Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Garamvölgyi László: megtisztul a rendőrség

Szeptember 1-jével új, remélhetőleg korszerűbb és hatékonyabb szervezet jön létre - mondta az ORFK kommunikációs igazgatója.
Megtisztuláson esik át a rendőrség, hogy ősztől morálisan megerősödve végezhesse hivatását - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója a fegyveres testületet érintő szervezeti és személyi változásokról, a rendőri korrupciós ügyekről, az eddig megoldatlan merényletekről és a szélsőséges felvonulásokról is szólva. Garamvölgyi László az MTI-nek adott interjújában cáfolta azokat a híreket, hogy leváltanák a budapesti és az országos rendőrfőkapitányt.

Garamvölgyi László azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi időben számos kritika érte a rendőrséget a különféle rendezvények biztosítása miatt, elmondta: elismerik, sőt sokszor ők tárják a nyilvánosság elé, ha hibáznak. Ezek az ügyek sosem maradnak következmények nélkül, de vannak olyan esetek, amikor a rendőrségnek nincs jogalapja fellépni, mert nem valósul meg bűncselekmény vagy szabálysértés. Ide sorolta az Izrael elleni futballmérkőzésén történteket is, álláspontja szerint ez erkölcsi és nem jogi kategória.

Megemlítette, hogy az Ozora fesztiválként ismert rendezvénnyel kapcsolatban már elkészült egy főkapitányi vizsgálat, amely több szakmai hiányosságot is megállapított, míg a ceglédi romaellenes felvonulással kapcsolatban most készül a jelentés.

Az MTI kérésére, hogy a rendőrség hogyan készül fel az egyre szaporodó helyi konfliktusok kezelésére vagy a közeljövőben tartandó, a rendőrség tiltó határozata ellenére a bíróság által engedélyezett gárdaavatásra, szembeötlőnek nevezte, hogy éveken, évtizedeken keresztül, egymással békében élő közösségek egyszer csak egymásnak esnek, majd menetrendszerűen ezek a "helyi ügyek" országos médiavisszhangot kapnak. Azt is "igen érdekesnek" nevezte, hogy ekkor rendszerint mindig megjelennek a helyszínen politikusok, akik aztán kritizálják a rendőrséget. Ha intézkedett, azért, ha nem meg nem, akkor azért.

Hozzáfűzte, a gárdaavatást is az elmúlt évekhez hasonlóan megfelelően fogják biztosítani. Megjegyezte, az elmúlt húsz évben alig változott a jogi szabályozás, pedig már a hungarista Szabó Alberték idejében felmerült, hogy a gyülekezési törvény, illetve az önkényuralmi jelképek precíz jogi szabályozása elodázhatatlan, de hangsúlyozta, hogy a rendőrség alkalmazza és nem alkotja a jogot.

"Veszélyes dolog a rendőrséget elbizonytalanítani, bár nem könnyű" - fogalmazott a dandártábornok, azt hangsúlyozva, hogy a jövőben is konzekvensen a törvények szerint járnak el, és a rendőrség higgadtságán, józanságán és szakszerűségén múlt, hogy eddig összecsapások nem voltak.

Arra a felvetésre, hogy egyre nagyobb társadalmi nyomás nehezedik a rendőrségre, miközben az állampolgárok testület iránti bizalma a korrupciós botrány miatt erősen megingott, és az ügy a szervezet tekintélyét is megtépázta, úgy válaszolt: a fokozott állampolgári elvárást érzik, de mint fogalmazott, a rendőrség nem arra van kalibrálva, hogy mély társadalmi problémákat megoldjon.

"Vitathatatlan, hogy amikor a korrupciós botrány kirobbant, az emberek érthető módon megdöbbentek, de ma más a helyzet" - mondta Garamvölgyi László. Úgy látja, az emberek szurkolnak nekik, örülnek, hogy végre elindult egy megtisztulási folyamat, és nagyon reméli, hogy már az őszre helyreáll a bizalom.

Álláspontja szerint rendkívüli bátorság kellett ahhoz a jelenlegi rendőri vezetésnek, hogy nekilásson a korrupció gyökeres kiirtásának, és mint mondta, bármennyire fájdalmas is, de végre kell hajtani.

Ezt a folyamatot a dandártábornok "tisztítótűzhöz" hasonlította: a nem az állományba valók "megsemmisülnek", míg a becsületes, döntő többség morálisan megerősödve fogja végezni embert próbáló hivatását.

Elmondta: a rendőrséget érintő felmentések és kinevezések nem az ORFK vezetőjének a hatáskörébe tartoznak, és egyben cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy leváltanák a budapesti és az országos rendőrfőkapitányt.

