Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Gárda-vonluás: 14 előállítás

Összesen 14 embert állítottak elő vasárnap délután a budapesti Kosztolányi Dezső téren gyülekező gárdaegyenruhások közül.

3 ember ellen büntetőeljárást, 10 ellen szabálysértési eljárást indítottak, egyikükről pedig kiderült, hogy bírósági körözés van érvényben vele szemben - közölte hétfőn a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

A rendőrség honlapján közzétett közlemény szerint a 3 büntetőügy egyesülési joggal visszaélés vétsége miatt indult. Mint az érintettekről írták, "ők voltak azok, akik a gárdistákat vezényelték, irányították". Tíz emberrel szemben feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel és jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt indult szabálysértési eljárás.

A körözés alatt álló ember melletti 13 előállítottat még vasárnap este kihallgatták, ők szabadlábon védekezhetnek.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a rendőrség Gyorskocsi utcai objektuma és a XI. kerületi, Bocskai úton található kapitányság előtt gárdaszimpatizánsok várták az előállítottak szabadulását; egyik helyszínen sem történt rendbontás.

Vasárnap délután a Jobbik Magyarországért Mozgalom által bejelentett és a BRFK által tudomásul vett rendezvény zajlott a főváros XI. kerületében, a Kosztolányi Dezső térnél.

A rendőrség közlése szerint a BRFK helyszínen tartózkodó munkatársai a rendezvény előtt felvették a kapcsolatot a főszervezővel, ismételten felhívták a figyelmét arra, hogy a Magyar Gárdát a bíróság jogerősen feloszlatta, és amennyiben a vonulás során a rendőrök azt tapasztalják, hogy a feloszlatott szervezet egyenruhájában, alakzatban, vezényszavakra együtt mozognak, akkor meg fogják tenni a szükséges intézkedéseket. A Jobbik főszervezője ezt tudomásul vette, s arról tájékoztatta a rendbiztosokat, hogy nem fognak a menetben gárdaegyenruhában, alakzatban vonulni, csak civilek csatlakoznak a menethez, illetve a formaruhát viselők magánemberként vesznek részt a rendezvényen.
Délután 15 óra körül a Jobbik menete elindult a Kosztolányi Dezső térről a Szent Gellért tér felé, a bejelentésnek megfelelően. A Magyar Gárda tagjai ekkor alakzatba rendeződtek, vezényszavakat követően a Jobbik menete után indultak - tartalmazza a rendőrségi közlemény. Mint írták, a rendőrök észlelték a jogszabálysértést, sorfalba rendeződve megállították a Gárda menetét, és felszólították őket a helyszín elhagyására.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. lótusz 2009. december 24. 17:10
  „a gárda az sokkal jogosabb mint a hazaáruló alkotmányellenes kormány. mert védi nemzetünket, hagyományainkat és a magyarok érdekét. ez fáj a magyargyűlölőknek. de hiába. áprilisban jobbik színre lép és takarodhatnak izraelbe.mert ugyebár itt terjeszkednek a mi földünkön szándékosan. kell a víz a föld.”
 • 48. gjozsi88 2009. november 29. 14:44
  „balazs68!
  Kösz, hogy sikerült bemutatnod a kettönk közti kulturális különbséget!
  A gárda szerepét és jogosultságát sajnos nem sikerült alátámasztanod!!!
  A cigányság helyzetét és mozgatórugóit ezek szerint nem ismered, viselkedéskulturájára érdemi válaszod nincs!! ( én a cigányokkal tudtam rendezni a konfliktusomat, mely a mai napig rendezett! A megoldás engem igazol, a gárda semmit nem old meg verziót, meg a folyamatos feszültség alátámasztja!!!)”
 • 47. gjozsi88 2009. november 28. 13:55
  „balazs68!
  Igen balaz! Ez a népcsoport igy reagált arra, hogy mi odamentünk, nem feltételezve, hanem tudva, a saját tulajdonunkért! Nem baltával, hanem azt a kialakult hangulat ellensúlyíozására a helyszínen, spontán reakcióként került kézbe! Ha nem megyünk oda, akkor nekik van egy tölem lopott biciklijük és nincs kialakult helyzet, amit kellö határozottsággal kellett megoldani!
  Az önbiráskodás általad idézett jelentésében többek közt azt irod, hogy fenyegetéssel arra bir, hogy valamit tegyen vagy NE TEGYEN!!!!
  A gárda alakulatba vonulva, megfélemlítve a cigányokat arra kényszerít, hogy valamit ne tegyen!(vagy mit is akar) Ez önbiráskodás!!!”
 • 46. balazs68 2009. november 27. 17:10
  „gjozsi!

