Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

Folytatódott a Gyurcsány Ferenc elleni kártérítési per

Pénteken - egy év szünet után - a Fővárosi Bíróságon folytatódott a Gyurcsány Ferenc elleni kártérítési per. A polgári pert két és fél évvel ezelőtt kezdeményezte több mint 100 magánszemély, akik fejenként 100 ezer forint kártérítést követelnek Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől és Veres János pénzügyminisztertől, mert szerintük a legutóbbi választások előtt nem tájékoztatták megfelelően a közvéleményt az államháztartás, a költségvetés helyzetéről, és ezzel kárt okoztak. A kormányfő jogi képviselője szerint teljeskörű és valósághű tájékoztatást tettek közzé annak idején az interneten.
Pataki Árpád bíró a pénteki tárgyaláson hangsúlyozta, hogy a perben eldöntendő lényegi kérdés az, hogy egy politikai közszereplő politikai-közjogi felelőssége közvetlenül érvényesíthető-e az egyes állampolgárok által polgári perben. A bíró ugyanakkor hangoztatta, hogy jogalkalmazóként még érintőlegesen sem politizálhat, és kiemelte, hogy a per tárgya nem Gyurcsány Ferenc és Veres János politikai teljesítménye.

A 160 felperes nevében beszélő elsőrendű felperes, Kalmár László szerint sérti az esélyegyenlőséget az interneten való közzététel, ráadásul az sem bizonyított, hogy a Gyurcsány-kormány egyáltalán a törvényes határidőn belül közzétette volna a valós makrogazdasági adatokat. A felperesek szerint Gyurcsány Ferenc felelős a kormánya tagjai által tett olyan kijelentésekért is, mint amilyenek a pannon pumáról és a gazdaság dübörgéséről szóltak. Kalmár László hangsúlyozta, hogy a valós gazdasági adatok késedelmes közlésével korlátozták a szabad választás jogát is, és kérte, hogy ezt a tényt a bíróság részítéletben mondja ki.

A felperesek ezen felül kérik a bíróságtól, hogy tanúként, illetve szakértőként idézze meg Sólyom László köztársasági elnököt, Varga István közgazdászt és Münnich Iván agressziókutatót is.

Gyurcsány Ferenc jogi képviselője, Kovács Kázmér a pénteki tárgyaláson hangsúlyozta, hogy a felperesi érvelés hibás, szerinte a per tárgya kizárólag közérdekű adatok közzététele, márpedig ez a közzététel idejében, 2006. március 10-én, a választások előtt megtörtént a PM internetes honlapján. Kovács Kázmér ezért kérte a bíróságtól, hogy a Gyurcsány Ferenc és Veres János elleni keresetet utasítsa el.

A tárgyalás június 12-én folytatódik, amikor Pataki Árpád bíró közlése szerint ítélet, illetve közbenső, vagy részítélet születhet.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. miracle 2009. április 05. 20:34
  „pampus
  Tudod te például, hogy mi a különbség valuta és deviza között? Mert nem úgy nézem. Csak fröcsögsz arról, amit innen-onnan hallottál, közben azt se tudod miről van szó. Árfolyamkockázatról hallottál-e? Hát arról, hogyha erős a forint csökken a törlesztőrészlet? Olyankor is szoktál reklamálni?”
 • 28. hehe08 2009. április 05. 10:22
  „creat
  szerinted van magyarországon ellenzék??????
  mindegyik pártot ugyaz az az érdekcsoport pénzeli.......
  igen, a fidesz idiótán viselkedett, és én nem vagyok pártkatona mint te, tehát a józan ész alapján szavaztam népszavazáskor és fogok is.....
  érdekes, hogy mennyire nyalod a seggét az mszp-nek a fideszt meg gyűlölöd....... pedig a másikat is gyűlölnöd kellene, hiszen jócskán tehetnek arról, hogy ekkora szarban a haza....
  ebben az országban (sem) nincs fekete vagy fehér.... mindenki mutyizik a másikkal....
  erre jó példa amit a hofi mondott egyszer, hogy a torgyán reggeltől estig köpködte a parlamentben a horn gyulát aztán valami rendezvényen meg szaladt elé, hogy "gyulus! gyere, ezt látnod kell"......
  akkor miről beszélünk?????
  ez azóta sem változott....... csak mások a szereplői a történetnek....
  de te csak kötelezd el magad.... és továbbra se gondolkozz...”
 • 27. Eva- 2009. április 05. 08:08
  „26-hoz!