Hozzátette, mindössze annyi személyi változás történik az ORFK élén, hogy Papp Károly miniszteri biztos lesz az ORFK vezetőjének általános helyettese.

Szavai szerint szeptember 1-jével új, remélhetőleg korszerűbb és hatékonyabb szervezet jön létre, és az átalakulás érinteni fogja a rendőrség kommunikációját is.

Garamvölgyi László az MTI-nek azt mondta: az évekkel, évtizedekkel ezelőtt elkövetett robbantások, gyilkosságok ügyeit fel fogják deríteni, és ennek bizonyítására nemcsak személyi, hanem tárgyi eszközök is rendelkezésre állnak, így fény derülhet az Aranykéz utcai merényletre vagy a Fenyő-gyilkoságra is.

A magas beosztású rendőröket is érintő korrupciós ügyről szólva túlzónak nevezte azokat a híradásokat, hogy még több tucat rendőr keveredhet gyanúba, de megjegyezte, ebben az ügyben az ügyészség nyomoz, a rendőrség pedig együttműködik a felderítésben.

Az ORFK kommunikációs igazgatója szerint a rendőrségnek nem a korrupciós üggyel kell foglalkoznia, hanem mindent el kell követnie annak érdekében, hogy visszaszerezze az emberek bizalmát.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. titokgyula 2012. augusztus 25. 08:37
  „Ezek után, ki fog bennük megbízni?”
 • 22. ekkenekepen 2012. augusztus 25. 08:34
  „7. K83 2012.08.23. 23:42
  te öreg, meg se próbáld itt nekünk mosni a xaros gatyát, mert csak magadat járatod le. Inkább hallgass mint a kutyakula a fűben ha van közöd ezekhez.
  És pontosan, a tapasztalat azt mutatja hogy a járőrök javarésze sötét mint a föld.”
 • 21. sx486 2012. augusztus 25. 07:50
  „Ezzel elárulták hogy idáig nem voltak tiszták!”
 • 20. ahaha 2012. augusztus 24. 19:59
  „Városi hírek, - büszkeségeink Győr városában:
  ... és akikre büszkék lehetünk? Győr, én úgy szeretlek!
  Nem szégyen ez az országnak, a városnak?

  http://hvg.hu/itthon/20120823_Fideszkozeli_ugyved_csapott_le_az_Audifol?FullComment=true#comments”
 • 19. Demalgon 2012. augusztus 24. 16:18
  „Fefe, nem tudom, hogy soproni vagy-e vagy sem, de szeretném jelezni, hogy örülnék, ha a rendőrség végre bátorságot venne és merészebben járőrözne a Jereván ltp-en. 15 éve csak átszökellni látok ott "kollégákat", de ahogy bemennek egyik végén úgy menekülnek ki a másikon. Megértem, hogy félnek, de attól még a félelem nem volt felvételi követelmény ... kicsit bátrabban már, ha lehetne. És ez vonatkozik nappalra éjszakára egyaránt”
 • 18. Fefe72 2012. augusztus 24. 14:30
  „2. Ha elküldenek minden rendőrt, remélem te önként elsőként jelentkezel utcai zsarunak, és rettentő nagy eszeddel megmutatod, hogyan kell megfelelni, a társadalomnak, a hatáyos jogszabályoknak, a vezetőidnek, stb. Ehez sok sikert kívánok, és a beosztásomat önként átadom neked.
  Tisztelettel egy utcai (nem trafipaxos) zsaru.”
 • 17. Demalgon 2012. augusztus 24. 13:36
  „K83-as, a rendőröknek ki van adva egy napi limit évtizedek óta, mennyit kell hazavinni a cash-ben a kapitányságra, ha nem teljesül a norma, akkor dá-dá. Miért is kötnek bele azokba, akik nem követtek el szabálysértést, vagy feszegetik addig a húrt, amíg bele nem hajszolják? Ja persze, a norma. És miért ússzák meg azok a sarcot, akik tényleg 200-zal repesztenek, mint múltkor egy BMV-s barom Farádon keresztül? Azt hiszem felvettem kamerára ...”
 • 16. acsali 2012. augusztus 24. 13:12
  „Védik a ceglédieket, biztosítják a gárda helyszínt és még népszerűségre is várnak.”
 • 15. BJ.MÓVÁR 2012. augusztus 24. 13:05
  „Hogy áll a Gergényi kapitány ügye?? Vagy az Pintér haver,annak nem haja szála se görbülhet??!!”
 • 14. steak75 2012. augusztus 24. 11:45
  „aki nagyon mocskos, többször kell tisztálkodnia, ezt meg kell érteni!”
 • 13. TBK 2012. augusztus 24. 11:31
  „11. agoston1754@freemail.hu 2012.08.24. 11:07
  Igen!
  Ha jól emlékszünk forradalmi hangulat volt kormánykörökben.
  Ezeket a dolgokat tudták akkor is, emlékszünk a kijelentésre választások előtt?
  " a rendőrséget felkel oszlatni, és újra szervezni"

  ja és 2 hét alatt rend is volt vagy mi fene.

