Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Gáncs Péter: pünkösd a kölcsönös megértés ünnepe

Pünkösd a kölcsönös megértés és a gyógyuló kommunikáció ünnepe - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke pünkösdvasárnapi igehirdetésében Budapesten a Deák téri evangélikus templomban.

A nagy érdeklődéssel kísért ünnepi alkalmon, amelyen egyúttal a Deák téri evangélikus templom 200 éves fennállásáról is megemlékeztek, a püspök azt mondta: pünkösd nem emlékünnep, hanem "Isten által felkínált ajándék mindnyájunk számára". Megfogalmazása szerint ez az ünnep "a jelenünkbe, a húsunkba vág (...) szembesít bűneinkkel", és adja az embereknek a bűnbánat, a bűnbocsánat és az újrakezdés ajándékát. A püspök hangsúlyozta: pünkösd ünnepe nem múlt idő, mert "Isten nem volt, és nem lesz majd, hanem ő a "vagyok", a jelen idő, az első és az utolsó".

Gáncs Péter prédikációjában feltette a kérdést: "A politikában nem attól szenved-e ez az ország, hogy nem értik egymást a pártok, nem érti a kormány az ellenzéket, és az ellenzék sem érti a kormányt?" Arról is beszélt, hogy "mi is zavarba jövünk, ha egyszerre csak megértjük egymást, mert megszoktuk, hogy elbeszélünk egymás mellett, egymás feje felett". Véleménye szerint igaz ez az élet sok területére, a szülők nem értik meg gyermekeiket, és "nem biztos, hogy van közös nyelvük a tanároknak és diákoknak".

A párválasztásban és a házasságban is kiderülhet: nem értjük egymás nyelvét, "nincs közös szókincs, hogy megoldjuk a problémákat", és ez sokszor váláshoz vezet - mutatott rá. A püspök kiemelte: nem érti a világ az egyház nyelvét és sokszor az egyház sem érti a világ nyelvét, "így marad a kölcsönös előítélet, indulat, kirekesztés". Ezért "elemi erővel kell feltörjön a fohász: tanítson meg a Szentlélek minket egymás megértésére és befogadására" - hívta fel a figyelmet. Mint mondta, "a lélek szele feléleszti a már-már csak pislákoló hitet, reményt és szeretetet", és a Szentírás tanúsága szerint "a tanítványok másokat is felforrósító szeretettel kezdtek el tanúskodni Jézusról", amikor Isten kiárasztotta rájuk Szentlelkét; erre emlékezik pünkösdkor a kereszténység. Gáncs Péter hangsúlyozta: a feltámadó Jézus "jó pásztorként keresi az elkallódottakat, az elveszetteket, az eltérítetteket, a félrevezetetteket, az elkóboroltakat".

A hozzá való hazatalálást egyetlen feltételhez köti csupán: "kérjük gyermeki bizalommal, és fogadjuk be az erő, a szeretet és a józanság lelkét", mert "kérés híján elmarad a pünkösdi ajándék". Szólt arról is az igehirdetés során, hogy "szabadok vagyunk a kérésre, de az elutasításra is; ennek kockázatát Ádám és Éva óta ismeri az emberiség". A világmindenség azonban megérthető, Isten pedig "dialógusra kész velünk, és megtanít bennünket szabadító akaratára" - tette hozzá. A liturgián közreműködött Smidéliusz Gábor, a Deák téri templom lelkésze. A szertartáson igét olvasott fel anyanyelvén Milan Krivda, a Szlovákiai Evangélikus Egyház püspöke és Karl Schiefermair az Ausztriai Evangélikus Egyház főtanácsosa. A szertartáson részt vett Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. június 12. 13:10
    „" kölcsönös megértés" Ne álmodozz ez itt Magyarország!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdő Péter: bátran valljuk meg a hitünket

A Szentlélek eljövetele a bérmálás szentségében tisztító változást hoz az életünkben - mondta Erdő… Tovább olvasom