Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Franciavágástól indult, s nem lett erdész

Amennyiben a veszprémvarsányi Németh Csaba marad annál a munkájánál, amire tizenévesen készült, aminek alapismereteit négy éven át tanulta, akkor ma talán csak a Bakony alkalmi fakivágói miatt fáj a feje, ám az erdészséget öt éve felcserélte a polgármesterséggel.
Annak a községnek a dolgaiért felel tavaly október óta már a második ciklusban, ahol született és ahol családjával él.
A most negyvenhat éves Németh Csaba, amikor otthon elvégezte az általános iskolát, nagyvárosba került, Sopronban folytatta az erdészeknél, 1979-ben erdésztechnikus lett.
– Ugod mellett, Franciavágásnál volt az első munkahelyem. Nem kifejezetten erdészi munka, de hát az sokféle tevékenységet ölel fel. Ahogy abba a korba értem, katonáskodtam, aztán többféle erdőben, többféle megbízatásban dolgoztam, a magánosítás után még magánerdő erdészeként is. Amilyen fafajta létezik a Bakonyban, és ami Magyarországon létezik, az itt megtalálható, mindegyikkel dolgoztam, egészen 2002-ig.
– Aligha hihető, hogy megunta az erdőt, még kevésbé, hogy belefáradt. Miért, hogyan váltott?
– Akárhol dolgoztam, mindig is Veszprémvarsányban éltem. Barátaimmal, cimboráimmal meghánytuk-vetettük a helyi dolgokat. Mit kellene csinálni, miken kellene változtatni a községben. Így érlelődött meg bennem 2002-ben, hogy indulok a helyi hatósági választáson polgármesterjelöltként. Azt is mondhatnám, hogy rábeszéltek, én meg hagytam magam rábeszélni. Akkor öt jelölt volt a polgármesteri megbízatásra, és ugye én kerültem ki győztesként. Az erdészkedés után igencsak kemény váltás volt számomra a községházán egy községért dolgozni.
– És most, a második ciklusra készülve? Nyilvánvalóan volt sikerélménye a polgármesteri munkában, hogy újraindult...
– Nem nekem kellene mondani, hanem a községbelieknek, az itt élőknek... Elég szépen gyarapodtunk, azaz volt, van mit felmutatni a négy év után. Ennél is fontosabb, hogy ezt a munkát aligha lehet befejezettnek mondani. Ezért indultam ismét. Most nem volt vetélytársam. A képviselőtársaim közül is csak két új van azokon a posztokon, azokra a helyekre, amelyeken a korábbi képviselők nem jelöltették magukat.
– Akkor most az új ciklusban az első testületi ülésen nemigen kellett ismerkedniük egymással.
– A Zrínyi utcával párhuzamosan szeretnénk egy új utcát nyitni. Új utcát, legalább 40 házhellyel, ugyanennyi családnak letelepülést kínálva. Nagyon egyszerű feladat lenne, ha az a hely, ahol ezt kigondoltuk, a miénk lenne, mármint a községé. Csak hát magántulajdonban van. Ellenben, ha felajánlunk alkalmas csereföldet a tulajdonosoknak, mégiscsak megoldható a dolog, csak éppen hasonlítatlanul több fáradsággal és utánajárással. És amit még mindenképpen szeretnénk, tovább dolgozni azon, hogy javítsunk az utak állapotán. Szervezőmunka pénzt szerezni a kivitelezéshez... A ciklus végére úgy gondolom, Veszprémvarsánynak mégiscsak lesz egy negyven új házas új utcája.
– Mennyire harcos a helyi önkormányzat ezeknek a céloknak az eléréséhez?
– Harcos? Harccal az önkormányzati munkában keveset lehet elérni. Amit eldöntenek fölöttünk, azon nemigen lehet változtatni, a tiltakozásoknak nemigen van foganatjuk. A kitartó, szívós munkának viszont úgy gondolom, hogy igen. Eddig is ezt az utat jártuk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A határ menti ingázás csak útlevéllel

Burgenlandban dolgozhatnak a megyében állandó lakhellyel rendelkező munkavállalók. További… Tovább olvasom