Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Fürdőzés kiütésekkel

Még el sem kezdődött az igazi strandszezon, az ÁNTSZ tegnap délelőtt azonnali hatállyal bezáratta a tómalmi fürdőt, a látogatók testén ugyanis a fürdőzést követően kiütések jelentkeztek.
A Tómalom hosszú évtizedek óta a soproniak egyik kedvelt fürdőhelye. Amíg a Fertőn nem épült ki a strand, illetve tiltott területnek számított, addig a Szárhalmi-erdő lábánál meghúzódó tó volt a vízi élet központja, amelyet számos kis üdülő övez. Az utóbb időben kevésbé volt felkapott, de sokan éppen ezért kedvelik. A hét végén is sokan keresték fel – szombaton 430-an, vasárnap pedig 308-an – , de közülük nem egy megbánta, mert testének egész felületén viszkető, pirosas kiütések jelentkeztek. Az orvosi ügyeletet negyvenöten keresték fel, mások pedig a patikában kértek gyógyírt vagy telefonon tanácsot háziorvosuktól. Akik ilyen panaszokkal jelentkeztek, azok mindannyian fürödtek a tóban. Ezért döntött úgy az ÁNTSZ tegnap délelőtt, hogy azonnali hatállyal bezárják a fürdőt.
Hegedűs László, a strandot üzemeltető Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. elnök-vezérigazgatója a Kisalföld érdeklődésére elmondta, egye- lőre nem tudják, mi okozhatta a fertőzést, hiszen a június harmadikán a saját akkreditált laborukban végzett vizsgálatok nem mutattak semmilyen rendellenességet. Tegnap újabb vízmintát vettek, de az eredményekre legalább két napot várni kell. Szerintük nem elképzelhetetlen, hogy a már lecsengőben lévő nyárfavirágzás okozta a tüneteket.
Dr. Amberger Erzsébet, az ÁNTSZ soproni főorvosa megerősítette, hogy az orvosi ügyeletek jelentéseit követően bezárták a népszerű fürdőt. Egyelőre természetesen ők sem tudják, hogy mi okozhatta a bőrirritációkat, de az elmondások szerint a vízfelületen vékony, filmréteg vastagságú lepedék úszott, amelyet a fürdőzők vízzel nem, csak szappannal vagy samponnal tudtak lemosni. A helyszíni ellenőrzéskor ezt már nem látták, viszont kiderítették, hogy szúnyogirtás nem volt, így vegyszer nem kerülhetett a vízbe.
– A vízműtől függetlenül mi is elvégezzük a vizsgálatokat – mondotta a tiszti főorvos. – Várhatóan három nap múlva lesznek meg az eredmények. Konkrétumot csak azoknak az ismeretében tudok mondani.
Dr. Amberger Erzsébettől megtudtuk, munkatársai a Tómalmon egyébként tisztaságot és rendet találtak, közegészségügyileg az üzemeltető minden szabályt betartott.
A viszketéses bőrkiütések nem jelentenek veszélyt a páciensekre, inkább csak kellemetlenül érzik magukat. Tiltás ide, tiltás oda, a kánikulában nehéz ellenállni a hűsítő haboknak. A strand bejáratait ugyan lezárták, és mindenhová figyelmeztető feliratokat helyeztek el, de a tó szabad partszakaszán ellenőrzés nélkül lehet úszkálni. Néhányan nem törődnek az esetleges fertőzéssel, vígan lubickolnak.
– Mi itt voltunk a hétvégén is, de semmi bajunk nem lett – mosolygott Balogh János a vízből. Barátja, Pék Gábor sem volt rest, ő is megmártózott a vízben. – Szerintem csak azok kaptak kiütéseket, akik egyébként is hajlamosak az allergiára – mondotta és tovaúszott...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékmustra

Gáztűzhelyeket, különféle elektromos berendezéseket és gyermekjátékok bizonyos fajtáit ellenőrizte… Tovább olvasom