Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Fültisztító Milosevics

A horvátok először nem akartak hinni a szemüknek: Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök óriásplakátokról mosolyog rájuk Zágrábban, fültisztító pálcikák vásárlására biztatva a járókelőket. A döbbenetből felocsúdott zágrábiakat felháborították a történtek.

A horvát főváros lakói a gyógyhatású készítményeket forgalmazó Montana cégnek "köszönhetik" a furcsa reklámplakátokat. A hamiskásan mosolygó Milosevic ezeken egyik ismert mondata kezdőszavait ismétli meg - "Rosszul hallom, rosszul hallom" -, mire egy fiatal lány arra biztatja: ragadja meg a Cervann márkájú fültisztító pálcikát és tisztítsa meg hallószerveit, ezekkel fájdalommentesen megteheti.

Az említett szavak a néhai jugoszláv és szerb elnök egyik híres kijelentését idézik. A horvátok számára rossz emlékű mondat eredetileg úgy hangzott, hogy "rosszul hallom, rosszul hallom, hogy mit kívánnak tőlem", bár egyes belgrádi visszaemlékezések "rosszul hallom, de le lesznek tartóztatva (...) garantálom" formában idézték fel a Milosevic szájából több mint másfél évtizede elhangzott szavakat.

Zoran Sumajstorcic, a Montana tulajdonosa elismerte, hogy tudatosan provokálták a horvát közvéleményt, de azzal védekezett, hogy vállalkozásának kevés pénze van marketingkiadásokra, s különben is: a Benetton cég is hasonlóan provokatív hirdetésekkel szerzett magának hírnevet.

A Milosevic-plakátok egyelőre nem hozták meg a horvátok vásárlókedvét, sőt, az ötlet a jelek szerint fordítva "sült el". A Vecernji list című horvát lap szerint a zágrábiakat kifejezetten dühíti, hogy miközben múlt évtized horvát-szerb háborújában szerintük nagy érdemeket szerzett horvát tábornokoknak a közterületeken kiragasztott fényképeit a hatóságok leszedetik, addig az általuk háborús bűnösnek és agresszornak tekintett Milosevic képei szabadon díszeleghetnek fővárosukban.

(MTI-Panoráma)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harry herceg nélkül indult Irakba a szakasza

Parancsnoka, Harry herceg nélkül indult iraki bevetésre a brit hadsereg egyik elitalakulatának az a… Tovább olvasom