Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Galkó Bence: Pepin bácsi és a többiek

Galkó Bence színművész Bohumil Hrabal Sörgyári capriccio című kötetéről beszél.
„Hrabal könyvét azért választottam, mert az életről szól. Az élet szépségéről, reneszánszáról – miként azt Pepin bácsi más műben emlegeti. Szeretem, mert csodákkal van teli. Csoda Pepin bácsi is, aki maga a vitalitás. Aranyos, buta, nagyszájú, feltörekvő, handabandázó, de mégis: valahol költői. A félő, álmatag sörgyári gondnok és az asszony, aki ugyancsak teli van élettel, ő is maga az eleven vitalitás. Egy ősanya.

Gyönyörű szerelmet is megismerünk a kötetből. Hrabal úgy mutatja be szülei szerelmét, ahogyan azt csak kivételes festők tudják megfesteni. Ahogy például a disznóvágást, a malátafőzést vagy a gyárkéményt leírja – szinte látjuk magunk előtt. Hrabal kötetei talán azért annyira népszerűek Magyarországon, mert kicsit hasonló a mi világlátásunk is.

Írásai optimisták – még akkor is, ha tragédiáról szólnak –, szereti és tiszteli az életet. Emberi módon szólal meg, érdekesen, szépen fogalmaz. Rendkívül plasztikusan ír, ezért könnyű elképzelni, nem kell kőfejtő kalapács ahhoz, hogy megfejtse az ember, de mégis mindig van benne valami szép és furcsa titok. Hihetetlenül jó a humora! Különleges költészet a prózája. Egyszer azt írta neki valaki egy levél zárásaként: „A fene egye meg magát Szent Uram!" Az összes megjelent kötetét begyűjtöttem, és mindet elolvastam már."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrökkel csaptak össze a WTO-ellenes tüntetők Hongkongban

Hongkong utcáira több ezer globalizáció-ellenes tüntető vonult ki, tüntetők egy csoportja az… Tovább olvasom