Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Fűtési tippek társasházakban élőknek

A fagyos téli napokon még a modern társasházakban sem árt megfontolni néhány tanácsot. Részletek itt.
Sokan épp azért költöznek új építésű lakásba, mert csökkenteni szeretnék a régi otthonuk korszerűtlen szigeteléséből, fűtési rendszeréből adódó rezsiköltségüket. Azonban a fagyos téli napokon még a modern társasházakban sem árt megfontolni néhány tanácsot.

Hogyan lehet a fűtés igazán hatékony lakóparki otthonokban? Mit tehetünk az ideális fűtés érdekében már elkészült lakásunkban? Alapvető szabály, hogy igyekezzünk minden szoba hőmérsékletét külön szabályozni, hiszen míg a fürdőszobában akár 24 fokra is szükség lehet, a lakás előszobájában ritkán van szükség 15 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletre. A lakószobákban javasolt ideális hőmérséklet általában 20–22 fok, ugyanakkor a konyhában legtöbbször elegendő a 18 fok is. Éjszakai pihenésre a 18 fok körüli hőmérséklet a legideálisabb, a dolgozószoba hőmérsékletét pedig általában 19 fokra temperálják.

Természetesen nincs általánosan érvényes, szigorúan követendő norma, hiszen minden családnak mások az igényei. A kulcsszó a szobákban mért hőmérséklet egyedi szabályozása, hiszen a fűtött szobák átlagos hőfokának csupán 1 fokos csökkentésével akár 6 százalék energiát is megtakaríthatunk. Nem kell tehát hidegebb lakásban élnünk, elég, ha beszerzünk néhány hőmérőt és megismerkedünk a fűtőtestek szabályzócsapjaival.

Szobánként kell beállítani

A lakóparki szobák hőmérséklet-beállítását legjobb, ha a fűtőtest szabályozógombja segítségével végezzük. A hideg beálltával ellenőrizzük, hogy egyenletesen melegítenek-e a radiátorok, ha nem – előfordulhat, hogy a fűtőtest felső része hűvösebb –, akkor légteleníteni kell. Ezt a radiátor felső részén található légtelenítőcsappal, esetleg -csavarral tehetjük meg.

Bár a szellőztetés fontos dolog, ügyeljünk arra, hogy ne fűtsük az utcát és a beáramló hideg levegő ne hűtse le belső falainkat, bútorainkat, amelyek ismételt felmelegítése sokba kerülhet. Ugyanakkor frissítsük fel a szoba levegőjét naponta többször akár kereszthuzattal, 4–5 perces szellőztetéssel vagy hosszabb ideig egy-egy nyílászáró 15–20 perces nyitva tartásával. Ügyeljünk arra, hogy a hőmérsékletet – kis ingadozással – egész nap tartsuk.

A rendszeres szellőztetés a helyiség levegőjének nedvességtartalma miatt is fontos, hiszen a fűtés mindenképpen szárítja a levegőt. Szobáink levegőjének relatív nedvességtartalma legyen 40–70 százalék között, ezt párologtató használatával vagy egy nedves ruha fűtőtestre helyezésével érhetjük el.

Gazdaságos és kényelmes a tömbösítés

Ha még nem lakunk új otthonunkban, tehetünk-e valamit annak érdekében, hogy a fűtési rendszerünk ideális legyen? „A korszerű, új építésű társasházakban általában a leggazdaságosabb és egyben legkényelmesebb fűtési megoldást alkalmazzák: a tömbösített vagy házközponti fűtést. Egy-egy épülettömbnek saját kazánja van, a hő onnan jut el a lakásokig. A kazánt általában a ház egy kevéssé kihasznált helyére telepítik, melyre a beszerelő cég garanciát vállal és bizonyos juttatásért üzemelteti is.

A kisebb társasházaknál elterjedt még az egyedi gázfűtés (cirkó), amely azonban a több száz lakásos fejlesztések esetében nem alkalmazható, hiszen ennél a technológiánál minden egyes kazánhoz külön kéménykapcsolat kiépítése szükséges. A másik lehetőség a távfűtés, amely elsősorban azért nem jöhet szóba, mert az emberek többsége továbbra is a magas árakkal, a kiszolgáltatott fogyasztói helyzettel, az égbe szökő rezsiköltségekről elhíresült panellakásokkal társítja ezt a fűtési rendszert, amelynek használata komoly értékesítési h átrányba hozná a befektetőt. Az új építésű lakásokba költözők tehát korszerű tömbfűtésre számíthatnak és arra, hogy télen a hő benntartásáról, nyáron a hőség kirekesztéséről általában 30 centiméter szélességű külső téglafal és az arra kerülő kőzetgyapot paplan gondoskodik.

A falból vagy a padlóból jöjjön a hő?

Amikor lakást vásárolunk, főként nagy ablakok, teraszajtók esetén nem árt ellenőrizni az üvegfelületek k-értékét, amely a felhasznált üveg hőszigetelő képességét adja meg. Az ajánlott érték 1 és 1,5 között van, de a legtöbb fejlesztő a skála kedvezőbb részén található 1,1 körüli k-értékkel jelölt üveget használ.

A hő a házközponti kazánból jut el a lakásunkig, de milyen fűtési formát válasszunk? A lakóparki lakásokban továbbra is a fűtőtestek használata – esetleg padlófűtéssel kombinálva – nyújtja a leginkább költséghatékony megoldást. Bár a fal- és födémfűtési megoldások ideálisabb hőátadást biztosítanak – nem a levegőt melegítik, hanem sugározzák a hőt –, az ilyen alternatív megoldások kialakítása költségesebb és a nagyobb társasházak esetében nem is biztonságos. A lakók gyakran megfeledkeznek a falfűtés csővezetékeiről és egyszerűen megfúrják azokat.

Ugyanakkor a padlófűtés néhány helyiségben ideálisan alkalmazható, főleg az olyan szobákban, ahol jól tisztán tartható hidegburkolatot használunk, és ahol jellemzően nem tartózkodunk sokáig. Ilyen lehet például a fürdőszoba vagy az előszoba. Ugyanakkor a hálószobában egészségügyi okokból kifejezetten tiltják a padlófűtés használatát. Ennek ellenére az új építésű lakásokban a kerámia padlólapok fűtése jó kiegészítője lehet a tradicionális fűtőtesteknek, de semmiképpen nem nyújthat kizárólagos megoldást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy női táska egészségtelen

A New York Times egészségügyi mellékletében közöltek szerint a túlméretezett táskák divatja nyomán egyre több nőnek fáj a nyaka és a válla. Sokan táskacipelés közben még telefonálnak is, ezért még magasabbra húzzák a vállukat, görcs alakul ki az izomzatban. A tartásra kifejezetten rossz hatással van a nagyméretű, telipakolt női táska. Tovább olvasom