Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Franciaország megnyitja a munkaerőpiacát

Franciaország május elsején megnyitja munkaerőpiacát a hét leginkább munkaerőhiánnyal küzdő szektorban a kelet-európai munkavállalók előtt.
Gérard Larcher francia munkaügyi miniszter pénteken terjeszti elő országa javaslatát a francia munkaerőpiac fokozatos és korlátozott megnyitásáról. E szerint az újonnan csatlakozott uniós tagországok munkavállalói ezután szabadon vállalhatnak munkát a következő munkaerőhiánnyal küzdő szektorokban: építőipar, szálloda- és vendéglátóipar, mezőgazdaság, nehézipar, feldolgozóipar-ágak, kereskedelem és tisztítóipar.

E szektorokon belül 61 fajta foglalkozás betöltésére nyílik meg a lehetőség a kelet-európai munkavállalók előtt. Ezekben a munkakörökben a tavaly meghirdetett 700 ezer állás egyharmadát nem töltötte be senki. A munkaerőpiac részleges megnyitásával a francia kormány e szektorokban kívánja a francia fiatalok képzését is ösztönözni.

Az Európai Unió két évvel ezelőtti bővítése óta Franciaország egyáltalán nem engedélyezte az új tagországok állampolgárainak a szabad munkavállalást. A május elsején életbe lépő új jogszabály három évre vonatkozik.

A Le Figaro szerint a szigorúan meghatározott listával Franciaország a globalizáció miatti társadalmi félelmektől tartva továbbra is óvatos politikát folytat. A kelet-európai munkavállalók előtt megnyíló munkaköröket a minisztérium a szociális partnerekkel való egyeztetések során határozta meg. A legtöbb francia szakszervezet a munkaerőpiac teljes megnyitását támogatja annak érdekében, hogy minden ország minden munkavállalója egyenlő jogokat élvezzen.

"Franciaország nem teheti meg, hogy haszonélvezője a kereskedelmi kapcsolatoknak, ugyanakkor nem engedi be az új munkavállalókat" - véli Marcel Grignard, az egyik legnagyobb szakszervezet, a CFDT országos titkára. Reméli, hogy három év múlva Franciaország teljesen megnyitja munkaerőpiacát valamennyi uniós állampolgár előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változni már nem, csak játszani akar

Szinte végig mosolyogtunk, amíg vásárhelyi előfizetőnkkel, Hős Ferencné Marikával beszélgettünk.… Tovább olvasom