Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Francia kulturális évad nyílik Magyarországon

A Francia Köztársaság budapesti nagykövetsége "FranciArt" címmel kulturális évadot rendez Magyarországon a 2001-ben Franciaországban nagy sikert aratott "MagyArt" viszonzásaként.
A francia évad csütörtökön kezdődik a budapesti Francia Intézet gálaestjével, majd novemberben a budavári Mátyás-templomban rendezendő francia-magyar orgonafesztivállal zárul.

A szervezők tájékoztatása szerint az eseménysorozat célja a francia-magyar kulturális és művészeti intézmények együttműködésének fejlesztése, a már meglévő partnerkapcsolatok bővítése, változatosabbá tétele.

A programsorozatban jelentős helyet kapnak francia és magyar művészek által közösen tartott előadások, a vendégművészek által vezetett kurzusok, gazdasági jellegű rendezvények.

Lesznek utcabálok, szabadtéri színi- és mozielőadások, francia vásárok nagyvárosokban, francia részvétel a magyar könyvszalonon és a Sziget Fesztiválon.

A "FranciArt" sokrétűbb lesz annál, amit a művészetre utaló elnevezés sugall: számos, a művészettől távolabb eső területet is felölelnek az évadra tervezett programok.

Februárban például az európai uniós csatlakozás jelentette kihívásokról, a lakosságnak az uniós programokba való bevonásáról, Európa és az Amerikai Egyesült Államok viszonyáról tartanak négyrészes előadássorozatot francia szakértők.
A környezet védelméről, a veszélyek megelőzéséről, a hulladékok újrahasznosításáról májusban indul konferenciasorozat.

"A tudomány egyszerűen" címmel havonta egy-egy előadást tartanak francia tudósok: közöttük neurológus, szívgyógyász, környezetvédő, űrhajósnő, Nobel-díjas vegyész és matematikus.

A Rouen-Székesfehérvár, Lyon-Pécs, Colmar-Győr, Eger-Macon testvérvárosi kapcsolat jegyében már több helyütt szervezik egy-egy hamisítatlan francia piac megnyitását fantasztikus formájú és színű halakkal, tengeri "herkentyűkkel", sajtokkal és borokkal, gyümölcshalmokkal, fűszerekkel, kézművesek remekeivel.

S ami magát a művészetet illeti: Franciaország lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál díszvendége; áprilisban francia filmfesztivált láthatnak a nézők Budapesten, Szegeden, Győrött, Pécsett és Debrecenben.
Lesz opera és jazzkoncert, színi- és bábelőadás, kiállítás festményekből ("Monet és barátai"), fényképekből (André Kertész) és francia díszruhákból.

A nagyszabású kulturális események sorából is kiemelkedőnek ígérkezik a francia balett háromszáz évének szentelt előadás a párizsi Opera szólótáncosainak részvételével.

A nyolc hónapon átívelő kulturális évad egy-egy eseményének megnyitására a francia kormány négy tagja (továbbá egy volt kormánytag és a köztársasági elnök felesége) utazik Budapestre. Elsőül - a csütörtöki megnyitóra - Noelle Lenoir, az Európai Unió ügyeiért felelős miniszter érkezik.

"A franciaországi magyar évad 2001-ben hatalmas siker volt. Honfitársaink ezreit lepte meg a magyar kultúra hagyományokat és nyitottságot ötvöző sokszínűsége. Most Magyarország fogadja hazám teremtőerejéről és képzeletgazdagságáról híres kultúráját" - írta a "FranciArt" beköszöntőjében Dominique de Combles de Nayves, Franciaország budapesti nagykövete.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonban bemutatták az Operaház fantomjának díszlettervé

Bemutatták Londonban az Operaház fantomja magyarországi előadásának díszlet- és rendezési tervét,… Tovább olvasom