Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Frankofón csúcstalálkozó Bukarestben

Bukarest adott othont a 11. Frankofón Csúcstalálkozónak. Ez az első alkalom, hogy a szervezethez tartozó országok magas rangú vezetői nem Franciaországban találkoznak.
Frankofónia Nemzetközi Szervezete (OIF) 63 államot tömörít, ebből a tagállamok száma 53, 10 ország megfigyelői stártussal vesz részt a programon. (Bulgária és Románia volt az első két megfigyelő, még az 1991-es találkozón, őket 1995-ben Moldova követte, két év múlva Albánia, Macedónia és Lengyelország, 1999-ben Csehország, Szlovénia és Litvánia, 2001-ben Szlovákia és végül 2004-ben Magyarország, Horvátország, Ausztria, Görögország és Andorra.) A szervezet célja a francia nyelv védelmezése az angol mind szélesebb körű terjedésével szemben.

Ma az OIF-nek 21 európai tagja vagy megfigyelője van, közülük tizenegyen az EU tagjai.

A mostani találkozót az információs technológiák oktatásban betöltött szerepének megtárgyalására szánták. A feladat aktívan segíteni a lisszaboni célok elérését, hogy az Európai Unióé legyen a legdinamikusabb és legversenyképesebb gazdaság a világon.

Az elkövetkező években a Frankofónia Nemzetközi Szervezete erőteljesebben lesz jelen az EU-ban, hiszen a 27 tagország közül hamarosan 13-an lesznek a tagjai. Elsődleges céljuk megfelelő háttértámogatást nyújtani ahhoz, hogy a francia megmaradjon az EU munkanyelveként - az angol és a német mellett. Ugyanakkor elfogadtak egy tervet a francia nyelv európai felélesztésére. Ennek keretén belül Romániában 1300 intézmény kap támogatást az OIF-től a francia nyelv oktatására.

Történelmi kapcsolódása miatt Románia aktív szereplője kíván lenni a szervezetnek, amit az is indokol, hogy az országban minden ötödik ember érti a francia nyelvet.

(Forrás: Euraktiv.hu)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjemelés novembertől

A kormány szerdai döntése értelmében 1,2 százalékos visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést… Tovább olvasom