Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Friss és finom: Kisalföld receptkönyv 3.

"A Kisalföld receptjei az olvasók szájíze szerint" könyvek harmadik kötete elkészült - kézbesítőink már elkezdték a házhozszállítást.

Az eddig megszokott kiváló minőségben, sokkal több recepttel jelent meg a Kisalföld harmadik szakácskönyve. Húsvét előtt már nagyon sok családnál ebből készülhet a finom sütemény.

A kötetbe bekerült olvasói recepteket négy mesterszakács, Edvi László, Sátor László, Suga Péter és Pető István ellenőrizte és készítette el. A szakácskönyvben megtalálhatóak azon olvasóink nevei is, akiknek receptjeiből megsüthetőek, kikeverhetőek a finomságok.

Krémes nyalánkságok

PETŐ ISTVÁN kifejezetten édesszájúnak vallja magát, ezért is volt számára nagy öröm, hogy az olvasók receptjeit elkészíthette. „Magam sütöttem ki a recepteket, természetesen előzetesen megvizsgálva azokat. Ha azt láttam, valami hiányzik belőlük, akkor hozzáadtam. Állíthatom, a Kisalföld olvasói egy teljes értékű süteményeskönyvet adtak össze. Minden háziasszony másként főz és süt, ettől a változatosságtól lesz jó a Kisalföld receptjei 3. kiadása. Azt gondolom, a három kötet olyan alapmű lehet minden konyhában, amelyre hosszú távon is lehet támaszkodni. Akiknek ez a három kötet megvan, azok már minden esetben, legyen ünnep, vagy egy vasárnapi ebéd, esetleg vacsora, a család és a barátok elé állhatnak valami különleges, de kipróbált és bevált menüvel."

Pető István mesterszakács szerint a sütemények a gasztronómiát kedvelő emberek számára is nagy lehetőséget rejtenek. Alapanyagaik a gyümölcsöktől kezdve a tejtermékeken, az alkoholokon át széles skálán mozognak. Számára személy szerint a krémes nyalánkságok az igazi kedvencek. Ezekre külön fel is hívja olvasóink figyelmét.

Repülő palacsinta

SÁTOR LÁSZLÓ a palacsintát különleges és sokféleképpen elkészíthető ételnek, desszertnek, süteménynek tartja. Nem véletlen, hogy a Kisalföld receptjei harmadik kötetétben a mesterek beköszönéséhez is egy ilyen fotót választott magáról. A süteményeket az étkezési kultúra fontos területeként kell szemlélni, hiszen már nem tartoznak a „fő" fogásokhoz. De egy-egy aprósütemény vagy éppen rakott palacsinta mellett lehet beszélgetni, lehet társasági életet élni. Az apró sósakról nem is beszélve, amelyeket ugyancsak kedvtelve fogyaszt el Sátor László is.

Bár az első két kötet receptjei is módot adnak arra, hogy az azokat elkészítők ne csupán szakácsok, de látványtervezők is legyenek, erre az igazi lehetőséget a harmadik kötet teremtette meg. A tortáktól kezdve egészen a parfékig a díszítésnek, a tálalásnak ezerféle lehetősége tárul fel a sütni vágyók előtt. A mesterek bátorítanak mindenkit, alkossanak újat, kísérletezzenek, természetesen csak bizonyos határok között. Hiszen az íznél a sütemények esetében sem lehet semmi előbbre való. Ja és még egy jó tanács: a repülő palacsintával csak akkor próbálkozzunk, ha van elég tészta bekeverve.

Édes élet

EDVI LÁSZLÓ mesterszakács szerint az ételek sava-borsa a Kisalföld receptjei első és második kötetében volt megtalálható. Az ételek és az élet édes része viszont eben a könyvben lelhető fel.

A sütemények nem véletlenül örvendenek nagy népszerűségnek minden családban. Nem véletlen az sem, ahogy múlik az idő, az emberek ízlelése is egyre inkább az édes ízeket keresi.

Ahogyan Edvi László mondja, a Nagy süteményeskönyv valóban megédesítheti az életet. Mindenkinek az életét, aki hozzájutott. A Kisalföldön élők házi receptúrái egészen izgalmas, sok helyen elfeledett ízeket idéztek fel. Ezeket őrizni, becsülni kell!

Az édes élethez egyébként a vidámság is hozzátartozik. A süteményektől nevetni kell, azokhoz nem tartozik, nem tartozhat hozzá a szomorúság. Talán ezért is ajánlja mindenki figyelmébe éppen ezzel a mosolygósra díszített süteménytésztával a Nagy süteményeskönyvet a mesterszakács. Még sipkáját is kölcsönadva a hamarosan a kemencében aranybarnára teljesedő tésztának, amelyet saját kezűleg gyúrt ki, természetesen az olvasók receptjei alapján.

Nassolni szeretünk

SUGA PÉTER mesterszakács tudja, nassolni mindenki szeret. „A szakácsok között sokkal több az édesszájú, mint a cukrászok között. A süteményekben az a jó, hogy mindenből lehet egy kicsit enni. Vagyis pont olyanok, mint általában az élet. Meg kell kóstolni őket. Én nagyon édességpárti vagyok. Amit csak lehet, meg is kóstoltam az elkészített finomságokból."

Suga Péter, a döntnöki bizottság tagja úgy véli, minden oldalra sikerült legalább egy igazi meglepetést elhelyezni. Szíve szerint ezen sütemények mindegyikét étlapon tartaná. Változatosak és az egyéni ízlést jól tükrözőek voltak. „Őszintén bevallom, már amikor olvastam a recepteket, akkor összefutott a nyál a számban. Amikor aztán elkészültek, egy képzeletbeli nagy süteményestálra mindegyikből vettem volna egy darabot."

A Nagy süteményeskönyv és a másik két Kisalföld-szakácskönyv különlegességét növeli a mesterek szerint is, hogy a receptbeküldők neve megtalálható benne. Ez hitelességet, megbízhatóságot jelent, és garanciát arra, jót és jól fogyaszthatnak majd azok, akik a három kötet bármelyikéből főznek-sütnek.

NAGY SÜTEMÉNYESKÖNYV

A Kisalföld receptjei 3. kötet megjelenését nemcsak az olvasók, de a mesterszakácsok is nagyon várták már. A beküldött receptek elkészítése után mindegyik kötetnél sommázták a tapasztalataikat, és így tettek a harmadik kötet, a Nagy süteményeskönyv megjelenésekor is. Őszre már a folytatást ígérik, ám most a 3. kötetnek örülnek.

Olvasóink írták

  • 1. Mészárosné Gaál Mária 2007. november 03. 14:15
    „Szeretném megrendelni a könyvet, hogyan lehetséges?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszer nélkül

Mosonmagyaróvár. A Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesülete szervezésében holnap délután négy… Tovább olvasom