Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Freedom House: csökkent a sajtószabadság Magyarországon

Magyarországon a média szabad, ugyanakkor jelentősen csökkent a sajtószabadság - állította a Freedom House.

Magyarországon a média szabad, ugyanakkor jelentősen csökkent a sajtószabadság - állította a Freedom House (FH) washingtoni központú, független nemzetközi jogvédő szervezet a Freedom of the Press 2011 című, hétfőn közzétett éves jelentésében, amely a sajtószabadság tavalyi globális helyzetéről szól.

"Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök kormánya korlátozó törvényeket fogadtatott el a parlamenttel és megszerezte a médiaszabályozó szervek, valamint a közmédia-szolgáltatók feletti ellenőrzést" - állapította meg a FH jelentése, amely az új magyar médiatörvény több vonatkozását is kifogásolta.

A FH megállapította, hogy Magyarország, amely a régió jobban teljesítő országai közé tartozik és az Európai Unió tagja, egy év alatt egy 23-ról 30 pontra történő pozícióromlást szenvedett el, amellyel a szabad sajtójú országok kategóriájában Görögországgal, Guyanával és Szamoával együtt az utolsó helyen áll. A negatívumok terén egy ponttal többet kapott Tonga már a "részben szabad" csoportba tartozik, ahová egyébként a 34 pontra értékelt Olaszországot, a 35 pontos Bulgáriát, a 41 pontos Horvátországot és a 42 pontos Romániát is sorolták.

Közép- és Kelet-Európából, valamint a volt Szovjetunió országai közül Észtország (18 pont), Csehország (19), Litvánia (22), Szlovákia (22), Lengyelország (25), Szlovénia (25) és Lettország (26) előzi meg Magyarországot.

A jelentés szerint az új médiaszabályozások potenciálisan széleskörű korlátozásokat róttak ki a tartalomra és megkövetelik a nyomtatott és az online médiumok regisztrálását. Az új törvények megkövetelik, hogy az újságírók bizonyos körülmények között fedjék fel forrásaikat, és bírságokat írnak elő a kiegyensúlyozatlan vagy "erkölcstelen" hírközléssel kapcsolatban.
Az FH aggasztónak tartotta még, hogy az új szabályozó testületet kormányhű kinevezettek uralják, és megnőtt a közszolgálati műsorszolgáltató feletti kormányzati ellenőrzés.

Olvasóink írták

 • 5. rommel 2011. május 03. 22:33
  „ÚGYANÚGY HAZUDIK A NÉPSZABADSÁG MINT 50 ÉVE !
  AKKOR MIÉRT CSÖKKENT A SAJTÓSZABADSÁG ?”
 • 4. kerteszb 2011. május 03. 15:05
  „"bisztos"; speciel ha a Freedom House képviselői belenéznek a "közszolgálati" TV hírműsoraiba, akkor hamarosan rontani fognak még ezen az értékelésen is...”
 • 3. wuschel 2011. május 03. 13:29
  „Igen, a freedom house -nak tudnia kell, mert bisztos naponta olvossak a nepszabadsag meg a kisalföldet is”
 • 2. miracle. 2011. május 03. 12:29
  „Biztos olvasnak Kisalföldet, ahol aztán keményen megy a cenzúra, ha kényes kérdések és válaszok vannak egy egy firkálmányra”
 • 1. janika 2011. május 03. 10:58
  „Már, hogy csökkenne a sajtószabadság? Itt megírhat mindenki mindent a valóságról! Csupán az illetékesek jókat röhögnek rajta!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gépjárműimportőrök az idén több új gépjármű eladást várnak

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) 2011-ben a tavalyinál több új gépjármű értékesítésére… Tovább olvasom