  Te semmit nem értesz!
  Miért azonosítasz egy kisebbségben lévő népcsoportot negatív magatartásformával? Tehát a cigányok ilyenek? Fenyegetnek? Veszélyesek? Baltával kell menni hozzájuk? Ez rasszista megnyilvánulás részedről.

  Igen lenne pofám feljelentést tenni. Te azt állítod, hogy a te tulajdonodat ellopta valaki. Lehet, hogy nem is a tiéd. Lehet, hogy kölcsönadtad, aztán azt állítod, hogy ellopták? Lehet, hogy valaki más lopta el, aztán elhagyta valahol, ők már tényleg csak találták. Ki tudja? Erre te odamész a haveroddal, aztán baltával szétvered az ajtót... És erre azt mondod, hogy jogszerű, mindenki csinálja így. Szánalmas....Ezeket a tényeket a megfelelő hatóságoknak kell tisztázni. Jézusom, mint egy óvodás, tényleg el kell magyaráznom?

  Olvasd már el, hogy mit jelent az önbíráskodás!!!! Mikor, milyen vagyoni igénynek szerzett erőszakkal vagy fenyegetéssel érvényt a gárda egyetlen tagja is?
  Nem is írok többet, úgysem értesz semmit.”
 • 45. gjozsi88 2009. november 27. 13:23
  „balazs68!
  Az után, hogy"elloptad a biciklimet", lenne pofád feljelentést tenni???
  Azt viszont el sem tudod képzelni, hogy a cigányoknál kialakuló hangoskodás eljut arra a szintre, hogy a földröl spontán felkapott fejsze arányosság szempontjából megállja a helyét?
  A gárda nem csak a ruhájában, hanem alakzatban, nagy tömeggel megjelenve, nem félelmet kelthet, hanem a romák tiltakozása szerint, félelmet is kelt!!!
  A gárda miért nem szól a rendörségnek???
  Milyen alapon önbiráskodik! Ha már rajtam ezt kéred számon!
  A gárdát, mint mozgalmat is betiltották! Tehát tök mindegy milyen ruhába vonulnának, legfeljebb az attól nem lesz büntethetö, mert nehezen tetten érhetö, de attól az még nem legális!!!”
 • 44. balazs68 2009. november 27. 08:52
  „Tisztelt gjozsi!

  Amit te le tudtál írni a gárdával kapcsolatban az a nagyszámú jelenlét. Ezzel még semmilyen jogsértést nem követnek el.. A gyülekezési jogot szabályozó törvény alapján ehhez bárkinek joga van. Tehát az önbíráskodáshoz és a kényszerítéshez semmi köze!

  A gárdával kapcsolatban az egyenruha az, amivel ,,meg tudták fogni" őket. A gárda különböző rendezvényekkel, gyűlésekkel, felvonulásokkal hívja fel a figyelmet bizonyos eseményekre, társadalmi problémákra. Ennek a módján lehet vitatkozni, magam sem értek egyet azzal, ahogyan csinálják, de a jog szerint addig, amíg az új büntetőjogi és szabálysértési tényállások hatályba nem léptek, addig semmilyen jogsértést nem követtek el.
  A bíróság azért oszlatta fel a gárdát, mert az egyenruhájuk, az alakzatban történő vonulásaik valakikben félelmet kelthettek. Ha a gárdisták a jövőben nem egyenruhában szerveznének rendezvényeket, akkor megint csak jogszerűen tennék azt.

  Változatlanul fenntartom, hogy nem érted, mire akarok kilyukadni.
  A te esetedben valószínűleg azért nem tettek panaszt, mert nem voltak elég ismeret birtokában, hogy ezt megtegyék. És igen, lehet, hogy azért, mert ,,sárosak" voltak valamiben. DE akkor sem ez az elintézési módja. Te miért nem tettél bejelentést a rendőrségen???
  Egyébként, ha valaki ezt teszi velem, én biztosan feljelentést tettem volna önbíráskodásért, magánlaksértésért.

