Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Függetlenként újra indul a polgármesterségért

Dr. Friedl László Mihály, a műszaki tudományok kandidátusa, okleveles faipari mérnök független jelöltként immár másodszor méreti meg magát a polgármesteri székért folyó küzdelemben. A jelölttel – sorozatunk zárórészeként – terveiről beszélgettünk.
– Az utóbbi években rendszeresen ringbe szállt az országgyűlési képviselői mandátumért, és a legutóbbi önkormányzati választáson indult a polgármesteri tisztért. Eddig nem sok sikerrel. Most milyen esélyt ad önmagának?
– Addig, amíg a független jelölteket hátrányosan megkülönböztetik, addig ugyanaz az esélyem, mint eddig.
– Akkor most itt a lehetőség. Kérem, mutatkozzon be!
– Sopronban születtem, okleveles faipari mérnök vagyok, a műszaki tudományok kandidátusa. A tanulmányaimat a soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Faipari Mérnöki Karán végeztem, a kandidátusi disszertációmat pedig a Drezdai Műszaki Egyetemen védtem meg német nyelven. Tizenhat év alatt 39 újítási javaslatot adtam be, tizenhárom évig gyártották az általam Sopronban tervezett Freddy szekrénysorrendszer változatait, hozzávetőlegesen hatvanezer garnitúrát. Az általam mérettipizált egyéb garnitúrákból ez idő alatt mintegy kétszázezret gyártottak. Jelenleg munkanélküliként a nyugdíjazásomra várok. Nős vagyok, egy fiunk és egy lányunk van.
– Mit szól a családja ahhoz, hogy ha választás van, akkor Ön rendszeresen a nyilvánosság elé lép?
– A feleségem támogat, segít összeszedni a kopogtatócédulát, a fiam pedig nem foglalkozik vele.
– Ha már itt tartunk: összegyűltek a kopogtatócédulák?
– Még hiányzik néhány, de remélem, határidőre az összes meglesz. Az egyéni 8-as körzetben is indulok, azokat a szelvényeket már leadtam. Megjegyzem, hogy a függetlenek itt is hátrányos helyzetben vannak. Sok ismerősömtől hallottam, hogy tőlük már elkérték a szelvényt, azzal, hogy független jelöltnek gyűjtik. Ezek hozzám nem érkeztek meg, pedig függetlenként tudomásom szerint csak én indulok.
– Az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy a választók leginkább pártszimpátia alapján szavaznak. Miből gondolja, hogy most másképp lesz?
– A jelenlegi országos helyzetből kiindulva – vagyis, hogy a pártok az elmúlt tizenhat év alatt csak ígérgettek –, elég sokan elfordultak a pártoktól és a független jelöltnek nagyobb esélyt adnak. A függetlenek ugyanis felelnek a saját állításukért, amit pedig a pártok képviselői mondanak, azok eltűnnek a nagy kalapban. Erre példa a Globex-ügy, ahol vélhetőleg sose találják meg az illetékeseket, akik a város 3,5 milliárdját eldurrantották. A független jelöltre azért van szükség, hogy a pártvitákat kiszűrve, a város lakóinak érdekében lehessen eljárni.
– Mit ér a független polgármester, ha nincs mögötte képviselő-testületi többség?
– Ha a képviselők nem a választóiknak akarnak képviseletet biztosítani, akkor fennáll ennek a veszélye. Ellenben ha mindenki a város lakóinak az érdekeit tartaná szem előtt, akkor végre előremutató vezetés lenne. Úgy gondolom, senkinek nem szabad visszaélni azzal, ha többségben van. Akár három-négy ember javaslatát is meg kell vizsgálni, mert lehet, hogy nekik van igazuk. Élő példa erre a Deák tér.
– Mire gondol konkrétan?
– A Deák tér jellegzetessége többek között a szökőkút volt. Annak máshová helyezése felelőtlenség. A Fő tér is furcsa lenne a Tűztorony nélkül. A turisták részére nem a földbe süllyesztett turistaközpont kell, hanem a város jellegzetes pontjain elhelyezett információs irodák. Internetkávézót vagy -teázót már rég lehetett volna nyitni más helyeken a városban. Persze irányító- és utcanévtáblák is kellenének.
– Ön azt mondja, független, holott több alkalommal is felvállalta valamelyik párt támogatását.
– Elnézést, én mindig független maradtam. A zöld demokraták többek közt a húsz „A” tábla elhelyezési díját fizették ki. A Magyar Vidék és Polgári Párt pedig huszonötezer szórólapot is biztosított. Ezért tavaly könnyebben szedtük össze a kopogtatócédulát. A tiszta föld, tiszta víz, tiszta levegő és tiszta közélet, valamint a vidék célkitűzésekkel függetlenként is egyetértek. Ezen az alapon senki nem lehetne független, aki szponzorokat keres. A választási törvény nagy hibája például, hogy össze kell gyűjteni esetünkben 924 érvényes kopogtatócédulát. A választók nem kapnak megfelelő tájékoztatást, így a gyűjtésnél egyesek az embert jól megalázzák. Sokan már idő előtt eldobták a jelölőszelvényt, vagy senkinek sem adják, vagy azt mondják, odaadták a függetlennek.
– Most miből fedezi a kampánykiadásokat?
– Elkészült egy szórólap, a konyhapénzből, mert nem kaptam egy fillért sem. Táblák ugyanebből az okból nem lesznek kint.
– Mit említene elsőként a céljai közül?
„ A célom az, hogy Sopronban a megfelelő műszaki döntésekkel,