  Mindezt Stumf a figyelőnet-nek adott nyilatkozában tegnap meg is erősítette.”
 • 26. creat 2009. április 05. 07:22
  „hehe08 2009.04.04. 20:17
  Az a helyzet, hogy kétszer kellett elolvasnom, hogy megértsem, mit is is akartál mondani. Ennek ellenére nem tudtam eldönteni, hogy te vicces vagy, vagy siralmas. Szerinted a 300 forintos szavazáson te mi ellen döntöttél? Szerintem az ellen, hogy itt az országban bármilyen elmozdulás történjen a rossz és pazarló egészségügyben, hogy továbbra is maradjon a pazarló és nem minőségi felsőoktatás.
  Az az érzésem, hogy nem a mostani kormány akarta fönntartani a jólét látszatát, sokkal inkább az ellenzék, aki folyton arról beszél, hogy rosszabbul élünk, mint 2002ben.
  Szerintem a látási zavaraid is a mai rossz egészségügy hibájának róhatók fel. De majd jön Orbán és kitisztítja a látásod, várd ki, nem sok idő kell már....”
 • 25. hehe08 2009. április 04. 20:17
  „creat
  A hitelt elsősorban nem a plazmatv-s hitelfelvevőkre értettem.... ők tényleg az a buta réteg aki inkább nem eszik meg nem taníttatja a gyerekét (hiszen maga is ostoba), hanem a reklámok nyomására megpróbál gazdagon élni.....
  hanem
  arra a hitelre amit az ország folyamatosan felvesz azért, hogy minél jobban elhalassza a szükséges "reform"lépéseket.
  ezek a hitelek tartották fenn azt az álomképet, hogy jóvilág van......
  persze a gyáva és hazaáruló mszp-nek nem jött be a számítása, nem tudták megtartani az álomképet a választásokig, mert előbb jött a válság.....
  amúgy simán leszivatták volna a másik idiótát azaz a fideszt, hiszen nekik kellett volna ezeket a fájó dolgokat meglépni.....
  azzal azért legyünk tisztában, hogy ezek a megszorítások csak rövid távon oldják meg a költségvetés bevételi oldalát....
  ennek mi kisemberek isszuk meg a levét még jobban...... és ők az utolsó előtti szuszig fognak szorítani..... aztán egy kis látszatszünet.....”
 • 24. hehe08 2009. április 04. 20:07
  „comet
  ezt tökéletesen megfogalmaztad!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 23. comet 2009. április 04. 17:46
  „Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy folyamatosan hazudtak, ezt az állítását azóta sem vonta vissza, sőt többször megerősítette, többek közt a CNN riporterének is (mert őszinte lenni). A hazugság célja a miniszterelnöki poszt a velejáró forrásokkal történő megtartása volt.
  Hazugságait ezek szerint nyereségvágyból követte el, az okozott anyagi és erkölcsi kár felbecsülhetetlen
  (szélhámosként tönkre tette az országot). Ráutaló magatartás a választási beszéde, és az ország állapotáról folymatosan sugalmazott hamis információk.
  Gyurcsány Ferenc és bűntársai a lakosság félrevezetésével csoportosan elkövetett csalás bűntettét követték el.
  Gyurcsány Ferenc előélete, tisztázatlan vagyoni gyarapodása is valószínűsíti a csalás büntettének elkövetését.”
 • 22. Gondolkodo 2009. április 04. 15:34
  „kiváncsi lennék,melyik kormány lesz majd a NÉP mellet,egyik sem,mindegyik csak megszoritásokat sóz ránk,közben ők meg tömik a zsebjüket,”
 • 21. pampus 2009. április 04. 14:46
  „Aki valuta hitelt vett fel az valutában is fizeti vissza! De aki deviza alapú hitelt vett fel az olyan, mint a Gyurcsányiféle kormányzás! Tehát Ők is úgy tettek mint, ha kormányoztak volna! A deviza alapú hitel is ugyan ilyen! Azzal is úgy tettek mint, ha, azt adtak volna nem forintot! Az üldözetlen spekuláció az ebből eredő arcátlan haszon és az kölcsönfelvevők kifosztása! Ezt csak a nagyon hülye nem érti meg a bűnüldözésen kívül.”
