Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Fránya matek - Lehangoló eredmények a középiskolai felvételin

A megszerezhető ötvenből átlagosan 16,5 pontot szereztek matematikából a diákok.

Nehéz a matematikai felvételi vizsga, ami eldöntötte több mint hatvanezer középiskolába jelentkező sorsát - írja a Magyar Nemzet. A lap pénteki száma az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva közli: a négy évfolyamos gimnáziumokba jelentkezők átlagosan csaknem 30 százalékkal, a hat évfolyamos középiskolába felvételizők 37 százalékkal értek el rosszabb pontszámot a tavalyi eredményeknél.

Például a megszerezhető ötvenből átlagosan 16,5 pontot szereztek matematikából a diákok, szemben a tavalyi 22,6 pontos átlaggal. Ugyanakkor a négy évfolyamos gimnáziumok magyar nyelvi vizsgáján idén átlagosan 35,5 pontos átlag született a tavalyi 27,9 pont után.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. Ibrox 2010. február 19. 22:59
  „Hát ..most azért is megnéztem a feladatsort(?) ugyan már!! Ötödikes gyereknek tudnia kell! Az a szülő,aki rinyál,üljön vissza a gyereke mellé a padba és maradjon csendben szépen! (egy kis logice,amice)”
 • 56. Bokk 2010. február 19. 20:55
  „Kedves dr73, azt tudta, hogy ma már a házi feladat is csak lehetőség? A házi feladat lehetőség a tanulónak, hogy otthon is gyakorolhassa a tanórán hallottakat, de ez csak egy opció, nem lehet visszakérni, ha a tanuló él vele, akkor él, ha nem, akkor nem. A tanár kezében mára nincs eszköz, a pálya alulfizetett, a kezdő tanárok nem kortársaik kiemelkedő tehetségei, arról nem is beszélve, hogy a pedagógusképzés fényévekre van a követelményektől. Emellett akárcsak a társadalom, a felnőttek, csakúgy az általuk nevelt gyerekek nagy többsége is csak a jogaival van tisztában, és átgázol mindenkin, miközben a szülei ezt támogatják. Ha a pedagógus nevelni próbál, akkor a szülő nem a gyerekét rendezi le, hanem verbálisan, vagy netán tettleg a tanárát. Kivétel persze az elit néhány iskolája. Az elmúlt 20 évben egy relatíve működő rendszerbe úgy kódolták a társadalmi helyzet kasztosodást, újratermelődését, hogy sokszor még tapsolt is hozzá a nép.”
 • 55. Bokk 2010. február 19. 20:31
  „Nem hiszem, hogy nehéz lett volna, maximum az időn lehetne vitatkozni. De az egész felvételinek pont az a lényege, hogy szórja a mezőnyt. Arról nem is beszélve, hogy mivel sok apró feladatból állt, ezért ha átlagosan 33%-ot sikerült a rendelkezésre álló idő alatt megoldani, akkor nem a felvételivel volt baj, hiszen a 16,5 pontos átlaghoz sok versenyzőnek kellett ezt alulmúlni. Márpedig ha 45 perc alatt csak néhány pontra futotta, akkor komoly tudáshiányról beszélhetünk. Szóval a cikknek inkább arról kellene szólnia, hogy mi az oka, hogy sok nyolcadikos gyermek számára két szám elosztása is lehetetlen küldetés.”
 • 54. dr73 2010. február 19. 17:21
  „A megmérettetés a tanárok tükörképét mutatja.Ahol nincs fegyelem,nincs megfelelő oktatás,ott rosszak az eredmények.
  A gyerekek nem hülyének születtek,mindegyikük annyit tud, amennyit a szülők és a tanárok letesznek közösen az asztalra.”
 • 53. kenyeres 2010. február 19. 15:57
  „Francia manikür, műköröm, póthaj, rövid ész, vagy még csak nem is rövid, hanem hiányzik!!”
 • 52. fióka 2010. február 19. 14:24
  „jön majd hiller a csücsös szájával azt reformál megint :D”
 • 51. Stan01 2010. február 19. 14:21
  „A matek felvételi egynéhány feladata érettségi szintet súrolta... szóval kedves nem minősített hozzászólók inkább fordítsatok több figyelmet a gyerekekre.”
 • 50. Mankapunka 2010. február 19. 14:02
  „youtube-on nagyon sok ilyen "láma" van,ahogy ők hívják egymást,akik ott fitogtatják a szókincsüket.

