Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Folytatódik Lázár János három indítványának tárgyalása

Tovább vitatják az alkotmány, és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításáról szóló indítványt, valamint a 98 százalékos különadóról szóló előterjesztést.


A részletes vitával folytatódik ma annak a három törvényjavaslatnak a parlamenti tárgyalása, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be a Háznak azt követően, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót.

A Fidesz frakcióvezetője három önálló indítványt nyújtott be: az alkotmány, valamint az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításáról szóló javaslatot, valamint - lényegében változatlan formában - a 98 százalékos különadóról szóló előterjesztést. A javaslatok általános vitája kedden késő éjszaka zárult le az Országgyűlésben.

Ma kezdi tárgyalni a Ház a Jobbik által kezdeményezett, a kolontári iszapkatasztrófa körülményeinek, felelőseinek feltárásával foglalkozó tízfős parlamenti vizsgálóbizottság megalakítására vonatkozó indítványt. A testület 2011. november 1-jéig készítené el jelentését.

Elkezdődik az egyes rendészeti tárgyú és az azokkal összefüggő törvények módosításáról szóló javaslat általános vitája, amely a rendőrség szervezetének átalakítását, a rendvédelem egységes belső ellenőrzési rendszerének megteremetését - benne a megbízhatósági vizsgálat bevezetésével - valamint uniós jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését tartalmazza.

A részletes vitával folytatódik ma az ügyészségi szolgálati viszonyról, illetve az ügyészségi adatkezelésről szóló törvény módosításának tárgyalása. Az előterjesztésben a kormány egyebek mellett azt indítványozza, hogy a parlament a jelenlegi hat helyett kilenc évre válassza meg a legfőbb ügyészt.

A minisztériumok felsorolásáról szóló törvénnyel összefüggésben szükséges módosítások, valamint az iparjogvédelmi törvények módosításának általános vitája is ma indul. A javaslat egyebek mellett megváltoztatja a szellemi tulajdon védelméért felelős kormányhivatal elnevezését és pontosítja a feladatait. A módosítások további célja, hogy a Magyar Szabadalmi Hivatal eljárásai gyorsabbak legyenek és még inkább megfeleljenek a modern, ügyfélbarát közigazgatás koncepciójának.Korábban:

A Fidesz az emberek igazságérzetének oldalára állt a "régi" és az "új korszak" szabályai között feszülő konfliktusban - fogalmazott Szijjártó Péter, a Fidesz vezérszónoka a Lázár János által benyújtott alkotmánymódosítási, illetve az Alkotmánybíróságról szóló törvénymódosítási javaslat együttes általános vitájában kedden este az Országgyűlésben.

Szijjártó Péter beszédében hangsúlyozta: egy demokráciában kizárólag a választói akarat jelenthet stabil kiindulópontot, az állampolgárok az idén pedig már kétszer is világossá tették, hogy mit szeretnének.

A választók áprilisban "lezárták a hazugságok, az ország eladósításának korszakát", amelyben "pofátlan" végkielégítéseket fizettek ki állami vezetőknek, majd az állampolgárok októberben megerősítették, hogy a "közérdeket a magánérdek elé kell helyezni" - fejtette ki.

A kormánypárti képviselő szerint most azok kiabálnak a leghangosabban, akik megengedhetetlen módon "saját, illetve holdudvaruk pénzét" védik.

Hozzátette: jelenleg is azért zajlik "gőzerővel" az alkotmányozási folyamat, hogy jövő tavasztól egy új, végleges alkotmány szüntesse meg a "régi korszak kottáiból" adódó feszültséget.

Korábban

Alkotmányügyi bizottság: Igen Lázár János indítványaira

Támogatta Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítására vonatkozó képviselői önálló indítványait az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága keddi ülésén.

A testület 19 kormánypárti igen és 6 ellenzéki nem szavazattal találta általános vitára alkalmasnak a javaslatokat, amelyeket tárgysorozatba is vettek.

Lázár János úgy módosítaná az alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényt, hogy rögzítené: nincs helye alkotmánybírósági felülvizsgálatnak olyan törvény tartalmáról, amely országos népszavazással sem változtatható meg.

Előzmények

Az alkotmányban és az Alkotmánybíróságról szóló törvényben rögzítené, hogy nincs helye alkotmánybírósági felülvizsgálatnak olyan törvény tartalmáról, amely országos népszavazással sem változtatható meg.

Kedden kezdődik annak a három törvényjavaslatnak a parlamenti tárgyalása, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be a Háznak azt követően, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót. Az Országgyűlés szavaz a médiaalkotmányról is.

