Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Francia-magyar vándorkiállítás a matematikáról

Megnyílt a „Matematika a természetben" című francia-magyar interaktív vándorkiállítás a Francia Intézetben, melyet a fővároson kívül Szegeden és Debrecenben is megtekinthetnek majd az érdeklődők.
A Mindentudás Egyeteme, a Francia Intézet, valamint a Francia Nagykövetség által közösen szervezett kiállítás célja annak bemutatása, hogyan befolyásolja a matematika mindennapi életünk legkülönbözőbb területeit, illetve bepillantást enged a tudományág azon területeire, melyek nemcsak a természettudományok kedvelői számára lehetnek érdekesek.

A válogatás anyaga többek között olyan kérdésekre ad választ, hogy milyen közös vonásai vannak egy páfrány és a tőzsde mozgásának, mi az összefüggés a hópihe és egy szívinfarktus között, vagy éppen mi köze van a csigának a (1+v5)/2 számhoz, és miért elég négy szín a térkép színvilágához? A kiállítás – ahogy az említett példák is mutatják - egyszerű jelenségeken, tárgyakon keresztül mutatja meg, milyen mértékben hatja át életünket a matematika.

A kiállítást március 20-tól április 6-ig lehet megtekinteni Budapesten a Francia Intézetben (1011, Budapest, Fő utca 17.), majd a Szegedi Egyetemen április 11-től 18-ig (6722 Szeged, Ady tér 10.) és végül a Debreceni Egyetem Közgadasági Karán április 23-tól 27-ig (4028 Debrecen, Kassai út 26.). A kiállításra a belépés ingyenes.

A kiállításhoz kapcsolódóan Domokos Gábor, az MTA levelező tagja tart előadást március 28-án a budapesti Francia Intézetben 17.30-kor „Létezik-e a Bölcsek Köve avagy a Gömböc története" címmel.

Rendkívüli előadás a Mindentudás Egyetemén

Wendelin Werner professzor - 2006-ban a 40 év alattiak matematikai Nobel-díjának számító Fields-díj kitüntettje - tart rendkívüli előadást a Mindentudás Egyetemén 2007. április 23-án 17.30-kor „Makroszkopikus véletlen rendszerek" címmel. Az előadásra a Millenáris Teátrumban kerül sor, (1024 Budapest, Fény u. 20-22.), a részvétel mindenki számára ingyenes (regisztráció: www.mindentudas.hu).

A programsorozat április 24-én 16 órától a Francia Intézetben folytatódik, ahol szó lesz francia és magyar matematikáról, együttműködésekről, és a kiváló tudományos teljesítmények mögött álló francia tudománykommunikációs hálózatokat is bemutatjuk – magyar kontextusban. További információ: www.mindentudas.hu, www.franciaintezet.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepte a március közepi havazás?

Tovább olvasom