  Amelyik apukának,vagy anyukának kell segítség így játéktéren az szóljon,szívesen segítek.”
 • 49. Juveboy86 2010. február 19. 13:44
  „Manka kár, hogy sokan még úgy sem bírnak beletörődni a "vesztésbe"... Én is szeretek néha online bajnokságokban játszani főleg Fifa... de pl Counterben is anno csak azt hallottam sok "visszamaradottól" akik úgy mint fórumon is silány életük mellett kiakarják élni magukat mások fikázásával, hogy mocsk.os csaló, biztos valami segítséget használsz, meg fifában is, jajjjj ez mák volt, még egyszer játszanánk úgy sem tudnák így belőni, stb. Pedig csak annyit kellene mondani a sok "egósnak" gratulálok jól játszottál :) De sok embernek nagyon nehéz elismerni a másik sikerét, tudását... de hát ez Magyarország mit várjunk?! :D:D:D”
 • 48. Juveboy86 2010. február 19. 13:38
  „jogos :D”
 • 47. Mankapunka 2010. február 19. 13:33
  „Juve

  Nem akarom jó példának hozni,mert nem az,de hálóban a hawerokkal Counter-Strike-ozni nagyon jó volt.Ott mindenki kiadta a fölösleges gyűlöletét a másikkal szemben "viccesen".Ugye ehhez hasonló gondolkodású arcok kellenek,
  akik értik a hülyeséget is.

  Ja,meg a játék másik oldala,szerintem,hogy az ember megtanul veszíteni egy kicst,mert sokan nem bírják,ha megbuknak az életben.”
 • 46. Mankapunka 2010. február 19. 13:29
  „Ha valamely kedves Anyukáknak kell segítség,szívesen összeszedem a linkeket,hogy honnan lehetne leszedni a játékokat.
  Ingyen lehet letölteni,nem kell érte semmit fizetni,vírus sem jön le vele,mert átnézett fájlok,és csak egy plusz pár megás progit kell pluszba telepíteni.

  Szerintem,ha az iskolát nyűgnek fogják fel a gyerekek,de gépezni szeretnek,és érdeklődési köre szerintem minden gyereknek megvan a gépekhez,meg a játékokhoz.

  Fejleszteni lehet a képességet ilyen játékokkal.Legalább addig sem egész délután lent bandáznak az utcán,hanem pár órát kellemesen eltölt,és közben tanul is,ha már a leckét nem veszi elő.”
 • 45. Juveboy86 2010. február 19. 13:23
  „Meg én büszke vagyok a szüleimre, hogy odafigyeltek rám, mert szerintem nevelésen is sok múlik. Anyumék mindig ha kicsiként sokat gépeztek rám szóltak, hogy most már jó lenne ha nem ott ülnék egész nap a gép előtt :D Tanuljak is, vagy foglaljam le magam mással. :)”
 • 44. Juveboy86 2010. február 19. 13:21
  „Mankapunka értelek én :D meg igazad van :D csak nem vagyunk egyformák...itt sokan sok mindent hibásan írnak csak az értelmesebbik fele, nem azzal törődik hanem a cikkel , az aktuális témával :D:P

  Ne is mondd :D én is sokat játszottam, de azért mellette sportoltam, barátokkal jártam erre arra, vagy éppen barátnővel még a mai napig is. Nem mindig a gép előtt ülök. Max koliban szoktam Pesten játszani, ha van egy kis időm. Azzal is egyetértek veled, én pl németet meg franciát tanultam eddig életem során angolt soha, és mégis én is a játékoknak köszönhetem az alap angol "nyelvtudásom" :) úgyhogy amit előzőekben leírtál teljesen egyetértek veled :D”
 • 43. Juveboy86 2010. február 19. 13:18
  „:D:D Reméljük most már megnyugodtak KoPi azok az emberek akik nem a témához szólnak hozzá, hanem direkt másokban keresik a hibát...:P de hát ez Magyarország mit is várjunk az emberektől. :D:D Sok depis, befordult ember aki ennyire unatkozik, hogy mások hibáira vár , hogy utána jól kiélhesse magát és nyugodtan menjen aludni :D:P remélem valamit elírtam :P....”
 • 42. Mankapunka 2010. február 19. 13:15
  „Juve
  te nem játszottál régen sokat????
  Régen nem volt net itthon,valamit meg csinálni kellett.Panelban az ember télen legalább eltöltötte valamivel az időt.

  Én se szóltam múltkor,mert valaki úgy írta,hogy "garambolozott",inkább nem írtam rá semmit,mert az lesz,hogy kikzedtem,csak tudom,hogy ő azt hiszi,így kell írni.”
 • 41. KoPi 2010. február 19. 13:15
  „Juveboy86:
  Igazad van, elírtam, pedig én még a "békebeli" időkben tanultam helyesen írni. Szóval akkor helyesen: Hiller Pityu.”
 • 40. Juveboy86 2010. február 19. 13:09
  „Mankapunka, hogy vágod a dolgokat játékok terén :D:P Te is vigyázz, mert aztán amint gépközelben lesz o72, neked is beleköt az írásodba :D Logikát résznél... :D”
 • 39. Mankapunka 2010. február 19. 13:09
  „lyrak

  Mi is mindig ezt hallottuk a fizika tanártól.

  Józan paraszti ésszel ki lehet számolni mindent.”
 • 38. Mankapunka 2010. február 19. 13:08
  „Logikát a második bekezdésnél”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

34 hónap fogház a nemesbikki kutyatámadás ügyében

Gondatlan emberölés vétségében találta bűnösnek a Borsod megyei bíróság a nemesbikki… Tovább olvasom