Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Füzetek újrapapírból

A barna papír sem biztos, hogy újrafelhasznált, s az újrapapír minősége nem kifogásolható.

Az újrahasznosított papír nemcsak a hulladékhegyeket csökkenti, hanem megóvja a fákat is. Papírt gyűjteni, újrapapírt használni, megmenteni a fákat és védeni a természetet gyereknek és felnőttnek egyformán szívderítő.
 
Miért jobb?

Újrahasznosított papírból készült termékeket azért jó használni, mert az ember szinte hallja a ki nem vágott hatalmas fák suhogását, látja zöld lombkoronájukat, és mosolyog. Mosolyog, mert fát mentett, mert jót tett. Tévedés, hogy a barna vagy szemcsés papír biztos, hogy újrafelhasznált papír, vagy hogy az újrapapír minősége kifogásolható. Az újra felhasznált papírból készült papír kicsit sötétebb/szürkébb lesz, mint az extrán fehérített, fából készült papír, de mindennapos használatban ez kicsit sem zavaró.

Mehet a papírgyűjtőbe:

- betelt füzet
- régi újság, reklámkiadvány
- lejárt plakát, hirdetés
- elhasználódott könyv, munkafüzet
- használt csomagolópapír
- írólap, rontott fénymásolat
- hullámpapír, kartondoboz

Ránézésre lehetetlen megállapítani, miből készült a kezünkben tartott papír. Ilyenkor a vásárlót csak a leírások és a jelek tájékoztatják. A gyártónak fel kell tüntetnie, miből készült a papír; fel szokták tüntetni, hogy újrafelhasználható-e, de ez nem jelenti azt, hogy újrafelhasznált anyagból készítették.

Idea vagy valóság?

Az irodákban egyre több újrapapír van: borítékok, mappák, fénymásolópapírok, dossziék készülnek belőle, viszont az élet egyéb területein ritkábban találkozhatunk vele.

Van egy ideám: összekötöm az újságokat, a már szükségtelen A/4-es lapokat, régi füzeteket, tankönyveket, kartondobozokat és beviszem a gyűjtőhelyre, ahol újrahasznosított papírból készült WC papírt, füzetet, fénymásolópapírt stb. kapok érte. Kezembe veszem az újságot, és tudom, hogy újrapapírra nyomtatták. Kialakul egy körforgás, ami óvja környezetünket, és én jobb embernek érzem magam. 

1 tonna papír előállításához 1700 kg fa, viszont 1 tonna újrapapír előállításához csak 1150 kg fekete-fehér újságpapír kell. Fán, vagy papírhulladékon kívül a papírgyártáshoz jelentős mennyiségű energia is szükséges. Újrapapír készítésével vizet és energiát takaríthatunk meg. Ugyanannyi újrapapír gyártásához negyedannyi víz és feleannyi energia kell, mint a fából készült papírhoz.

Nem mehet a papírgyűjtőbe, mert akadályozza az újrafeldolgozást:

- használt papír zsebkendő
- zsíros papírszalvéta
- fényes, fóliázott papír
- indigós papír
- csillogó csokipapír
- kombinált anyagú italos doboz

Tények

Példamutatással és neveléssel lehet gyermekeinknek átadni a környezet tudatosságot. Ne csak elképzeljék vagy elméletben ismerjék, hanem mindennapi életük része legyen a papírgyűjtés és az újrapapírból készült lapok, füzetek. Legyenek büszkék arra, hogy vigyáznak a fákra, hogy különleges füzetet használnak.

„Nem találtunk olyan boltot, ahol újrapapír füzetet lehet kapni – meséli Dudás Csaba, a Humusz Munkaszövetség lakossági tanácsadója. – Ezért a Hulladék Munkaszövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület csinált."

Piszkos anyagiak

Jelenleg az újrapapírból készült kockás és csíkos füzetek jelentősen drágábbak, mint fából készült társaik. Ennek oka nem az újra felhasznált papír előállítási költségeiből fakad, sokkal inkább a kisszériás füzetgyártásból.

Miért vennénk jóval drágább füzetet? Inkább tekerjük meg a kérdést: mit lehet venni 30 Ft-ért, és ennek hányszorosát költjük vacak, felesleges dolgokra? Miért ne tennénk jót, ha tudunk?
„Inkább iskolák érdeklődnek a füzet iránt, magánszemélyek ritkábban" – mondja Dudás Csaba, és reméli, hogy a szeptemberi iskolakezdés miatt talán nagyobb lesz az érdeklődés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

elődöntőben

vízilabda

A legjobb négy közé jutott a magyar férfi vízilabda-válogatott a… Tovább olvasom