az eddig tévúton lévő fejlesztéseket korrigálva, környezetkímélő,

célszerű és ésszerű megoldások valósuljanak meg.”
– Én már 2002-ben szorgalmaztam, hogy az ipari parkot telepítsék át a Győri útra. A szórólapomon azt írtam: az iparvágány közelében nincs még ipartelep. Akkor azt mondták, nem lehetséges az átköltöztetése, majd az inkubátorház megoldja a problémákat. Meglepetésre és örömömre 2006-ban a korábbi ellenzők felavatták a Győri úti ipari parkot. Ha 2002-ben engem választanak meg polgármesternek, az ipari park már akkortól ott működne és az Aranyhegyen szép kilátású üdülőövezet lenne. Úgy gondolom, az Aranyhegy sorsa a mai napig nem rendezett. A turizmus fejlesztése érdekében akár élményfürdővel, akár nélküle, szükség lenne ott egy üdülőpark kialakítására a Fertő tó irányába.
– De hát ott van az innovációs park.
– Igen, és működik?
– Azt mondják, működik.
– Akkor miért a szolgáltató cégek vannak ott? Meg kell kérdezni a lakosságot, hogy ez valóban innovációs tevékenység-e. Mert ha igen, akkor elnézést kérek.
– Mondja el a további terveit is!
– A különlegesen jó minőségű soproni szélhez megfelelő szélerőmű kell. Végül is ez épül, csak az a szépséghibája, hogy hét darabot fél év alatt a határ túloldalán építettek és nem itt. A környezetbarát energia felhasználása a minőségi turizmus alapvető feltétele. Nem szeretnek a turisták szmogos városban barangolni.
– Mit szeretne még megvalósítani?
– Az utak kérdése szintén megkerülhetetlen. Lásd Rózsa utca. Azt mondom, az utakra megfelelő burkolat kell, a jó minőséget folyamatosan kell biztosítani. Nem jó, ha három évig elhanyagolják, aztán láss csodát, egy évig mindenhol útjavítás van, mert ez is bosszantó. Meg lehet nézni a Szent Mihály utcát, borzasztó munkát végeztek, vagy azt, hogy az új lakótelepeken mikor lesznek járdák. A körforgalmak építését is rangsorolni kell. A Balfi utca–tehermentesítő út kereszteződésénél kellett volna kezdeni, mert ott már halálos baleset is volt. Azt is meg kell nézni, hogy mire költik el a beszedett adót.
– Többek között abból tartják fenn az intézményrendszert.
– Akkor meg kell nézni, kell-e ennyi intézmény, mert az ügyintézés nem megy olyan flottul, mint ahogy az állampolgár elvárná. Az intézmények felújítását is időben el kellene végezni, nem megvárni, amíg totál lepusztulnak. Meg kell nézni a régi zeneiskolát, hogy mi lett a sorsa, vagy a volt gyermekszanatóriumot, amit az egyetem kapott meg. Most el akarják adni, de kérdezem: miért nem döntöttek a sorsáról időben? Ha hagyok valamit lerobbanni, akkor azt nem lehet az eredeti árán eladni. Ez mind-mind az adófizetők pénzéből úszik el. Azt sem értem, miért kellett a Magyar utcában felújítani azt az intézményt, amit a renoválás után két évvel elköltöztettek az inkubátorházba. Ebből is látszik, hogy a négy évvel ezelőtti problémák zöme nem rendeződött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi tanácsadás

Győr. A Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete hivatalos helyiségében (Árpád út 44.) ma délután 3 és 4… Tovább olvasom