  csak nem érintett vagy, koma?”
 • 12. Ambar 2012. augusztus 24. 11:26
  „Szerintem egyáltalán nem bizalomgerjesztő a rendőrség!Igen eltelt két év, akkor meg nem csak visszafelé kell mutogatni.Pintér úr kapcsolata i ügyei miatt ,persze hogy a rendőri vezetők is korruptak.Szerintem nem megtisztulás hanem egy átpolitizálás folyik.Teljesen új belügyi és rendőri vezetés kellene! Garamvölgyi úr mennyire hiteles ,inkább mindenkihez alkalmazkodó!Korábban ő is magyarázta hogy miért zárták le az ügyeket.Itt vannak a gárda ügyek ,a roma ügyek mit tesz a rendőrség !Egyáltalán nem lehet tevékenységüket még megfelelőnek sem ítélni.”
 • 11. agoston1754@freemail.hu 2012. augusztus 24. 11:07
  „Pár nappal ezelött amikor a Győri kapitányt kinevezték nem ilyen megjegyzések jöttek le...
  8, ésa 10-es h.sz. Mikor kellett volna a korrupt rendőröket titessékelni? Mondjuk másnap amikor "kormány váltás volt"? Akkor nem lett volna "boszorkányüldözés"???
  Jó eltelt 2 év. No de mikoriak voltak a bűncselekmények???
  Most akkor hogy is vannak ezek a dolgok?”
 • 10. vikri 2012. augusztus 24. 10:18
  „"Jobb" helyeken ilyenek után lógó orral lemond a miniszter...
  /Mert ugye több, mint 2 év után már nem mutogatnak visszafelé?!/”
 • 9. bojtár 2012. augusztus 24. 08:17
  „garambvölgyi jobb lett volna ha az x kirúgása után még az országot is elhagyja ez a majom az annyának adjon intertjút ,de már az sem hiszi el egyetlen szavát sem”
 • 8. TBK 2012. augusztus 24. 06:27
  „már 2x éve tisztul
  legalábbis évente bejelentik a un. "rendszerváltás" óta
  van, hogy évente kétszer”
 • 7. K83 2012. augusztus 23. 23:42
  „2. Tökéletes általánosítás! Aki általánosít, az még annál is tudatlanabb, akire gondol közben! Szóval ha valaki nem szeret valakit, aki mondjuk festő, akkor minden festő hülye és tudatlan. Ez nagyon jó!! A szabálysértőkkel történő eljárást nevezheted sarcolásnak is, a lényeg az, ha nem sértenél szabályt, akkor nem tudnának megsarcolni. De ennyi eszed Neked sincsc, hogy ezt felfogd!

  4. Látom Te sem álltál sorba kétszer, amikor az észt osztották. Szóval rendőr=rossz helyesírás. Azért jó nézni, ahogy saját magad lejáratod a nem sok objektivitást tükröző hozzászólásoddal!!”
 • 6. load 2012. augusztus 23. 22:45
  „Szerintem csak átpolitizálódott.”
 • 5. háté 2012. augusztus 23. 20:47
  „Garamvölgyi László: megtisztul a rendőrség - aki veszélyes s-pintérre, azt eltávolítják,
  - de, hiába távolítják el, mert nem beszélhet.
  Olyan korrupt az ország, hogy egyszerűen kezelhetetlen, csak a teljes hatalmi réteg, és a hatalmat kiszolgálók elzavarásával lehet megtisztítani, és persze az ellopott,-elrabolt vagyon visszaállamosításával lehetséges.
  Ami, békés úton, még senkinek sem sikerült!”
 • 4. Jandex 2012. augusztus 23. 20:18
  „3. AtyaGatya57 2012.08.23. 19:16
  Meglátás: Jeles
  Helyesírás: Mint egy rendőré”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az MSZP vérig sértette a színházi szakmát

A Fidesz szerint az MSZP kormányzása nyolc évében csak szavakban tett a magyar színjátszásért, most… Tovább olvasom