elnök-vezérigazgatója, Peter Zelnik tegnap délelőtt munkásgyűlésen jelentette be a dolgozóknak, akik megdöbbenve fogadták a lesújtó hírt. A munkásokat képviselő szakszervezetek és az üzemi tanács a gyűlés előtt negyedórával kapták meg a tájékoztatást a várható lépésekről.
Peter Zelnik közölte a gyár dolgozóival, hogy a cég négy éve veszteséges, több mint 1 milliárd forintot vesztettek ez idő alatt. Az ez évi gazdasági számításokat is összevetették a tavalyival, ami alapján látni, hogy az első öt hónapban nagyobb lesz a veszteség, mint az előző év ugyanazon időszakában. Ezért úgy döntött a társaság igazgatósága és felügyelőbizottsága, hogy az operatív vezetés szüntesse meg a veszteséges tevékenységeket. A restrukturálást az év végéig fejezzék be.
A vezetés két elképzelést is megvizsgált. Azt azonban, hogy a ’ 90-es évek elejéhez hasonlóan a termelést fejlesszék, elvetették. Az ugyanis – a vezérigazgató szerint – további több százmilliós veszteséget hozna, ugyanakkor komoly befektetésekre is szükség lenne.

A másik, most megvalósítandó változat szerint a termelés érdemi részeit visszafejlesztik, ami jelentős, csoportos létszámleépítéssel jár. A programot a bankokkal és a tulajdonosokkal is egyeztették. A fennmaradó létszámmal a cég eddigi forgalmának kétharmadát akarják elérni, s olyan helyzetet teremteni, hogy megállják a helyüket a versenyszférában.

Felmondott szerződés

A munkásgyűlésen egy másik rossz hírt is bejelentett Peter Zelnik. Közölte a dolgozókkal, hogy a jelenlegi helyzetben a cég nem tudja vállalni a kollektív szerződésben foglaltakat, ezért azt július 1-jével felmondják. Igaz, annak 3 hónapos felmondási ideje van, s akiket ez idő alatt bocsátanak el, aszerint kapják meg végkielégítésüket. A személyre lebontott döntéseket július elseje után hozzák meg az üzemi tanács bevonásával. A szokásos nyári leállás előtt mindenki megtudja, mivel kell számolnia.
A Kisalföld kérdésére Peter Zelnik piacválsággal, a gyár termékei, a kötött függönyök iránti kereslet hiányával magyarázta a jelentős veszteségeket. Válaszában elmondta azt is, hogy az 50 körüli létszám mellett nincs mód arra, hogy fenntartsák a Gardénia telephelyét. A társaság a fennmaradó létszámmal bérelt helyen folytatná tevékenységét. A cég leányvállalatairól annyit tudtunk meg, hogy a leépítés a Garkomfot is érinti, a Gardénia Lakástextil Szolgáltató Kft.-t és a Déniát előreláthatóan nem.

Megdöbbentő az eset

A cégnél működő Csipkegyári Dolgozók Független Szakszervezete elnöke, Kecskeméthy Norbert és a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Berecz Pál megdöbbentőnek tartják, hogy egy százéves céget az egyik pillanatról a másikra le lehet építeni. Ezzel Győr, de mondhatni, az ország utolsó függönygyártó fellegvára is megszűnik. Nem találnak magyarázatot arra, hogy a közelmúlt nagyberuházásai – mint például a kötőcsarnok építése – után röviddel ilyen drasztikus leépítésre szánja el magát a vezetés.
A szakszervezeti vezetők elmondták, hogy a termelőterületeken dolgozók átlagéletkora magas, ezért elhelyezkedési lehetőségük szinte egyenlő a nullával. A kollektív szerződés felbontását egyoldalúnak tartják, de mindent megtesznek, hogy mindenki megkapja az abban foglalt, neki járó végkielégítést. Ugyanis a családok nagy részének megélhetése kerül veszélybe. Azok, akiket a kollektív szerződés felmondása után három hónappal bocsátanak el, nagyon rosszul járnak. A szakszervezeti elnökök bíznak benne, hogy a vezetésnek lehetősége lesz a végkielégítések normális kifizetésére.

Korábban:

Átszervez a Gardénia (2002.06.25.) >>


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapokig temetetlenül

Két, több mint harminc napja temetetlen holtat tároltak (tárolnak) a megye egy-egy intézményében… Tovább olvasom