Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Fűszerek és divatok

Soha nem vásároltunk annyi fűszert mint ma - itt az ideje, hogy megtanuljuk, mire kell figyelni!

Soha nem vásároltunk annyi fűszert mint ma - ezért itt az ideje, hogy  megtanuljuk, hogy hogyan kell ezeket a főzéshez nélkülözhetetlen  kellékeket vásárolni és hogy figyelni kell az újdonságokra is. 
A hipermarketekben a legszélesebb (és többnyire legolcsóbb) a fűszerválaszték, jóllehet azt gondolnánk, hogy ezen a téren volna  keresnivalójuk a szakboltoknak és a mostanában kivesző igazi  csemegekereskedéseknek.  

A fehérbors salátákhoz, fehér húsokhoz, könnyű ételekhez való
De amíg például számos tea- és sajtbolt már van a fővárosban,  addig ez a fűszerek, ételízesítők, szószok kereskedelméről nem  mondható el. 
Egyre több háztartás használ előre őrölt bors helyett inkább  színes borskeveréket. Ezt a háziasszonyok saját maguk őrölik,  frissen. (Vigyázat, sok asztmás érzékeny a frissen őrölt borsra!) 
Már kapható kis tasakokban durvára őrölt fekete és fehér bors  keverék is. A rózsabors is kedvelt újabban, mert mutatós, olykor a  tányér szélére is csavarnak egy keveset. 

Mostanában kényesek vagyunk a paprikára, ezért e tekintetben  megnőttek a minőségi igények. Lassan helyet kap a magyar konyhában a  hagyományos csöves magyar erős paprika mellett a chili és a   Magyarországon termelt, friss pepperoni is.  

Az indiai fűszerek soha nem látnak ízfokozót, tartósítót és  festéket, mégis finomak. A jobb külföldi fűszerkereskedésekben már  nem "illik" adalékanyagos fűszereket árusítani. 

Ma már egzotikus fűszereket is kaphatunk
A zölden vásárolt ellenállhatatlanul illatos, friss rozmaringot,  petrezselymet, zellert, tárkonyt akár csokorként is beleállíthatjuk  szép zománcos kannákba vagy egy népies cserépkancsóba. De meg is  lehet szárítani vagy akár fagyasztani - utóbbi esetben erősen be  kell csomagolni a növényeket és jól zárható dobozba kell tenni. 

A zörgősre szárított zöldfűszereket ugyancsak zárható dobozban,  sötétben és ne sokáig tároljuk.  

A friss fűszernövényeket csak tálalás előtt jó az ételbe  aprítani - ajánlja a Pincér című szakmagazin - mert így jobban  mutatnak és a főzés során aromájuk is gyorsan elillan.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stuttgartból Almádiba

Szülővárosában ünnepelte névnapját tegnap a győri származású, Stuttgartban élő Verebics Ibolya… Tovább olvasom