Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Fütty és bekiabálás a kendermagosok szegedi rendezvényén

Éles szóváltástól volt hangos a debreceni Nagyerdő: helyi polgárok megakadályozták a kendermagos demonstráció megkezdését, a színpad felállítását. Szegeden a Jobbik Magyarországért Mozgalom tagjai füttyel és bekiabálással zavarták meg a Kendermag Egyesület rendezvényét.
Juhász Szabolcs főszervező az MTI tudósítójának a helyszínen bemutatta azt a hivatalos dokumentumot, amelyben a rendőrség május 3-ai dátummal tudomásul vette bejelentett demonstrációjukat. Többek között azt, hogy színpadot állítanak fel a Nagyerdőben a Békás tó mellett, ott beszédek hangzanak el, és koncertekre kerül sor.

A polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztálya ugyanakkor május 9-én kiadott egy levelet, amelyben "közútkezelői szempontból" nem járul hozzá a színpad felállításához.

Az ügy érdekessége, hogy a színpadot ott kívánták felállítani, ahol nincs járműforgalom. Amikor a szervezők neki akartak látni a színpad felállásának, hangos szóváltásba keveredtek helyi polgárokkal. Feltűnt közöttük Ágoston Tibor, a debreceni Kossuth téri tüntetők egyik vezérszónoka is, aki ásót tartva a kezében állt a dobogóra, nem engedte azt elmozdítani. "Karóval jöttem kendert temetni" - mondta, indokolva, hogy miért van ásó a kezében. Közben többen koszorúszalagokat feszítettek ki olyan feliratokkal, mint: "Tisztafejű magyar fiatalokat a nemzetnek", vagy "Húzzatok el".

Ágoston Tibor felszólította a kendermagos demonstrációra érkező fiatalokat, hogy "Debrecent ne gyalázzák meg". Közölte azt is: ha azt kívánják hirdeti a szervezők, hogy szigorítsanak a drogfogyasztók elleni fellépésen, akkor felállíthatják a dobogót.

A kendermagos demonstráció szervezői időközben segítséget kértek a helyszínen tartózkodó rendőröktől, akik ugyan távozásra szólították fel a bejelentett tüntetést megzavarókat, de azok erre nem reagáltak.

Szegeden a Jobbik Magyarországért Mozgalom tagjai füttyel és bekiabálással zavarták meg a Kendermag Egyesület rendezvényét. A város központjában található téren megrendezett békés demonstráción, koncerteken 80-100 szimpatizáns vett részt. A rendezvényen a Jobbik két tucat emberrel vonult a helyszínre, hogy "Ez a belépő a kemény drogokhoz" bekiabálással és sípszóval tiltakozzon a marihuana-fogyasztás ellen. Egy férfit a rendőrök kivezettek a tömegből, mert tükörrel fényt vert vissza a fellépőkre, illetve a technikai hátteret biztosító fiatalokra. A rendőrök később a színpad és a Jobbik közé álltak.

Egy ideig senki nem mozdult a debreceni Nagyerdőben, egymással szemben álltak a felek, a rendőrök és a közterület-felügyelet munkatársai jelenlétében.

A bejelentett demonstráció megakadályozása miatt Juhász Szabolcs magánemberként a szervezők nevében ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. A feljelentésben rögzítették azt is, hogy közbiztonságra veszélyes eszközökkel, ásóval, botokkal felszerelkezve akadályozták meg a rendezvényüket, és a magántulajdonban lévő színpadukat megrongálták.

Időközben a nagyszámban jelen levő egyenruhás rendőrök igazoltatni kezdték a "kendermagos" rendezvényre érkezett extrém külsejű fiatalokat. Egyre többen vannak a debreceni Nagyerdőben a Békás tó környékén. A bejelentett rendezvényre érkezők mellett megjelentek nemzeti színű és Árpád-sávos zászlókkal a debreceni Kossuth téri tüntetők is.

A könnyűdrogok fogyasztásának liberalizációjáért tartott félnapos fesztivált a Kendermag Egyesület a budapesti Margitszigeten is, ahol az SZDSZ és a Jobbik képviselői is megjelentek.

Az estig tartó rendezvényt a rendőrség nagy erőkkel biztosította. Dupla vaskordonnal kerítették el a kora estig néhány száz fősre duzzadt könnyűdrog-liberalizáció-pártiakat, akik a napsütéses időben piknik hangulatban figyelték a koncerteket.

A Million Marijuana March nemzetközi kampány részeként Magyarországon ötödször megszervezett eseményre előzetesen a Jobbik internetes honlapján ellendemonstrációt hirdettek. Vasárnap délután alig egy tucatnyian jelentek meg a helyszínen. A tüntetők idővel bementek a kordonon belülre is, de bármiféle atrocitás nélkül - szervezői felszólításra - nem sokkal később elhagyták a terepet.

Szilvási Péter, a Jobbik képviselője elmondta: "nem készültek provokációra" mindössze magánemberként voltak kíváncsiak arra, hogy, milyen is egy ilyen rendezvény.

John Emese, az SZDSZ budapesti frakciójának vezetője néhány SZDSZ-újgenerációs fiatallal a helyszínen, szintén "szigorúan magánemberként" az MTI kérdésére közölte: még hosszú évek kérdése lehet a marihuana fogyasztásának engedélyezése, de az SZDSZ támogatni kívánja a liberalizálási folyamatot.

MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borbás Mária borban elmesélve

Mindent tud a hazai borfajtákról és borászokról – derül ki Borbás Mária Hír Televíziós… Tovább olvasom