  És te a mai napig fenntartod, hogy te (és mindenki) jogon kívüli eszközökkel intézze el vélt, vagy valós sérelmeit......Ez így jó?”
 • 43. gjozsi88 2009. november 27. 06:48
  „balazs68!
  A gárda a nagyszámú jelenléttel, az általad felsorolt fenyegetéssel kényszerítené a cigányokat arra, hogy valamit tegyenek, vagy ne tegyenek!
  A két eset közt van egy mérhetö különbség: A gárda esetében a cigányok fenyegetésnek érzik, az én, illetve mi konkrét esetünkbe meg nem! Ezt bizonyítja, hogy sehol nem tettek panaszt és a mai napig semmi nem tünt el nálam, és normális köszönö viszony van köztünk, pedig ez már közel 17-18 éve történt!!!
  Egyetértünk, hogy a GÁRDA ANARCHIÁT akar!
  Emelett fenntartom azt a jogomat, hogy a társadalmi együttélés szabályai szerint a saját jogaimat, érdekeimet magam megvédjem, a társadalmi pozicióimat megtartsam, nem mindent mással akarjak elintéztetni!”
 • 42. balazs68 2009. november 26. 21:53
  „Tisztelt gjozsi88!

  Önbizalmad az van, ez egyszer biztos.... Először is azt javaslom neked, hogy menj el egy szabóhoz és vetess be az arcodból mindkét oldalon, de jó sokat.....
  Ha az irdatlan nagy ego-d megengedi, azért mégiscsak merészelnék vitatkozni veled.

  1. Valószínűleg nem nézted meg az önbíráskodás tényállását, ezért leírom:"Aki abból a célból, hogy jogos, vagy jogosnak vélt vagyoni igénynek érvényt szerezzen, mást erőszakkal, vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen, vagy eltűrjön, bűntettet követ el....." Konkrétan melyik esetre gondolsz, mikor önbíráskodott a Gárda? Ha tudsz ilyent mondani, elismerem, hogy igazad van.

  2. Az önbíráskodás a büntetőjogban szabályozott kategória. Az önvédelem az nem!!!! Ami jogilag szabályozott, az a ,,jogos védelem", de a te és a ,,haverod" esete attól messze áll. Ha valóban akkor benneteket jogtalan támadás ért, akkor azt azzal arányos mértékű cselekménnyel elháríthatod, de ez semmiképp sem hatalmaz fel arra, hogy kikényszerítsd azt, hogy valamit átadjanak neked. Ami nem is biztos, hogy a tiéd. Tehát erről fogalmad nincs....

  3. Még egyszer idézem, mit írtál a 12. hozzászólásodban: ,,Az udvaron volt egy balta, felkapta a haverom, belevágta az ajtötokba, igy hasítalak szét bennetek!" Ez volt a hőzöngéssel arányos fellépés????? Ez volt a spontán mozdulat??? Ez inkább az élet és testi épség ellen irányuló fenyegetés volt.... Ez szintén a büntetőjogban szabályozott kategória.

  4. Nem tudom pontosan, mit jelent a ,,telep" kifejezés, de gondolom ott éltek azok akiket meglátogattatok. Mit kerestél ott? Az ott lakó beleegyezésével mentetek be oda??

