Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Garantáltan politikamentes

Ritkán szoktam zavarba jönni, most azonban az első mondatok döcögősen indulnak. A törvények fogják a kezemet, blokkolják az agyamat. Kampánycsend van, az írásnak garantálnia kell a politikamentességet. Úriember többpárti demokráciában törvénytisztelő, ez a cikkecske tehát száz százalékban politikamentes.

Amikor elkezdtem gondolkodni a heti soros jegyzeten, megijedtem. Próbáltam levezetni magamban a honnan hova jutok el kérdését, s a sokadik nekifutást is fel kellett adnom, mert mindegyik ugyanoda vezetett. A politikához, ami ugyebár ma nulla órától holnap estig, az urnák bezárásáig tilos. Legalábbis nyilvános gyakorlása csak törvénysértés árán lehetséges. Ebből is látszik, tényleg túlpolitizált országban élünk. A hivatásos tollforgató is zavarba jön, ha érvénybe lép a tilalmi időszak. Lehet, hogy pontosan azért, mert azt hisszük, az élet apró dolgai is összefüggnek a politikával. Vagy legalábbis sokan vannak olyanok, akik hajlamosak összemosni a jelentéktelen dolgokat a jelentősekkel.
Ugye önök is átéltek már olyan helyzetet, amikor akár vicces formában is, de belekevertük a politikát a száz százalékig politikamentes mindennapokba? Ma már az ember bizonyos színű pulóvert vagy nadrágot félve vesz fel, mert legalább hárman gyanúsítják meg azzal, hogy melyik párttal kompatibilis az adott szín. A legutóbbi nőnapon pedig sorállás közben azon mosolyogtam, hogy néhány ütődött honfitárs a vásárolt virág fajtája szerint próbálta besorolni a vásárlókat politikai hovatartozásuk alapján. Az ember ma már azt sem vallja be szívesen, melyik magyar zenész a kedvence, mert ha történetesen fellépett valamelyik politikai rendezvényen, rögtön megkapja a bélyeget, aki X.-t szereti, az csak Y. párt szimpatizánsa lehet. Ennél is rosszabb a helyzet, ha az amúgy szánalmas helyzetű magyar bajnokság csapatai szóba kerülnek.
Mától holnap estig tilos a nyilvános politizálás. Kampánycsend van, s a csend alkalmas terep az elmélkedésre. Elgondolkodhatunk azon is, képesek vagyunk-e arra, hogy önkéntes kampánycsendet gyakoroljunk akkor is, amikor a törvények ezt nem írják elő, mindennapjaink azonban normálisabbak lehetnének, ha kizárnánk a politikát abból, amiben nincs helye.
Gondolkodjunk egy kicsit, élvezzük a kampánycsendet, sokáig már úgysem tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjemelés novembertől

A kormány szerdai döntése értelmében 1,2 százalékos visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést… Tovább olvasom