Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Fontos tényező az idő

A tanulás egyik fontos tényezője az idő. Elmondhatjuk, hogy ebből van a tanulónak a legkevesebb. Nehéz vele gazdálkodni.

A tanulás egy olyan mesterség, amelyet ugyanúgy meg kell tanulni, mint pl. egy szakmát. Sok gyermek szenved attól, hogy rossz módszerrel tanul, rengeteg ideje megy el a tanulásra, magolásra és mégsem hozza a várható eredményt. Amennyiben a háttérben nem képességbeli problémák vannak, feltételezhetően rossz módszerrel tanul a gyermek.

Az időzítés

A tanulás egyik fontos tényezője az idő. Elmondhatjuk, hogy ebből van a tanulónak a legkevesebb. Nehéz vele gazdálkodni, főleg ha sok a lecke, a tanulnivaló.

Tudnunk kell, hogy gyakran jobban emlékszünk a tananyagra egy, két vagy három nappal azután, hogy megtanultuk, mint közvetlenül a tanulás után. Négy nappal a tanulás után viszont elfelejtjük, amennyiben nem ismételtük át. Ebből az következik, hogy a hétfőn feladott, de csütörtökön kikérdezésre váró tananyagot érdemes hétfőn megtanulni és kedden, szerdán röviden átismételni.

Ha a lecke nehezen megjegyezhető, de másnapra kell tudni, akkor meg kell tanulni és a nap lezárásaként átismételni. Vagyis kétszer kell vele foglalkozni.

Részletekben tanulni

A nehezen tanulható anyagrészeket részletekben is lehet tanulni és a részleteket a végén „összerakni". A részek között rövid szünetet lehet tartani. Fontos, hogy a szünet egy-egy logikai egység megtanulása után következzék. Kisebb gyerekeknél ezt az ideális pontot megtalálni szülői segítséggel lehet.

Pihenési szünet

Két tantárgy tanulása között is lehet szünetet tartani, akár tízperceset is. Megkönnyíti a tanulást, ha egymástól elütő leckéket tanul a gyermek egymás után. Mindezeket figyelembe véve a tanulás sokkal kevesebb időbe fog kerülni, mint ha valaki magol.

A pihenésre legalább annyira érdemes odafigyelni, mint a tanulásra. Akkor pihenünk a legjobban, ha éppen ellentétes tevékenységet végzünk azzal a tevékenységgel összehasonlítva, amelyet hosszú időn át végeztünk. Az iskolai tanulás után kellemesen pihentet a mozgás. Ha fizikailag kicsit kifáradt a gyermek, eredményesebben fog működni az agya.

Az alvásidő

Az alvásidő egy tanuló gyermeknél 8–10 óra. Az éjfél előtti alvással töltött óráknak komoly szerepe van a pihenésben.
A fentieket figyelembe véve a tanulás és pihenés helyes arányának megtalálása és betartása komoly előrelépés a kellemes és hatékony tanulás felé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adna kedvezményt győrieknek itteni szolgáltatásokra?

Megkérdeztük a győri polgármester-jelölteket arról, adna kedvezményt győrieknek itteni… Tovább olvasom