  5. Én pusztán arra akartam kitérni az előző hozzászólásomban, hogy ha mindenki így intézné el a vélt, vagy valós sérelmeit, akkor.... Nos azt anarchiának hívják....”
 • 41. gjozsi88 2009. november 26. 18:31
  „balazs68!
  Tehát akkor a gárda önbiráskodik!!!???
  Az önbiráskodásnak és az önvédelemnek külön kategóriája van! A bennünket ért fenyegetö csoportosulás és hözöngéssel arányos fellépés volt a spontán mozdulat, melynek a végén eredmény lett!!
  Ezt nem illik összekeverni, ráadásul a cigánytelep egyetlen tagja sem érezte igy, hogy önbiráskodás lett volna!
  Mi egyszerüen csak elmentünk, a " nem rég megtalált" biciklimért!!!
  Ha lehet velem ne kezd jogászkodni!!”
 • 40. balazs68 2009. november 26. 08:47
  „gjozsi88!
  A 12. hozzászólásodban a következőket írtad:
  "Egyébbként én kerültem velük többször is összetüzésbe, következmények nélkül! Az orvosnál elém akartak menni, elkaptam és közöltem vele, hogy mivel utánnam jött, legfeljebb utánam! A sok bárgyu magyar meg nézett, meg menekült! Megkérdezték, hogy miért, mert cigány vagyok? Nem azért, mert ugyan olyan ember vagy mint én! Nem bántottak!
  Ellopták a biciklimet is! Oda mentem a haverommal, be a telepre! Elöször tiltakoztak, ők nem is látták! Az udvaron volt egy balta, felkapta a haverom, belevágta az ajtötokba, igy hasítalak szét bennetek! Már tolták is elö, hogy ezt nemrég találták, lehet, hogy ezt keressük!"
  1. Nem várható el az emberektől, hogy az ilyen jellegű konfliktusokat, sérelmeket mindenki maga intézze el. Gondolod, hogy egy 70 éves nyugdíjasnak is visszaadták volna a biciklijét?
  2. a második esetben - ahogy leírtad - minimum az ÖNBÍRÁSKODÁS BŰNTETTÉT követted el!!!!!!!!! Nézd meg a Btk.-ban!!! (273. § (1) bek.)