Lázár János az alkotmányt, az Alkotmánybíróságról szóló törvényt, valamint a júliusban elfogadott gazdasági és pénzügyi tárgyú törvénycsomagot módosítaná. Az alkotmányban és az Alkotmánybíróságról szóló törvényben rögzítené, hogy nincs helye alkotmánybírósági felülvizsgálatnak olyan törvény tartalmáról, amely országos népszavazással sem változtatható meg. A frakcióvezető lényegében változatlanul hagyná a 98 százalékos különadóra vonatkozó szabályokat, csak a befizetési határidőket módosítaná.

Az Országgyűlés záróvitát tart és szavaz a sok vitát kiváltott úgynevezett "médiaalkotmányról" - a sajtószabadság és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslatról. Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők még júniusban nyújtották be az indítványt, amely az előterjesztők szándéka szerint az 1986-os sajtótörvény felváltására irányuló első lépés, és azt szolgálja, hogy minden újságíró azonos etikai elvek, normák, jogok, lehetőségek és kötelezettségek mentén dolgozzon az országban. A törvényjavaslat elfogadásához kétharmados többség kell.

Ugyancsak zárószavazás lesz az államháztartási törvény módosításáról, mely szerint választási évben kitolódnának a büdzsé készítésére vonatkozó határidők, és az adótörvények kihirdetésénél nem 45, hanem 40 nap lenne a hatályba lépési határidő.

Döntenek a képviselők a hagyatéki eljárásról szóló törvény módosításáról, amely tartalmazza egyebek mellett, hogy a települési jegyző vagy a közjegyző ügygondnokot rendelhet ki, ha a hagyatékban társasági, vagy szövetkezeti üzletrész van, illetve a jövőben a földet, a munkaeszközöket és az állatállományt is fel lehet ajánlani az államnak.
Zárószavazás lesz a "bioüzemanyag-törvényről", mely szerint december 5-től minden üzemanyag-forgalmazónak kötelező lenne hat százaléknyi bioüzemanyagot értékesíteni, ellenkező esetben büntetést kellene fizetniük.

Kedden ma voksolhat a Ház a Kovács Zoltán (Fidesz) és Latorcai János (KDNP) által múlt csütörtökön kezdeményezett vizsgálóbizottság felállításáról: a hat tagú testület fél évig vizsgálná a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető, 2002-2010 közötti döntéseket.

Lefolytatja az Országgyűlés a jövő évi adótörvények, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvényjavaslat részletes vitáját is. +

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. miracle 2010. november 04. 20:26
  „http://kepviselofunky.blog.hu/2010/11/04/luxusplayboy_hodit_a_parlamentben
  Az előző ciklusban ez ellen az ellenzék habzó szájjal lett volna felháborodva.”
 • 70. Sagittarius 2010. november 04. 08:54
  „69. ggg 2010.11.04. 06:56

  Olyan jó hogy Viktoroztok folyamatosan! Köszi a reklámot! <moderálva>”
 • 69. ggg 2010. november 04. 06:56
  „aki nem fideszes az komcsi??? elég alacsony a színvonal. bár ez meglátszik azon is, h hova rajzoltátok az ikszet a szavazólapon...
  a lopásról, hazudozásról meg annyit, h viktorkirályotok prímán beleillik a gyurcsány-bajnai vonal folytatásába...”
 • 68. Sagittarius 2010. november 03. 16:10
  „67. Stickers 2010.11.03. 13:45
  "Na fideszesek, ránk hoztátok a II. kommunizmus aranykorát. De sajnálom azokat a gyerekeket, akiknek ilyen szüleik vannak ... mit élhetnek át az iskolában ..."

