Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Folytatódott a Szaddám-per

A tizennegyedik tárgyalási nappal folytatódott szerdán az iraki fővárosban Szaddám Huszein volt iraki elnök és társai büntetőpere, majd a pert - valamivel több mint négyórás tárgyalás után -március 12-éig elnapolták.
A tárgyaláson, amelyen a vád sorompóba szólította utolsó hét tanúját, megjelent az összes vádlott és Halíl ad-Dulaimi vezető védő kivételével valamennyi ügyvéd.

Irak egykori diktátora és hét vádlott-társa ellen az a vád, hogy a 80-as évek elején az iraki diktátor ellen megkísérelt merénylet megtorlásaként csaknem másfél száz emberrel végeztek a támadás helyszínének, Dudzsaíl síita városkának a lakói közül.

A vád igyekszik bebizonyítani, hogy a kínzásokat és kivégzéseket a rezsim vezetői rendelték el, s hogy felrajzolható egy parancsnoki lánc, amelynek egyik végpontján a volt diktátor helyezkedik el. Szaddám Huszein a tárgyalás során elismerte, hogy elrendelte azok földjeinek elpusztítását, akiket bűnösnek találtak az ellene 1982-ben megkísérelt gyilkosságban. "Én írtam alá a rendeletet - mondta. - Én Szaddám Huszein vagyok. Akkoriban az én kezemben volt az irányítás, és nem szokásom másra hárítani a felelősséget."

Dzsaafar el-Muszávi ügyész a tárgyaláson bemutatott egy levelet, amelyben Szaddám Huszein kegyelmet ad a merényletben való részvételért halálra ítélt 148 dudzsaíli közül kettőnek. 1987 áprilisában a rezsim rettegett biztonsági szolgálatának egyik vezetője azzal a kéréssel fordult a köztársaság elnöki hivatalához, hogy kegyelmezzenek meg két halálraítéltnek, akiket egyébként egy adminisztratív hiba folytán előzőleg szabadon bocsátottak. A levélben említett két személy egy akkor 63 éves és egy 50 éves családfő, akik közül az idősebbnek három fiát kivégezték a merényletben való érintettsége miatt, egy negyediket pedig még az akció napján megöltek. A fiatalabb halálraítéltnek az egyik fiát szintén kivégezték a dudzsaíli merénylet után, egy másik fia pedig eltűnt.

"Kérjük önt, emberbaráti gesztusként kegyelmezzen meg nekik, mivel e két ember már öreg, ráadásul több gyermeküket is kivégezték" - írta a Muhábarát tisztségviselője. 1987. április 19-én kelt válaszlevelében Szaddám Huszein azt írta, kegyelmet ad mindkét embernek, "hiszen, ha a sors megkegyelmezett nekik, én sem leszek szigorúbb". Az ügyészség utolsó tanúi Szaadún Sakír, aki a merényletkísérlet idején Szaddám Huszein belügyminisztere, valamint hat dudzsaíli lakos voltak. Vallomásuk meghallgatása után a pert március 12-éig elnapolták. Szünet következik tehát a tavaly októberben kezdődött perben, amely alatt a bírák arról tanácskoznak, pontosan mi róható az egyes vádlottak terhére.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosarasbúcsú és váratlan focigyőzelem

Vegyes hétvégét hagytak maguk mögött a soproni „kirakatcsapatok”. Az MKB Euroleasing… Tovább olvasom