Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Fónagy: egységes tarifarendszer kell a közösségi közlekedésben

A kormány célja az egységes tarifarendszer kialakítása a közösségi közlekedésben - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön.
A közösségi közlekedést naponta 7 millió ember használja, a történelmileg kialakult negyvenféle kedvezmény következtében azonban csupán az utasok 20 százaléka vesz teljes áru jegyet - mondta a politikus a XIV. Nemzetközi Közlekedési Konferencián, Szegeden levetített videoüzenetében.

A rendszert - a nagy társadalmi csoportok teherbíró képességét figyelembe véve - úgy kell átalakítani, hogy az elsősorban üzleti alapokon nyugvó kedvezmények ne szociális célokat szolgáljanak, hanem javítsák a cégek utasvonzó képességét és végső soron a szolgáltatások színvonalát – tudatta az államtitkár.

Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő főigazgatója elmondta, a Volán-társaságok átszervezésének célja a költségvetési források hatékony felhasználása, a közszolgáltatás fenntartása, színvonalának javítása.

Az átalakulás indokoltsága nem kétséges, a jelenlegi struktúra hosszú távon nem működhet. A 23 Volán-társaság heterogén módon működik, a fajlagos költségekben akár 100 százalékos eltérések is tapasztalhatók – hangsúlyozta a szakember.

A regionális társaságok kialakításától a belső folyamatok racionalizálása mellett - a közös beszerzések hatásaként - jelentős költségmegtakarítás is várható, így a cégek eredményesebben készülhetnek föl a 2016-os piacnyitásra is – mondta a főigazgató.

A kormány által elfogadott koncepció szerint 2014 végére elérendő cél, hogy hét regionális társaság működjön. Ennek érdekében első lépcsőben 2013. január 1-jétől hat regionális holdingot alakítanak ki a Volánbusz Zrt. mellett, a jelenleg működő Volán-társaságok jogi önállóságának megtartásával – mondta Márton Péter.

A közeljövő feladatai közül a szakember a menetrendekben előforduló átfedések kiszűrését emelte ki, hozzátéve ennek úgy kell megtörténnie, hogy a szolgáltatások színvonala nem eshet.

Olvasóink írták

 • 4. load 2012. november 24. 22:43
  „3.49.
  Kevesek nyugdíja annyi.
  Fónagy dilemmája az, hogy a kisnyugdíjasok a tarifa egységesítését, a kedvezményeik megszüntetéseként értékelik.
  Ez nagyjából 2 millió szavazópolgárt érint.
  Viktor majd elmagyarázza, hogy minderre azért van szükség, hogy elkerülhető legyen a nyugdíjak - IMF által kért - radikális csökkentése.
  A nyugdíjasok úsznak majd a boldogságban.
  Ki ezért, ki azért.”
 • 3. 49. 2012. november 23. 08:15
  „Azon is el kellene gondolkodni, hogy az a 65 éven felüli nyugdíjas, akinek a nyugdíja 150-180 ezer Ft, miért nem tud bérletet vagy jegyet venni!”
 • 2. Ambar 2012. november 22. 23:05
  „Egységes tarifarendszert már régóta emlegetik,szerintem jó lenne!Üzleti alapokon nyugvó kedvezmények ,na ezt megnézném!A képviselők milyen üzleti alapba tartoznának mert hogy ők kiváltságaikról nem mondanak le az biztos!Szóval annyira hiteltelen a jelenlegi hatalom hogy egy szavukat sem szabad elhinni!”
 • 1. studyfy 2012. november 22. 22:35
  „Egyetértek! Én is tömegközlekedéssel járok munkahelyemre, a képviselők is egységesen tegyék eztt és fizessenek úgy, mint más egyszerű állampolgár.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fuvarozók külön sorban szerepeltetnék az e-útdíjat a számlán

A fuvarozók szeretnék, ha megbízóik a számlákon láthatnák, hogy a jövő nyáron bevezetendő elektronikus útdíj miatt növekszik a fuvardíj. Tovább olvasom