  Dícséretnek veszem! Így hát örüljetek cocialisták, itt van amit 70 év alatt sem sikerült elérnetek! De még 300 év alatt sem tudtátok volna megvalósítani! Nincs sajnos eszetek az országiránításhoz, csak a lopáshoz! Az elmúlt 8 év után inkább Ti ne ejtsétek ki a szátokon az Iskola szót <moderálva>”
 • 67. Stickers 2010. november 03. 13:45
  „Na fideszesek, ránk hoztátok a II. kommunizmus aranykorát. De sajnálom azokat a gyerekeket, akiknek ilyen szüleik vannak ... mit élhetnek át az iskolában ...”
 • 66. kisokoska 2010. november 03. 13:36
  „Jut eszembe! Nem látta valaki Gaskó urat? Egy évvel ezelőtt mindig az "utcán" mármint a vonaton volt. Most mélyen hallgat.”
 • 65. kisokoska 2010. november 03. 13:33
  „Nagyot fordult Orbánnal a világ
  "Magyarország olyan ország, ahol az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek. Nincs kibúvó, kiskapu, ez a magyar demokrácia egyik vastörvénye." (2007. június 29., Orbán interjúja az Indexnek.)
  Azt hiszem ehhez nem kell külön kommentár.
  A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban pedig szerintem az lett volna az új törvényjavaslatom, hogy aki pénztártag akar lenni annak a jövedelméből úgy vonják le a havi tagdíjat, hogy az ne sértse az állami gyúgdíj befizetéseket. Tehát nem megosztva a százalékot, és ha valaki nyugdíjas lesz akkor valóban kapja az állami és a magán nyugdíjat.
  Más: A választók áprilisban, majd októberben megerősítették, hogy a "közérdeket a magánérdek elé kell helyezni"
  Ez tiszta szocializmus. Haladunk a kommunizmus felé!!!! Persze lehet így is értelmezni a 2/3-os többséget.”
 • 64. hidas 2010. november 03. 11:48
  „2009.10.29-én Dr. Szakács Imre a FIDESZ képviselője az alábbi kérdést intézte a Bajnai kormány pénzügyminiszteréhez: igaz-e a hír miszerint a kormány ellopja de legalábbis időlegesen a saját céljaira használja fel a magánnyugdíj-pénztári tagok járulékbefizetéseit? ... Nincs miről beszélni!!!”
 • 63. szocdem 2010. november 03. 11:08
  „Mielőtt nagyon elájulna valaki attól hogy a ZEMBEREK oldalára állt a kormány, had jegyezzem meg: a szociális rndserünk végleges elbontása foylik!
  A jogállam végleges sárbatiprása folyik.
  Az emberek alatvalókká alázása folyik.

  Na persze van aki ezt szereti - miután előbujt a szado mazo kupiból - kell neki egy kis alázás, meg sanyargatás a köznapokban is...

  Azt viszont ki kérem magamnak, hogy ezek a ZEMBEREK vannak többen...”
 • 62. szocdem 2010. november 03. 11:04
  „Ez a Lázár egy kincs a Fidesznél!

  Úgy tud hazudni, olyan nyájas pofával, hogy észre sem veszi senki...

  Pedig az alkotmányellenes törvény szükségtelen! PARASZTVAKÍTÁS!

  UI: A magyar jogban a csalárd, vagy erkölcstelen szerződés semmis - ilyen a magas és elfogadhatatlan összegű végkielégítésre vonatkozó is. Vagyis törvénykezés nélkül is vissza lehet szedni azokat!

  Másik: a végkielégítések kedvezményezettjeinek többsége vádlott is. A Hatályos jogban a bűncselekménynel megszerzett vagyont nem lehet megtartani - annak ssoem lesz a tolvaj a tulajdonosa! (Egy kis utánna járással az elszármaztatott vagyont is vissza lehet szerezni - bár ehhez dolgozni kel, amit a Fideszesek utálnak.)

  Amíg megy ez a néphülyítés, addig a bíra elhiszi hogy aFidesz dolgozi - érte dolgozik.. Pontosabban amíg erről a semmiről vitatkozgatnak, addig senki nem figyel arra, hogy az iszepkatasztrófa áldozatait még mindíg nem helyezték el emberi körülmények közé, sőt a pénzt sem hajlnadóak odaadni - ha csak a lakosság nem dobja össze.

  NA ettől iylen rossz ez az ország! a közösség tudata egyszerüen siralmas. Abból faka minden bajunk. Nem baj, a szerencséseknek már csak 6 hónap a jobbágyviág, aztán szabad egész európa..”
 • 61. Sagittarius 2010. november 03. 08:17
  „A MaSZoP szavazók nem látták 8 évig, hogy:

  51. ggg 2010.11.03. 05:43
  "....h a vezérük magasról leszarja őket??? és azt se, h amikor emberekről beszél választott királyuk, akkor a milliomosokra meg milliárdosokra gondol csak??? ti tényleg hülyék vagytok???"

