Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Frontvonalban

Rengeteg ember életét keserítik meg az időjárási frontok, ilyenkor bizonyítottan több a baleset és koraszülés is.

Rengeteg ember életét keserítik meg az időjárási frontok. Az érzékenyebbeket migrén vagy ízületi fájdalmak gyötrik, a meglévő betegségek panaszai felerősödnek, sőt, nagy frontok idején bizonyítottan több a baleset és koraszülés is.

A frontok a különböző légtömegek hullámzási határterületén alakulnak ki, s a légtömegek hatására vándorolnak. Ezekben a zónákban az időjárási jelenségek hirtelen és sűrűbben változnak – megváltozik például a levegő hőmérséklete, páratartalma, nyomása –, így sokkal jobban terhelik a szervezetünket, mint a frontmentes időszakokban. Testünk reakciói az egyes meteorológiai hatásokra felerősödnek.
Van, hogy hosszabb ideig – akár egy-két hétig – élvezhetjük a frontmentes időszakokat, máskor 12–24 óránként vonulnak át felettünk a hideg- és melegfrontok, alaposan próbára téve testünk alkalmazkodóképességét.

A nők érzékenyebbek

Évente körülbelül 120 front vonul át felettünk, s ebből nagyon sokan nem csak a hőmérsékletváltozást érzékelik. Különösen a gyengébb nem érzékeny rájuk: a probléma körülbelül kétszer annyi nőt érint, mint férfit, amit a szakértők hormonális okokkal magyaráznak. Vannak, akik előbb megmondják, mikor várható jelentős időjárás-változás, mint Aigner Szilárd, érzékelve szervezetük jelzéseit.
A frontok persze nem mindekire egyformán hatnak; vannak, akik eleve érzékenyebbek ezekre, de azok is veszélyben vannak, akik valamilyen betegségben szenvednek vagy a szervezetük – például a téli időszakban gyakori vitaminhiány miatt – legyengült. Nem is hinnénk, mennyi mindenre hatással van az időjárás: szívünkre, emésztésünkre, ízületeinkre, s persze hangulatunkra is.
A hajlam a frontérzékenységre öröklődhet is, sőt, a gyerekek is megérzik az időjárásváltozást; erről az eleven, izgő-mozgó kisiskolásokkal küszködő tanítónők tudnának mesélni.

Bágyasztó melegfront

A meleg- és a hidegfrontok más-más hatást gyakorolnak a szervezetre. Melegfront idején például – érdekes módon a közép-európaiak többsége erre a fronthatásra érzékeny – gyakran leesik a vérnyomásunk, így akinek eleve alacsony, szédülést, gyengeséget tapasztalhat. Ilyenkor sokakon bágyadtság, levertség vesz erőt, és sokkal fáradékonyabbak is, mint egyébként. Nem véletlen, hogy a depresszió megjelenése is gyakoribb erős melegfrontok idején – különösen most, a napfényszegény téli hónapokban – már csak azért is, mert a melegfront gyakran borongós, ködös, szürke időt hoz magával. A bágyadtságnak veszélyes következményei lehetnek, mert ilyenkor jelentősen csökken a reakcióidő, ezért gyakoribbak a közlekedési balesetek.
A melegfront a felelős a látszólag megmagyarázhatatlan fejfájásért is; akinek például migrénje van, ilyenkor gyakran ébred erős, kínzó fejfájással. Ha frontérzékenyek vagyunk, ha nem muszáj, erős melegfronti hatás idején ne menjünk fogorvoshoz, fájdalomküszöbünk ugyanis jelentősen csökkenthet.
Különösen résen kell lenniük a szív- és érrendszeri, valamint a gyulladásos betegségekben szenvedőknek, mert a melegfront felerősítheti a káros folyamatokat.

