Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Fűszerpaprika, több pénzért

Szegeden és környékén vannak olyan, kisebb fűszerpaprika-feldolgozó cégek, melyek kizárólag saját termelésű, termeltetésű paprikát használnak. A vevők: főleg halászcsárdák, kisebb húsipari cégek, amelyek több pénzt is hajlandóak fizetni a magyar paprikáért, mintha import is kerülne bele.
Paprikaszüret Zákányszék határában. Fotó: Gyenes Kálmán
Hódi Imréné egyéni vállalkozó és családja mintegy négy hektáron termeszt fűszerpaprikát. – Van paprikánk édes is, erős is, különlegesen magas festéktartalmú. Szentmihályon és Budapesten szerezhető be, egy helyen – mondta a cég képviseletében Magyar Attila a hét végi, Klauzál téri fűszerpaprika-rendezvényen. Az idei termés nyers paprikában 80 mázsa körül várható, ez 10-12 mázsa őrölt paprikát eredményez, de ha sokáig jó lesz az idő, ennek akár a duplája is összejöhet. A bevétel? – Nem vagyunk olcsók, mert a paprikánk sem mindennapi: 1800-2000 forint az őrlemény kilója – mondja. Nem foglalkoztatnak senkit, saját maguk termelik és dolgozzák föl a fűszerpaprikát, családi összefogással.

A költségek? Hektáronként 50-80 ezer forint a föld beművelése, aztán jön a locsolás, permetezés... Uniós támogatásokat sajnos nem tudnak fölhasználni, „mert azokat nem ilyen kis cégeknek találták ki" – halljuk. Hallottak a Fűszerpaprika Kutató-fejlesztő Kht. szegedi szakemberei által kifejlesztett új fajtákról, a hideghajtatásos fóliaházas termeléstechnológiáról, és látnak benne fantáziát. Gondolkoznak is azon: kipróbálják az új fajtákat, először szabadföldön – aztán kiderül, hogyan tovább.

Az újszentiváni Szögi Zoltán szintén egyéni vállalkozásban termeli, őrli a fűszerpaprikát, már jó tizenöt éve. Előtte a húsiparban dolgozott, így került kapcsolatba a paprikával. Először a hentesség volt a főállása, a paprikázást másodállásban csinálta – utána fordult a sorrend. Jelenleg csak paprikázik. De már második éve rosszul alakulnak a dolgok: a költségeket csak a hektáronkénti mintegy százmázsás termés fedezné, az időjárás eddigi alakulása alapján azonban úgy véli, jó, ha 50-60 mázsát le tudnak szedni egy hektárról. Még egy rossz évet már aligha bírnának ki, de az ember olyan, hogy sosem adja föl – mondja a vállalkozó, aki szintén jelen volt a paprikanapokon. Mit szól az új fajtákhoz, az új termesztéstechnológiához? Nem igazán hisz benne, szerinte annyit kellene rákölteni a fóliaházas módszerre, hogy aligha térülne meg. Egy hagyományos, magas festéktartalmú szegedi, s egy szintén hagyományos, bőtermő szentmihályi fajtát alkalmaz.

Miért éri meg a röszkei – a Klauzál téri paprikarendezvényen ugyancsak részt vevő – Paprika Molnár Kft.-nek fajta- és technológiaváltásban gondolkodni? – Nagyon sok halászcsárda, étterem, kis húsfeldolgozó cég hajlandó megfizetni a magasabb árat az őrölt paprikáért, ha tudja: minden kétséget kizáróan, teljes mértékben magyar paprikából készült – mondja Molnár Albert ügyvezető. – A kutatók szerint nem lesz magas a költség, és már akkor, nyár elején is elő lehet jönni új, friss fűszerpaprikával, amikor a tavalyi már mindenhol elfogyott, s csak importból lehetne fedezni – teszi hozzá. Ezt a piaci lehetőséget kár lenne figyelmen kívül hagyni – ha ők nem hasznosítanák, akkor hasznosítaná más.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó percben hibáztak Csornán

Tovább olvasom