Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Folytatódnak a tüntetések

Petrétei József rendészeti miniszter a parlament bizottságainak készített kétoldalas jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az erőszakos cselekmények még napokig eltarthatnak, és a „garázda csoportok a tüntetők életét, vagyonát veszélyeztethetik”. El kell gondolkodni a kijárási tilalom bevezetésén – fogalmazott az igazságügyi és rendészeti miniszter. A kormány és a miniszterelnök nevében viszont a szóvivő megerősítette: kijárási tilalom elrendelését „a helyzet nem indokolja, ez a kormánynak nem áll szándékában”.
Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány általános helyettese kijelentette: eddig 137 embert vettek őrizetbe, köztük elsősorban fiatalokat és olyanokat, akik a Magyarországon az elmúlt időszakban tapasztalt futballhuliganizmushoz köthetők. 42 rendbontót még keresnek. Az összecsapásokban 140 rendőr sérült meg.
Minden tömegrendezvény

szervezőinek mérlegelniük kell,

képesek-e biztosítani, hogy a résztvevők nem lépik át

a törvényesség határát.
Ez áll Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök közös nyilatkozatában. A három legfőbb közjogi méltóság arra is felhívja a figyelmet, hogy az erőszakot tétlenül vagy egyetértéssel szemlélő tüntetők maguk is felelősséget viselnek. Természetesen a békés gyülekezés és a szabad véleménynyilvánítás jogát mindenki az alkotmány szerint gyakorolhatja – tették hozzá. Kiemelték, az Országgyűlés keddi ötpárti politikai nyilatkozatának tükrében is felszólítják a tömegrendezvények szervezőit és résztvevőit, hogy felelősségük tudatában cselekedjenek, és tegyenek meg mindent az ország békességének és az emberek nyugalmának megőrzéséért.
Orbán Viktor Fidesz-elnök azt hangsúlyozta, a magyar kormány legitimitása megkérdőjeleződött, ezért amennyiben az önkormányzati választásokon a népakarat egyértelműen megvonja a bizalmat a szocialistáktól, akkor a parlamenti pártoknak tárgyalások útján új, szakértői kormányt kell alakítaniuk. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Fidesz csak békés, demokratikus módszereket fogad el.
Véleménye szerint a szocialistáknak mindenképpen meneszteniük kell a miniszterelnököt, a kormány nem teheti meg, hogy maradjon. Hangsúlyozta: világossá kell tenni, hogy az önkormányzati választás egyfajta népszavazás is, amelyen az emberek megvonhatják a bizalmat a kormánytól. Ezek után kell következnie a felelősségre vonásnak, majd garanciát kell adni arra, hogy még egyszer ilyen hazugság nem fordulhat elő Magyarországon – tette hozzá.
Kora délután népfelkelést hirdettek és a „népnyúzó rendszer” megbuktatására biztatta az ország lakosságát a Kossuth téri tüntetést szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006. Molnár Tamás, a testület tagja vállalta, hogy közük van a rendbontásokhoz.
A Fidesz megtartja szeptember 23-i nagyrendezvényét – közölte Szijjártó Péter kommunikációs vezető. „A kevés számú provokáló nem veheti el a jogot egy erős jogállamban és demokráciában az emberektől, attól, hogy békés, fegyelmezett, méltóságteljes módon kifejezzék a véleményüket” – hangsúlyozta.
Mintegy 15 ezres tömeg követelte szerda késő este is Gyurcsány Ferenc miniszterelnök leváltását a budapesti Kossuth téren; néhány szónok polgári engedetlenségre szólította fel az embereket. A teret teljesen megtöltötték a demonstrálók, a külső kordont már kora este áttörték és a parkoló területét teljesen ellepték. Demonstrálók álltak az úttesten és a villamossíneken, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt is. Egyes becslések szerint a Parlament köré több mint 1200–1600 rendőrt vezényeltek.
Az emelvényen egymást követték a szónokok, a beszédeket hangos éljenzés, taps kísérte. A nemzetiszínű és Árpád-sávos zászlókat lobogtatók azt skandálták: „Gyurcsány, takarodj! Vesszen Gyurcsány!” Az egyik szónok felszólította az egybegyűlteket, hogy ne fizessenek adót, ne vegyék fel a munkát, vonuljanak inkább a Parlament elé és „erősítsék a nép akaratát”. Polgári engedetlenségre már a korábbi napokban is felszólították az embereket. Nagyon sok kíváncsiskodó is kilátogatott az Országház elé, majd a nézelődés után hazatértek. A környező utcák éttermeit, vendéglátóhelyeit ellepték a tüntetők, akik megvacsoráztak, ittak egy pohár italt, és a Kossuth térre visszatérve újra skandálták a tömeggel együtt óhajukat, Gyurcsány Ferenc távozását. (mti)

Éjfél után

Éjfél után egy 200 fős csoport gyűlt össze a Terror Háza Múzeumnál, a riasztott rohamrendőrök lezárták az Oktogont, igyekeztek a Nyugati pályaudvar felé szorítani a tömeget – könnygázt is bevetettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépítő fűszerek

Zsálya, kakukkfű, rozmaring, menta. Az illatos zöldfűszerek a konyhánkban már kivívták méltó… Tovább olvasom