Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Főszerepben a fiatal győri képviselő

Győri képviselő, a fideszes Szijjártó Péter olvassa az eskü szövegét az Országgyűlés mai alakuló ülésén. A legfiatalabb honatyára korjegyzőként további fontos pillanatok várnak.
A választási jegyzőkönyvek és a megbízólevelek összevetésével valamennyi parlamenti képviselő mandátumát igazolta tegnap az a bizottság, amelynek a 93 éves Varga László korelnök és a négy legfiatalabb képviselő – köztük Szijjártó Péter – volt a tagja. Utóbbi elmondta: a procedúra négy órán át tartott, s azt a célt szolgálta, hogy az alakuló ülést ne kelljen ilyen hosszú időre megszakítani.

Az Országgyűlés főtitkári hivatalának munkatársai a korelnökkel és a négy korjegyzővel végigvették az alakuló ülés valamennyi mozzanatát, miután azon mindannyiukra vár szerep.

Beszámolnak a választásról

Az esemény ma délután két órakor Mádl Ferenc beszédével kezdődik, majd a köztársasági elnök átadja az elnöklést Varga László korelnöknek. Ezután felolvassák azon képviselők nevét, akik megszüntették a képviselőséggel összeférhetetlen tevékenységeiket, és azokét, akik nem. Utóbbiak ugyan részt vehetnek az ülésen, de nem szavazhatnak. A napirend elfogadását követően Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke és Pintér Sándor belügyminiszter számol be a választásról. Majd húszperces szünet következik: az ábécésorrend első öt helyén álló honatya igazolja a korelnök és a négy korjegyző mandátumát.

Korjegyzők fontos pillanatai

Szijjártó Péter – a szocialista Zuschlag János társaságában – ekkor lép először a pulpitusra, s felváltva felolvassák a megválasztott képviselők névsorát. Ezt követi az eskütétel, amelynek szövegét legfiatalabbként Szijjártó mondja elő. A huszonhárom és fél éves politikusra – aki képviselő a győri közgyűlésben, valamint a Fidelitas országos alelnöke – még egy fontos szerep hárul: ő vezeti az ülés azon szakaszát, amikor a Tisztelt Ház elnökét, alelnökeit és jegyzőit választják meg. A titkos szavazás hosszú procedúrája miatt a tervek szerint kétórás szünetet rendelnek el. Az eseményen ezután természetesen már az új elnök elnököl.
Amikor véget ér a házbizottság rövid ülése, Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet, majd Mádl Ferenc bejelenti: Medgyessy Pétert, a szocialisták miniszterelnök-jelöltjét kéri fel kormányalakításra. A várhatóan este nyolc óráig tartó ülés végén a parlament népi kezdeményezés nyomán a közalkalmazotti előmeneteli rendszerről tárgyal.

„ Összeszorul a gyomrom "

„ Nem szoktam izgulni, de ha rágondolok az alakuló ülésre, összeszorul a gyomrom " – mondta kérdésünkre Szijjártó Péter. „ Nemcsak arról van szó, hogy a teremben mintegy ötszázan lesznek, s a tévében további százezrek kísérik figyelemmel az eseményt, hanem szokatlan lesz a helyszín, a történelmi pillanat. Mindenesetre igyekszem megoldani a feladatomat. "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogsegély

Ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít a győri roma önkormányzat ma délelőtt 9 – 10 óra között… Tovább olvasom