  Tehát te légyszíves ne írj itt alkotmányosságról, jogállamról, jogkövetésről...... Nem hiteles....”
 • 39. gjozsi88 2009. november 25. 18:06
  „36-ra!
  Mit jelent, hogy nemzeti? Hány egység nemzeti öntudatért kapok 1 kg kenyeret?
  Mitöl hiteles az a Morvai, aki tegnap a melegek érdekeiért kampányol, ma gyülöli öket?
  Próbáltok érvelni, közben érzelmekre hivatkoztok!Hol itt a racionalitás?
  Kit érdekel, hogy viselkedik valaki valahol, ha csak annyit tud elérni, hogy -mivel ö is egy parlamenti képviselö_ nem röhögik ki, hanem meghallgatják!
  Kinn van a nagys asszony fél éve, eddig csak annyit ért el, hogy bocsánatot kértek töle, amiért nyilvánosan kiröhögték!!! Az, hogy jobban fog figyelni ez fikció, sokkal életszerübb, hogy rá többet nem figyel oda, mert hátha legközelebb se állja meg nevetés nélkül, elkerülve a kellemetlen cituációt!
  Arról nem beszélve, hogy Angliába, miután megtudták mit képvisel, egyszerüen nem kívánatosnak minösítették!
  Elárulom,a házigazdák azért néztek jobban utána ki ö, mert a számukra a Morvainál sokkal fontosabbnak tartott további meghivottak, a nagys. asszony miatt visszamondták a meghívást!
  E kérdésben is jól látható, Morvai megméretett és a világ szélsöségesei közt is könnyünek találtatott! Nem kívánatos!!!
  A gárda ennyi sok munkával csak annyit tud felmutatni, keresve a helyét a társadalomba és az egyetlen legyözhetönek tartott réteggel próbál harcolni egy jobb helyezés elérésébe, hogy állandóan feszültséget generál és az égvilágon semmit nem old meg, az árnyékbokszolás! Semmi értelme, ráadásul a hatályos alkotmány szerint törvénytelen!”
 • 38. kolombela 2009. november 25. 07:31
  „34. pancser 2009.11.24. 17:39
  Ugyan, sorold már fel "kiváló magyarjainkat".”
 • 37. kolombela 2009. november 25. 07:29
  „moderálva személyeskedő”
 • 36. neduddgi 2009. november 24. 21:42
  „31-re
  Ha tudatlanul össze-vissza irogatnék, mint a nemzeti oldal, akkor méltó lehetnék a reagálásra?
  Ez a te mondatod. Több következtetés adódik belőle.
  1. te magadat sem tartod nemzetinek
  2.te nagy tudású vagy ( szerinted)
  3.a nemzeti oldalon nincsenek nagy tudásúak,csak amott,a nemzetellenesen
  Mi nem összevissza irogatunk,hanem próbálunk érvelni. Nem baj,ha Morvaiék most nincsenek bent egy megszokott frakcióban. Így is eredményesen alakítják a képviselők viselkedését a magyar fiatalokat bevonva. Ennek eredményeképpen bocsánatot kért a német liberális képviselő,aki nem átallott azon nevetni,hogy a magyar embereket lövik a pesti utcán.Ezentúl a figyelmeztetett két képviselő jobban fog figyelni,nem úgy fog viselkedni,ahogy azt eddig megszokta. (akkora fizetésért illik már odafigyelni,mit terjesztenek elő. )
  Neked valószínű jobban szimpatikus az a Kovács László,aki úgy lett volna energetikai biztos,hogy az energiáról csak a villany felkapcsolása jutott eszébe.
  Más: az Új Magyar Gárda tevékenysége nem a melldöngetésből és hazafias jelszavak skandálásából áll,hanem rengeteg munkából,amit hely-és idő hiányában nem sorolok fel. Ha oda tartoznál,nem beszélnél róluk ennyi "csacskaságot".Szebb jövőt!”
 • 35. gjozsi88 2009. november 24. 17:44
  „33-ra!
  Ha a sok felvetésemre ennyit sikerült összeszedned, akkor szerintem nincs miröl beszélgetni!
  Valóban, nem ismerhették a Morvait helyesen!
  Nehéz is megitélni, ugyanis , néhány éve a homoszexuálisok érdekeiért kampányolt, most gyülöli őket...???
  De azon túl, hogy most nem kívánatosnak minösítették, egyik frakció sem fogadta be öket, persze azt mondták nem is akartak beülni...!”
 • 34. pancser 2009. november 24. 17:39
  „25-höz! A gárda gyalázza a magyar zászlőt, azzal hogy egészen mást lenget. Gyalázza a gárda meg a Jobbik kiváló magyarjainkat, csak azért mert úgy gondolod, hogy....... A magyar ipar nagyjai legjobb tudósaink mégis vajon milyen hiten voltak? <moderálva>. Bántott téged zsidó, egyáltalán tudod ki az az utcán sétálva? Dehogy tudod. a tehetséged hiányát összekevered valami mással. Az állam mindenkié, ezt legfeljebb a jobik fenyegeti!”
 • 33. neduddgi 2009. november 24. 17:30
  „gjozsi88
  Ha te valahová be akarnál jutni,de azt mondanák,ne gyere,itt nem kívánatos a jelenléted,biztos,hogy benned lenne a hiba,vagy az is lehet,hogy a vendéglátóid nem ismernek téged helyesen?( Mert ugye ez is előfordulhat Morvai esetében)”
 • 32. gjozsi88 2009. november 24. 17:14
  „28-ra!
  Ki az, aki segít a magyaroknak?
  Mit tesz és tenne, ez mitöl lenne jó, tekintettel a világgazdasági folyamatokra, a körülöttünk élök szuveneritására?
  Magyarul: azon túl, hogy veri a mellét, a nemzettudattól, milyen intézkedéseket tenne, annak milyen következményei lennének, az mitöl lenne jó nekünk?
  A más, meg nemzeti érdek...stb jelszavak, melyek konkrétumokkal tudnak tartalmassá válni, addig lózungok!
  Eddigi tevékenységüket látjuk: Morvait még sem fogadják Angliába! A jobbikot egy európai frakció nem fogadta be, a Gárda ahol megjelenik, nem csitul, hanem nö a feszültség...!”
 • 31. gjozsi88 2009. november 24. 17:05
  „még annyit:
  kolombela!
  Nem vártam ilyen komoly önkritikát töled!
  24-es!
  "Minden egyes mondatod tudatos, ezért úgy kezellek ahogy kell! Nincs érteme reagálni a hozzászólásomra..."
  Ha tudatlanul össze-vissza irogatnék, mint a nemzeti oldal, akkor méltó lehetnék a reagálásra?”
 • 30. gjozsi88 2009. november 24. 16:58
  „moderálva”
49 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztülhajtott egy autós egy gyalogoson

Tolatás közben elütött egy gyalogost egy autós, majd keresztül is hajtott rajta a Nógrád megyei… Tovább olvasom