Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Forgalomlassító demonstrációt szerveznek a gazdák

Háromnapos, forgalomlassító demonstrációt szerveznek a gazdák szerdától péntekig, hogy érdemi támogatást kényszerítsenek ki a kormánytól a fagykárok enyhítésére.
Háromnapos, forgalomlassító demonstrációt szerveznek a gazdák szerdától péntekig, hogy érdemi támogatást kényszerítsenek ki a kormánytól a fagykárok enyhítésére. A tervek szerint 600 kocsi és több mint ezer tüntető alkot félpályás útzárat a négyes számú főúton, Tuzsér és Záhony térségében - mondta el a Független Hírügynökségnek Jakab Ferenc, a demonstrációs bizottság elnöke kedden.

Az április végi, illetve május eleji fagyok hatalmas károkat okoztak a gyümölcsösökben. A Szabolcs-Szatmár megyében a termés több mint 90 százaléka odaveszett; csak ebben a régióban 14,5 milliárd forint a veszteség. A szabolcsiak korábban arra kérték a kormányt, nyilvánítsa katasztófa sújtotta területnek a megyét, és legalább a föld megműveléséhez szükséges fedezet 25 százalékát utalják át nekik, kárelőleg gyanánt. A gazdák a tönk szélén állnak, hisz a termés odaveszett, így idén már nem lesz bevételük - a hiteleiket viszont törleszteni kell. Ha emellett nem tudják gondozni a földeket, a jövő évi termés is veszélybe kerülhet - hangsúlyozta Jakab Ferenc.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) szerint a kormány hónapok óta semmit sem tesz a bajba jutott gazdák megsegítésére; június közepén ezért petícióval fordultak a miniszterelnökhöz és az államfőhöz, de Jakab István szerint erre sem érkezett érdemi válasz. A demonstrációs bizottság elnöke elmondta: az uniós országokban természeti csapás esetén egy hónapon belül rendezik a helyzetet, vagy külön támogatás vagy kedvezményes hitel formájában.

A kormány a nemzeti kárenyhítési alapban látja a megoldást, de Jakab István szerint az 50 százalékos kamattámogatású hitel csak a tőkeerős, több lábon álló vállalkozásoknak nyújthat segítséget, és nem várható el a károsult, anyagi gondokkal küzdő gazdáktól, hogy most befizessenek ebbe az alapba. Ráadásul ezt csak a külterületi gyümölcsösök esetében lehet igénybe venni - tette hozzá.

hirado.hu/Független Hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ÁPV Rt. elnökjelöltje

Nagy János egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem (DE) prorektorát, az agrártudományi centrum elnökét… Tovább olvasom