Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Friderikusz franciája

Egy kávéházban ülve türelmetlenül és kissé kíváncsian vártam, hogy Jean-Philippe Didier, a Fantasztikus Európa francia műsorvezetője betoppanjon. A beszélgetés picit nehézkesen indult, de amint megérkeztek a barátai, rögtön jókedvűen nyilatkozott.
– De hát én már mindent elmondtam a rendőrségnek... – kezdte nevetve a beszélgetést
Jean-Philippe, miközben az életéről próbáltam faggatni.
– Na jó, elmesélem még egyszer. Egy kelet-franciaországi kisvárosban születtem, és sokáig itt is jártam iskolába. Később külkereskedelmi iskolát végeztem Párizsban, majd Budapestre jöttem. Nem kellett sokáig munka után kutatnom, egy nemzetközi szállítmányozási cégnél találtam állást.
– Úgy tudom, Floridában és Skóciában is jártál. Miért választottad mégis Magyarországot ?
– A magyarok – a franciákhoz hasonlóan – szeretnek jól élni. A két ország gasztronómiai kultúrája is sokban megegyezik. Véleményem szerint Közép-Európában a magyar konyha egyedülállóan fantasztikus. Egyszerűen beleszerettem az emberekbe.
– Eleinte nem jelentett gondot a magyar nyelv ?
– Az első másfél év nehéz volt, de azért valamennyire sikerült belejönnöm. Új szavakat pedig állandóan tanulok.
– Térjünk vissza rád. Milyen tulajdonságokkal jellemeznéd magad ?
– Nyitott vagyok és dinamikus. Nem szeretem a hazugságokat, mindig próbálok őszinteségre törekedni. Rossz tulajdonságom azonban a keményfejűség, és néha lehetnék egy kicsit rugalmasabb is. A többit a barátaimtól kellene megkérdezni.
– Van olyan álmod, amit nagyon szeretnél megvalósítani ?
– Pár évvel ezelőtt nagyon szerettem volna szerepelni a tévében. Azt hiszem, ezt most már kipipálhatom. Én igazából azt szeretném, ha jobb lenne a világ. Ehhez viszont egyedül kevés vagyok. Talán ha egyszer miniszterelnök leszek...
– Melyik korban élnél szívesen és miért ?
– Rendkívül vonz a „ sötét " középkor, mert a tudósok is alig tudnak róla valamit. De kizárólag külső szemlélőként nézném meg és csak egy napig. Azt hiszem, nekem az az ideális kor, amiben most élek.
– Ha újraélhetnéd életed egy napját, melyik lenne az ?
– Kisfiú voltam, és nagyon szerettem volna egy középkori legókastélyt. Sokáig fájt érte a szívem, aztán végül karácsonykor ott találtam a fa alatt. Leírhatatlanul boldog voltam.
– Mi tud könnyen felidegesíteni ?
– Ha valaki azt mondja, hogy a ’98-as világbajnokságot a franciák csak szerencsével nyerték meg. (Nevet.) Jó, viccen kívül egyetlen tulajdonság van, amit nem viselek el, és az a kétszínűség.
– Mit csinálsz, amikor rosszkedved van ?
– A haverjaim mindig fel tudnak vidítani, ezért szoktam ilyenkor felhívni egyiküket. Beülünk valahova – mondjuk a kávéházamba – egy kávéra és beszélgetünk. Pár óra elteltével már nyoma sincs a bánatomnak.
– Öltözködésben milyen stílust követsz ?
– Szeretem a laza stílust. Gyakran vagyok zakóban, ingben, de szívesen viselek farmert is. Amit most látsz rajtam, az a legutolsó francia divat. (Nevet.)
– Mivel töltöd szívesen a szabadidődet ?
– A sebesség megszállottja vagyok, ezért sokszor ülök be a sportkocsimba és száguldozom. Járok teniszezni is, a barátaimmal pedig bulikban töltjük a szabadidőnket.
– Van beceneved ?
– A franciák Jean-Finek, a magyarok pedig Philippe-nek becéznek. Azért lettem Philippe, mert amikor bemutatkozom – „ Szia! Jean-Philippe vagyok " – , mindenki azt hiszi, hogy a Jean a vezetéknevem. Mostanában még gyakran szólítanak Jean-Pityunak is. Hát talán ez a legmókásabb.
– Mit szólsz a világbajnokság nyitómérkőzéséhez ?
– El kell hogy ismerjem, jók voltak a szenegáliak. De ez egy nemzeti tragédia, erről nem kívánok nyilatkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi újság múlt század?

Tovább olvasom