Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Fülöp Sándor támogatja a dohányzási szabályok szigorítását

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint az állam köteles megvédeni polgárait a környezet-egészségügyi kockázatokkal szemben, ezért az ombudsman üdvözli és támogatja a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítására irányuló szándékot.

Fülöp Sándor vasárnapi közleményében a törvénymódosításról indult vitával összefüggésben úgy vélekedett: a gazdasági részérdekek csak a legszigorúbb alkotmányossági követelményeknek megfelelően írhatnak felül környezetvédelmi érdekeket, jelen esetben pedig az egészséges környezethez való jognak prioritást kell élveznie a gazdasági érdekekkel szemben.

Az ombudsman felhívta a figyelmet arra, hogy a törvénymódosítás fontos lépés, de betartatásához rendszeres hatósági ellenőrzésre és széles körű tájékoztatásra is szükség van. Kitért arra: a kül- és beltéri légszennyezettségi ártalmak teljes körű kiküszöbölésére is hasonló figyelmet kell fordítani. A sokféle környezet-egészségügyi kockázat közül kiemelte a közlekedési eredetű légszennyezettséget, a magas szállópor-koncentrációt, így a vissza-visszatérő szmogveszélyt, a hulladékok illegális háztartási és egyéb égetését, az allergén gyomok okozta magas pollenkoncentrációt, valamint az egyes ipari üzemek kibocsátotta por- és bűzterhelést.

A környezet-egészségügyi kockázatok közé sorolta még az építő-, kötő-, burkoló- és ragasztóanyagokból a belső terekbe kerülő veszélyes és sokszor rákkeltő anyagokat. Fülöp Sándor hangsúlyozta: a környezet-egészségügyi veszélyek csökkentése érdekében hatékony állami fellépésre van szükség. Szigorú szabályokkal biztosítani kell a fák és zöldfelületek védelmét, mérsékelni kell a gépjárműforgalmat, egyidejűleg támogatni és fejleszteni a közösségi közlekedést, határozottan fel kell lépni az illegális hulladékégetéssel szemben, elő kell mozdítani a kevésbé veszélyes anyagok használatát - szögezte le. Hozzátette: átfogó intézkedések kellenek az allergén anyagok és növények visszaszorítására, és elengedhetetlen a környezettudatosság növelése is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eszméletlen állapotban hoztak ki egy férfit egy füsttel teli lakásból Miskolcon

Eszméletlen állapotban hoztak ki egy férfit egy füsttel teli lakásból Miskolcon - tájékoztatta a… Tovább olvasom