 A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai:
 
1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint
Hidegben felfrissülünk

Teljesen más a hidegfront hatása: bár a csontig hatoló északi szelet kevesen szeretik, mégis sokan kifejezetten felfrissülnek, fittebbnek érzik magukat ilyenkor, aminek a kitisztuló levegő, a tiszta idő lehet az oka. A reumatikus panaszokkal és ízületi fájdalmakkal küszködők már nem érzik ilyen jól magukat – nekik erősödhetnek a fájdalmaik –, s mivel ilyenkor erősebbek a görcsös fájdalmak is, mint máskor, statisztikák bizonyítják, hogy hidegfront idején megnő a koraszülések száma. A melegfronttal ellentétben a hideg emeli a vérnyomást, így megnő az infarktus, a szívpanaszok veszélye is, az asztmások pedig gyakoribb rohamokra számíthatnak.

Fontos az önismeret

Hogy elkerüljük, vagy legalábbis enyhítsük az időjárási frontok kellemetlen hatásait, a legfontosabb, hogy tudatosan figyeljünk– szervezetünk jelzéseire, s tudjuk, melyik frontra hogyan reagálunk. Különösen fontos ez azoknál, akik fokozottan ki vannak téve ezeknek a hatásoknak, például a betegeknél, az időseknél, a terhes anyáknál. Aki valamilyen krónikus betegségben szenved – legyen az magas vérnyomás, szívprobléma vagy akár gyomorfekély – és tudja, hogy érzékenyen reagál a frontokra, kezelőorvosával megbeszélheti, mi a teendő fronthatás esetén, s gyakran nemcsak a panaszok enyhítéséhez, hanem már a megelőzésükhöz segítséget kaphat.
Érdemes figyelni a meteorológiai, különösen az orvosmeteorológiai jelentéseket. Utóbbit többek között a képújságban, a teletexten, valamint a Kossuth Rádió Reggeli Krónikájában, vagy az interneten, a www.hazipatika.hu/services/humanmet címen találjuk meg, de azt szinte mindenhol közlik, éppen milyen fonthatás várható.

Hiányos kutatások

Sok ismeret halmozódott már fel az orvosmeteorológiáról, amelyeket az orvosok is egyre inkább igyekeznek figyelembe venni betegeik kezelésénél, hiányzik azonban a szakirodalom, ami megfelelő útmutatást adhatna. Felismerve a terület fontosságát, a Német Orvosi Kamara 2000-ben megpróbálta összegezni tapasztalatait. Többek között meghatározták az egyes időjárási helyzetekre jellemző egészségiállapot-változásokat. Összesen tizenhárom tipikus időjárási helyzetet említenek, melyek között négy erősen kedvezőtlen élettani hatással bírót emel ki: a magas nyomású légköri front mögötti, a melegfront előtti és utáni, az alacsony nyomású légköri front központjában és a hidegfront mögött kialakuló időjárást.

Az úttörőnek számító német összegzéshez hasonló Magyarországon nem
készült, a külföldi eredmények pedig több okból is nehezen ültethetők át magyar viszonyokra. Magyarországon az ország fekvéséből, éghajlati viszonyaiból fakadóan például sokszor teljesen más időjárási szabályszerűségekkel és jelenségekkel találjuk szemben magunkat. A másik probléma, hogy az itt élő népesség összetétele, egészségi állapota eltérő. A külföldi eredmények adaptálását az is nehezíti, hogy a meteorológiában – sőt a napi időjárás-jelentésben – használt szakkifejezések sem feleltethetők meg teljesen az általunk megszokottaknak: míg nálunk meleg és hideg fontokról beszélnek, addig Nyugat-Európában általában magas és alacsony nyomású területekről szól a híradás. Bár mindenki tudja, hogy a csökkenő légnyomás rossz időt szokott hozni – „a barométer esőre áll" –, a fogalmak nem feleltethetők meg tökéletesen egymásnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventi bazár

Győr. Ma délelőtt 9 órától délig hagyományos adventi bazárt rendeznek a Péterfy Sándor Evangélikus… Tovább olvasom