Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Fúrják a péri repteret

Veszélyben a péri reptér-fejlesztés! Megteremtődtek a régóta vajúdó fejlesztés anyagi feltételei és tavasszal megkezdődik a több száz millió forintos munka. A Levegő Munkacsoport viszont bírálja a Győr – Pér repülőtér fejlesztésének támogatását.
Az Európai Bizottság magyarországi nagykövetéhez, Jürgen Köppenhez küldött levelében a munkacsoport a repülőtéri fejlesztés támogatásának újragondolásáról ír. Szerintük a fejlesztés csupán egyes ipari érdekcsoportok számára lenne előnyös, ahhoz a legnagyobb érdeke az Audinak fűződik, annak a cégnek, „ amely már most is olyan adókedvezményeket vehet igénybe, amelyek miatt az Európai Bizottság már számos alkalommal keményen elmarasztalta Magyarországot " . A péri repülőtér környezeti ártalmai jelentősen sújtanák a környék lakosságát a munkacsoport szerint. A Kisalföld az érintettek véleményét kérte a munkacsoport állásfoglalásáról.
Hahn László, Pér polgármestere: – Ahhoz nem tudok hozzászólni, hogy a légiközlekedés lenne úgymond egységnyi teljesítményre vetítve a leginkább környezetszennyező közlekedési mód, de azt elmondhatom, amit a szakemberektől hallottam, miszerint a regio-

nális repülőterek szolgáltatásai minden tekintetben a legalacsonyabbak. Meggyőződésem, hogy nem ipari érdekcsoportok, hanem a szűkebben és tágabban vett régió mindenrendű, így gazdasági és turisztikai érdekeit is szolgálná, következésképpen a térség fejlődését és gyarapodását.

Győr és a megye érdeke

Balogh József, Győr polgármestere: – Tíz év óta szorgalmazzuk lankadatlanul a péri repülőtér fejlesztését, az elmúlt néhány évben kapcsolódott a szerintünk nemes ügyhöz az Audi. Szó nincs róla, hogy az Audi találta volna ki: Győr és egyben a megye érdekét szolgálja. A fejlesztés végrehajtásánál messzemenően figyelembe veszik a környezetvédelmi szempontokat, így a Levegő Munkacsoport észrevételét is. Meggyőződésem, hogy meg fog felelni a legszigorúbb elvárásoknak és erről fog majd meggyőződni a munkacsoport is, amikor követi a repülőtér működését.

Tízéves törekvés

Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke: – A péri fejlesztésekben három önkormányzat szándéka, hozzátehetem, tízéves törekvése valósul meg. Olyan fejlesztésről van szó, amely már évek óta élvezi a kormány támogatását is. Sajnálatosnak tartom, hogy a Levegő Munkacsoport most fűz észrevételeket a fejlesztéshez, amikor már a megvalósulás felé tart.

Hatástanulmány készült

Vadász László, a P-Air Kft. ügyvezetője: – Arra kell emlékeztetnem, hogy a gondolat tízéves, a fejlesztés előkészítése pedig 1994-ben kezdődött, egy évvel később a Phare támogatásával készíttettük el a fejlesztés környezeti hatástanulmányát egy angol céggel, s kaptuk meg ennek alapján a fejlesztéshez a környezetvédelmi hatóság engedélyét. Személyes szívügyem a környezetvédelem, már csak ezért is minden lehetséges környezeti hatás figyelembevételét fontosnak tartok. Csak emlékeztetőül: a mi kezdeményezésünkre telepítették át a repülőtér környezetében élő ürgéket a Fertő – Hanság háborítatlan tájaira.
Dr. Kalas György, a Reflex Környezetvédő Egyesület jogtanácsosa: – Nem ismertem meg a péri fejlesztési terveket, így véleményt se tudok arról mondani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moziajánló:Kiképzés

A filmben olyan dalok szerepelnek, amelyeket kifejezetten a film kedvéért írt Nelly, Snoop Dogg, Dr.… Tovább olvasom