Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Fotóalbum - másképp!

Új kreatív tevékenység hódít Amerikában: a scrapbooking új ruhába öltözteti családi fényképeinket.

Amerikában, a legtöbb kreatív hobbitechnika hazájában megelégelték az unalmas fényképalbumok sivárságát - megszületett a scrapbooking! Lényege, hogy bár a fényképeket ugyanúgy albumba ragasztják, mint eddig, minden oldalt külön megterveznek, s különböző kreatív technikákkal a kép hangulatának megfelelően látványossá varázsolják. Így az album nem pusztán helyet és alapot ad a fotóknak, hanem azokkal szerves egységet képeztve valóságos kis kollázst alkot. Lássunk néhány példát! (A nagyításhoz kattintson a képekre!)

 
 
 
 
 
 

• Az alap lehet egy teljesen egyszerű fotóalbum, lehetőleg vastag, papír lapokkal. Ezzel a technikával egy-egy képet is kidekorálhatunk és bekeretezhetünk, vagy akár képeslapként is elküldhetjük - nagyszerű ajándék lehet például a nagyszülőknek a kisunokák fényképe. Az egy-egy témában készült fotókhoz - például egy családi kirándulás, nyaralás, vagy baba születése - készíthetünk külön albumot, amely egységes hangulatával, színvilágával erősíti a képek hatását.

 MÉG TÖBB KARÁCSONYI BARKÁCSÖTLET >>

• a dekoráláshoz szinte minden anyag felhasználható. A legfontosabbak a különböző papírok; gyűjtsünk össze különböző mintás csomagolópapírokat, fillérekért kapható, színes rizspapírt, merített papírt, natúr színű háztartási csomagolópapírt, stb. Keressük az érdekes textúrákat, színeket, mintákat!

• A papírokat nemcsak ollóval alakíthatjuk a kívánt formára, hanem szabályosan vagy véletlenszerűen téphetjük is, így érdekes hatást kapunk. Ragasszuk őket egymásra több rétegben, készítsünk mozaikot, színes sávokat, elütő keretet a kép köré, stb.!  

• a kollázsok fotnos részei lehetnek a különböző feliratok, képaláírások. Ezeket számos betűtípussal kinyomtathatjuk, de összeválogathatjuk akár különböző stílusú, újságból kivágott betűkből is. Szépen mutat a kézzel, töltőtollal, vagy hagyományos írógéppel írt szöveg is. A fotók mellé nemcsak rövid aláírásokat tehetünk, hanem akár egy-egy verset, idézetet is.

• A koncepció kitalálásakor bátran hagyjuk elkalandozni a fantáziánkat: tegyük magunk elé a képet és valósítsuk meg, ami eszünkbe jut róla! 

• Felhasználhatunk a dekorációhoz apró kulcsokat, préselt virágot, újságból kivágott motívumokat, pecsételt betűket, textíliákat, szalagokat, pici gombokat, masnikat, betű-matricákat, csipkevirágokat, gyermekünk kézlenyomatát, stb. Arra azért figyeljünk, hogy ha albumban dolgozunk, be tudjuk csukni a könyvet...!         

• A fényképek előhívatásánál vagy kinyomtatásánál próbáljuk ki a fekete-fehér vagy a régies hatású, úgynevezett szépia árnyalatot is, ezekkel egészen érdekes hangulatú oldalakat készíthetünk. Képszerkesztő programokkal, mint pl. a Photoshop, további effektekkel is feldobhatjuk a fotókat.     

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! (The Edge of Reason)

Végre itt a nagysikerű vígjáték folytatása a régi arcokkal, új poénokkal! Hol is tartottunk? A világ… Tovább olvasom