Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Fórum az egészségügy aktuális kérdéseiről Hiányosak a betegjogi ismereteink

Megye Illés Ferenc Számos érdekes és igen időszerq kérdés került terítékre azon a lakossági fórumon, amelyet az egészségügy aktuális kérdéseinek megtárgyalására kezdeményezett a megyei fogyasztóvédelmi egyesület.

A Fogyasztóvédelmi Hetek rendezvénysorozata alkalmából a Bibó Istvántól származó idézet – mely szerint „Az emberi méltóság egy és oszthatatlan” – jegyében megrendezett lakossági fórum meghívottja dr. Gerbert Ottóné, megyénk betegjogi képviselője volt, aki az igen népes hallgatóságot élénken érdeklő aktuális kérdésekről beszélt. Volt szó a betegjogi képviselő feladatairól, hatásköréről, elérhetőségéről, hiszen a betegek nagyon sokszor csak igen körülményesen tudják érvényesíteni jogaikat. Meglehetősen sok sérelem tapasztalható az adatvédelem, avagy a betegeket megillető intimitáshoz való jog körül. Sokszor az empátia hiánya, máskor a kommunikációs nehézségek okoznak problémát. A kérdések és problémafelvetések során a fórum résztvevői számos érdekes, megoldásra váró gondra hívták fel a figyelmet. Alapvetően hibásnak ítélték meg például, hogy a kórházban a betegekkel aláíratott beleegyező nyilatkozatok minden esetben egyetlen példányban készülnek, amely a kórházban marad. Feltétlenül kellene egy másik példánynak is lennie, amit a beteg megőrizhet. Ez nem csupán a joggal elvárt teljes tájékoztatás végett lenne jó, hanem a későbbi, utólag végzett bejegyzések lehetőségének elkerülésére is.
Számos kérdés és felvetés hangzott el a nemrég bevezetett vizitdíj alkalmazásával, értelmezésével kapcsolatban is.
Sokan jelezték: annak ellenére, hogy 18 éves korig a gyermekek mentesek a vizitdíj alól, 6 évesen bárányhimlővel orvoshoz vitt gyerektől is beszedték a díjat. Ugyanakkor nem elég világos az ugyancsak vizitdíjmentességet nyújtó sürgősségi ellátás 31 pontba szedett listája. Akadt eset, amikor lázas beteget, máskor szédüléses rosszulléttel jelentkezőt is a 31 ponton kívül esőnek ítéltek.
Meglehetősen sok sérelem tapasztalható az adatvédelem, avagy a betegeket megillető intimitáshoz való jog körül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra érdemes lesz kukoricát termeszteni

Bár most különböző okok miatt éppen csökkenőben vannak a gabonaárak, a globális keresletnövekedés… Tovább olvasom