  Tényleg nagy a baj nálatok, és most nem legfőképp a pártproblémákra gondolok!”
 • 60. fióka 2010. november 03. 07:56
  „mszp kormányzása alatt azon imádkoztunk(legalább is az értelmesebje),hogy ments meg tőlük uram minket most kezdhetjük ugyanezt a fidesszel is csak gyanítom 4év múlva lessz még lessz annyi ökör ember ebben az országban,hogy ezen hazaáruló pártok valamelyikére szavazzon.Gátlástalan,hataloméhes,cionista banda mindegyik amely képes az ördöggel is lepaktálni a sok hülyét meg viszi a málnásba bele mint anyamackó a kisbocsot.”
 • 59. who 2010. november 03. 07:49
  „"Szijjártó Péter beszédében hangsúlyozta: egy demokráciában kizárólag a választói akarat jelenthet stabil kiindulópontot, az állampolgárok az idén pedig már kétszer is világossá tették, hogy mit szeretnének."
  Köszönjük Péter, egyúttal megadom a kiindulópontot.
  NE LOPJÁTOK EL A NYUGDÍJ JÁRULÉKOMAT!!! Öntsetek tiszta vizet a pohárba, aztán majd eldöntöm, hogy nekem mi a jó...
  FEJEZZÉTEK BE A PARASZTVAKÍTÁST ÉS CSINÁLJATOK ÉRTELMES DOLGOKAT!!! Bankadó? Nevetséges!!! Nézzétek meg a banki költségek változását az adó bevezetése óta...
  Ez eddig elég szánalmas produkció...”
 • 58. Fürgeszarvas 2010. november 03. 07:47
  „... Patriot 2010.11.03. 06:10 Türelem ! Lesz az még több is rövidesen !”
 • 57. fióka 2010. november 03. 07:26
  „... westi 2010.11.03. 06:47-->a jobbik média:)”
 • 56. beszélő 2010. november 03. 07:20
  „Az emberek igazságérzete? Olaszliszkán, amikor Szögi Lajost meglincselték mi volt az emberek igazságérzete? Egy pedofil botrány esetén mi az emberek igazságérzete? Mégsem lincselünk, mégsem kasztrálunk, pedig az igazságérzetünk ezt mondja. Hanem a törvényes keretek között reméljük, hogy a bűnös megkapja méltó büntetését. Nem módosítjuk az alkotmányt azonnal, a halálbüntetés visszaállításával és a mesterséges sterilizálással. Még egy utolsó gondolat: A gyermekek igazságérzetére, ha nem kap meg valamit vagy elveszik tőle a játékát van egy nagyon érdekes szavunk úgy hívjuk hiszti”
 • 55. westi 2010. november 03. 06:47
  „fióka,milyen független média az ahol Morvai-t idézik?
  :D”
 • 54. fióka 2010. november 03. 06:29
  „idézet egy független médiától
  "Miközben a sajtó (média) Budaházy futball-labdájával és a ,,hajszál híján" felrobbantott főkommunisták mártíromságával vonja el a nyilvánosság figyelmét, a kormány a T/1426. számú törvényjavaslattal szerdán a Rendőrségi törvény olyan módosítását kívánja átvinni a Parlamenten, amely elfogadása esetén az ötvenes évek totális diktatúráját, ,,csengőfrászát" hozná vissza Magyarországra a nyilvánvalóan amerikai nyomásra meghirdetett ,,terrorizmus elleni háború" jegyében - írja felhívásában Morvai Krisztina, alább a folytatás.

  Ha ebből jogszabály lesz, bármelyikünk, aki akár politikai vagy gazdasági tevékenysége miatt, akár más okból nem tetszik a hatalomnak, folyamatosan megfigyelhető, lehallgatható, a Rákosi-rendszerben megszokottak szerint ,,kicsinálható" lesz. Nem lesz többé magántitok, megszűnik a magánlakás sérthetetlensége, internetes vagy hagyományos levelezésünk a máig is nagyszámú gyurcsányistát, kommunistát foglalkoztató ,,szervek" részéről megismerhető és nyilvántartható lesz. Tévedés ne essék, mindehhez nem kell terroristának, sőt, még terrorista-gyanúsnak se lennünk, mi több, még levelezőtársunk, vagy az egész más ügyben gyanútlanul általunk telefonon felhívott megfigyelt személy se kell, hogy gyanúsítható legyen bármely bűncselekmény elkövetésével. Az egykori főelvtársak, mai ,,terrorelhárító" tisztek a baráti vendégség során a magánlakásban minden szavunkat hallgathatják, felvehetik, tárolhatják, s persze megfelelő törvényi garanciák híján bármikor bármilyen célra felhasználhatják. A ,,magánélet" fogalma jelképessé válik."
  nesztek narancsosok ezt akartátok”
 • 53. janika 2010. november 03. 06:10
  „"Fidesz: az emberek oldalára állt a kormánytöbbség" Még, ha csak az oldalára állt volna, de megtalálhatók a hátukon és a nyakuk körül is!”
 • 52. Patriot 2010. november 03. 06:10
  „Gyurcsányit magára hagytátok elvtársak!
  Ezer ember védte a demokráciát és az alkotmányt tegnap. Hol voltatok?

  Narancsosok rendezvényein 1000 ember az a rendezői létszám. :D”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garanciák is kellenek az új alkotmányhoz

Az alkotmányossági panasz intézményét is beépítené az új alaptörvénybe Cservák Csaba, a… Tovább olvasom