Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Főpróbát tartottak az ellenőrök

Nyugat-Dunántúl - Ellenőrzés a büntetés legkisebb esélye nélkül – ilyen is van. Tegnap a fogyasztóvédelmi hatóság a győri Big Ben Clubban mutatta be, hogyan ellenőrzi az idegenforgalmi szezonban a vendéglátóhelyeket.

Egy deci bort, négy centiliter vodkát és két deci narancslét kértek az ellenőrök. Miután a pultos pohárba mérte az italokat, saját mérőhengerükben ellenőrizték a mérés pontosságát. Ebben semmi hibát nem is találtak, a felszolgáló hiteles mérőeszközöket használt. Viszont a narancslé ára nem volt feltüntetve az itallapon. Ennek a hiánynak a pótlására felhívták az ellenőrök a figyelmet. Tájékoztatásuk szerint főként alkoholoknál fontos a pontos mérés, mert százforintos megkárosítás is történhet egy tétel felszolgálásánál, s ilyen gyakorlat naponta már nagyobb összeget jelent.

A szerdai ellenőrzésnek egyébként nem volt kockázata, csak úgynevezett bemutató ellenőrzést tartottak, hogy tudassák a nyilvánossággal a nyári ellenőrzés-sorozat kezdetét.

Alkoholoknál különösen fontos a pontos mérés. Képünkön Bogdán Román felügyelő és Szakács Loretta pultos. Fotó: Krizsán Csaba
Alkoholoknál különösen fontos a pontos mérés. Képünkön Bogdán Román felügyelő és Szakács Loretta pultos. Fotó: Krizsán Csaba

Bogdán Róbert, a regionális fogyasztóvédelmi felügyelőség felügyelője elmondta: az idegenforgalmi idényben a régióban havonta több száz ellenőrzést tartanak. A felügyelő szerint tipikus hiba, hogy az ártájékoztatás nem teljes körű és éjszakai ellenőrzésekkor a nyugtaadás elmulasztása is gyakori. Viszont nem a büntetés a céljuk, hanem a hiba megszüntetése. Ezért is tartanak nyílt napot június 24-én a megyeháza aulájában.

– Amelyik vendéglátós tisztességes, nem kell tartania a hatóságtól – mondta el tapasztalatát Kelemen Gyula étterem-igazgató és hozzátette: számára a tegnapi bemutató is segítséget jelentett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véghajrában a szocpol

Győr-Moson-Sopron - A hónap elején a bankok még alig érzékelték a beígért szociálpolitikai… Tovább olvasom