Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Fővárosi Közgyűlés - Minden frakció elköszönt Demszky Gábortól

Minden fővárosi frakció vezetője elköszönt Demszky Gábor főpolgármestertől a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén.

A képviselőcsoportok vezetői megköszönték a városvezető politikus két évtizedes munkáját, és a búcsúzás alkalmával kritikát sem fogalmaztak meg tevékenységével kapcsolatban.

A város éléről 20 év után távozó főpolgármester az ebédszünet előtt köszönt el a testület tagjaitól, megköszönve munkájukat. A főpolgármester szavait valamennyi frakcióból megtapsolták, majd minden frakció vezetője szót kért.

György István, a Fidesz-frakció vezetője azt mondta, ebben az emelkedett pillanatban "nem illendő" a főpolgármesteri értékelést kritizálni, ezt nem is teszi meg. Úgy fogalmazott: Demszky Gábor 20 éves teljesítményének értékelésére sort fognak keríteni, és "megtalálják a módját", hogyan tudják azt a nyilvánosság elé tárni.

Mint mondta, a főpolgármester nevéhez fűződő politikai teljesítmény "nehezen lesz utánozható", és gratulált ahhoz a "megkérdőjelezhetetlen választói akarathoz", amely négyszer újraválasztotta a főpolgármestert és "nyugalmas időszakot" kívánt a távozó városvezetőnek.

Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője megköszönte Demszky Gábor munkáját, hogy Budapest a vezetése alatt az elmúlt 20 évben "mindig a szabadság, a tolerancia városa volt", és hogy Demszky Gábor sokszor példát mutatott, hogyan kell fellépni a kirekesztő nézetek ellen.

"A magam részéről ezt tartom a legnagyobb tettnek, a szabadság védelmét, és hogy Budapest mindig szabad, büszke város volt, és ön volt a szabad, szabadon választott és szabadon gondolkodó főpolgármestere" - jelentette ki. Hozzátette: az elmúlt 20 év értékelését a történelemre és a városkutatókra kell ezt bízni.

Egyben nagyon jó egészséget és magánéletében boldogságot kívánt a távozó főpolgármesternek.

Kitért arra: egy újságíró azt kérdezte tőle, támogatná-e, hogy Demszky Gábor szobrot kapjon. "Én erre a hatályos rendelettel válaszoltam, hogy élő történelmi személyiségnek nem állíthatunk szobrot, de önnel együtt azt hiszem, mindannyiunknak kívánhatom, hogy ha egyszer majd eljön az a közgyűlés, ahol ez napirend lesz, talán mi még adhatunk tanácsokat ehhez" - fogalmazott.

Bagdy Gábor (KDNP) gratulált a főpolgármester teljesítményéhez, hogy négyszer választották újra, és sikereket kívánt neki további életében.
Hock Zoltán (MDF) szerint a 20 évnek voltak sikerei, kudarcai, örömei és bánatai, és úgy vélte, Demszky Gábornak hálásnak kell lennie a korának, hogy megkapta azt a hatalmas lehetőséget, hogy a rendszerváltozást követően két évtizeden át első polgára lehetett Budapestnek és a kétmillió embernek.

Mint mondta, "nem titok", hogy soha nem szavazott Demszky Gáborra, mégis úgy véli, sokat tett a városvezető a fővárosért.

"Azt soha nem vélelmeztük önről, hogy rosszat akart volna a városban. Sokat tett érte, legyen büszke rá" - jelentette ki. Mint mondta, "ha a politika harci zaja" csillapodik, akkor mindenki reálisan fogja megítélni az elmúlt 20 évét, és azt kívánta a távozó városvezetőnek, hogy ez minél előbb bekövetkezzen.

Az SZDSZ-frakció vezetője, Szolnoki Andrea azt mondta: az elmúlt 20 év küzdelmes volt. Közölte: Demszky Gábornak tudnia kell, hogy az SZDSZ-frakció mindig rá szavazott, mindig nagyon szerette, és nagyon fogja szeretni a jövőben is.

"Rá szavazni sajnos többet már nem tudunk, köszönöm szépen az együtt töltött éveket" - mondta.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. augusztus 26. 17:54
    „A börtönbe is elkisérik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fuvarra várva elaludtak a kábeltolvajok

Elaludt kábellopás közben két dunaújvárosi férfi a Szabadegyháza-Pusztaszabolcs közötti vasútvonal mentén - a rendőrök ébresztették fel őket. Tovább olvasom