Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Fuldokolnak a megyei cégek

Idén szeptember végéig 485 céget számoltak fel a megyében – ez csaknem százzal több, mint egész 2009-ben. Pénzügyekkel foglalkozni továbbra sem jó üzlet, a válság a Nyugat-Dunántúl félszáz szolgáltatóját rántotta magával. Az arányok kedvezőtlenebbek az országos átlagnál.

– Mind az országos, mind pedig a Győr-Moson-Sopron megyei számok azt mutatják, hogy a válságnak még nincs vége – értelmezte a statisztikát a Kisalföld kérésére Ézsiás Tünde, az Opten Informatikai Kft. céginformációs vezetője. – A tavalyi év első kilenc hónapjához viszonyítva az idei első háromnegyed évet, azt látjuk, hogy a felszámolások száma országosan 21, megyei szinten 55 százalékkal nőtt (312-ről 485-re), tehát a fizetésképtelenség miatt felszámolt cégek aránya jóval meghaladja az országos szintet. Jobb a helyzet a végelszámolások tekintetében, hiszen a megyében gyakorlatilag stagnál (az idei adat 271), országos szinten viszont 12 százalékkal emelkedett azon cégek száma, ahol a tulajdonosok adósságok hátrahagyása nélkül kívánják megszüntetni tevékenységüket.

A megyéről kialakult kedvező kép, amelyet az elemzők az előnyös földrajzi fekvésnek, az erős, gyakran külföldi érdekeltségnek tulajdonítanak, lassan, de biztosan megdőlni látszik, a válság korábbi szakaszaiban biztosnak tűnt tartalékok és kereskedelmi kapcsolatok, legalábbis a kisebb cégek esetében, gyengélkednek.

A pénzügyi szolgáltatókra vonatkozó adatok sokszor hasonlítanak az összes társas vállalkozásra jellemző arányokra. S bár a számok nagyon kicsik, mégis beszédesek. Nyugat-Dunántúl megyéiben ebben a szektorban a felszámolások megduplázódtak, 11-ről 23-ra nőttek, míg az országos tendencia csak(!) 40 százalék. A végelszámolások száma (ez nálunk 17) ugyanakkor kevesebb, mint tavaly, pedig országos szinten 32 százalékos az emelkedés.

A háttérben a hitelpiac visszaesése, a pénzügyi felügyelet és a szabályozás szigorodása húzódik meg. A vállalkozói kedv ennek ellenére nem csökkent, idén már 96 szolgáltató létrejöttét regisztrálták, ami megközelíti a tavalyi egész éves 106-ot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magaslest ejtett a gép egy férfira – meghalt

Baja - Egy hét méteres magaslest próbáltak csütörtökön áthelyezni rakodógép segítségével a… Tovább olvasom