 • 20. westminster 2009. április 04. 12:11
  „creat 2009.04.03. 21:09
  Ezek 2002 óta nagyon rosszul élnek.
  Én alig várom azt, hogy még az idén a nép válasszon új kormányt, hisz onnan nem kérdés, hogy ki hazudhat jövő tavaszig, mert innen minden kerítés kolbászból lesz.
  Mostantól akárki fog kormányozni, nagyon húzós évek elé nézhetünk, amit mindenki (a politikusok és holdudvara kivételével) meg fog érezni, pártállástól függetlenül.
  Éppen ezért fontos az, hogy kit engedünk tovább lopni büntetlenül.”
 • 19. 49. 2009. április 04. 08:22
  „Hitelekről pedig csak annyit, hogy senkit sem kényszerítettek a felvételére, csak a lehetőséget adták meg mindenki számára, hogy felvegye.”
 • 18. 49. 2009. április 04. 08:10
  „Meg kellene hallgatni újra Gyurcsány és Orbán nyilvános vitáját, amit a TV is közvetített.
  Erre lehetőség is lehetne, ahol viszont minden kiderülne. Utána lehet vitatkozni, hogy ki mit mondott, és ki mit ígért. Ennyi idő elteltével, mindenki csak arra emlékezik, ami számára valamilyen jelentőséggel, vagy sérelemmel bír.
  Ha máshol nem is, de a neten ezt a lehetőséget meg kellene adni az embereknek, hogy a felkorbácsolt kedélyek legalább egy kicsit csillapodjanak.”
 • 17. creat 2009. április 04. 06:48
  „pampus 2009.04.04. 05:57
  Téged konkrétan hogy érint a rosszabb élet?
  Mennyi valuta hitelt vettél föl? Plazma tv-re? Autóra?”
 • 16. pampus 2009. április 04. 05:57
  „Kedves "creat" nem hiszem,hogy még nem hallottál a a valuta, deviza spekulációsok aratására! Hisz ez a banda nyúzza újabban a deviza hiteleseket. Természetesen a Gyurcsány banda "fosztogatása" mellett! Habár lehet, hogy Ők is e ténykedésnek bőven a haszonélvezői. Persze , ha e bűnt nem is üldözik attól még az bűn marad!”
 • 15. creat 2009. április 04. 05:30
  „Azért kíváncsi lennék ki milyen tényeket tudna fölhozni, mi az amitől rosszabbul él?
  És a Gyurcsányon kívül mi lehet az oka, hogy rosszabbul él?”
 • 14. hehe08 2009. április 03. 23:38
  „Hitelekből mesterségesen fentartott álomvilágban éltünk mi jobban 2006-ban mint 2002-ben!!!!!!
  ne tessék elfelejteni....!!!!!!!
  most meg isszuk majd a levét!!!”
 • 13. miracle 2009. április 03. 22:48
  „Nem kami, nem igaz, 2006-ban jobban éltünk, mint 2002-ben, ez nem jött be. Már Orbánnak sem.
  http://www.eagent.hu/mszosz/site/files/1/34/aziparitermelekeysegesrealber1997-2008.pdf”
 • 12. Kami45 2009. április 03. 22:33
  „11. hozzászólás History 2009.04.03. 22:10
  "Mire fel ez a nagy Orbán gyűlölet."
  Tudod, nincs más érvük a komcsiknak, csak az Orbán a hibás!! Ezt szajkózzák, mint a papagáj, de nem ez a baj, hanem, hogy még el is hiszik!!!”
 • 11. History 2009. április 03. 22:10
  „Mire fel ez a nagy Orbán gyűlölet. Tudomásom szerint nem a fidesz kormányoz már lassan egy évtizede. Nem kellene egy kicsit gondolkozni?...”
 • 10. Kami45 2009. április 03. 21:59
  „2. hozzászólás thurvj97 2009.04.03. 19:42
  Nem gondolod, fecót meg, az egyik legkártékonyabb miniszterelnöknek fogják tartani???

  4. hozzászólás miracle 2009.04.03. 20:21
  "...befolyásolni akarták - a választókat 2006-ban, miszerint "rosszabbul élünk, mint 4 éve"
  Miért, szerinted nem igaz??? Az óta még rosszabbul élünk, de ez még semmi ahhoz képest, ahogy fogunk, ha ez a rabló banda még sokáig marad!!!!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy ékszerboltot Ácson

Leütötték az eladót és több millió forint értékű aranyékszerrel távoztak a rablók. A rendőrség két férfit és egy feltűnően magas nőt keres. Tovább olvasom