Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Folytatódik az eljárás Szlovákiában a magyar turisták ellen

Szlovákiában folytatódik a szabálysértési eljárás az ellen a három magyar ellen, akiket a szlovák rendőrség májusban tiltott idegenvezetés gyanúja miatt állított elő.
A turisták a magyar királyok koronázásának helyszínén a diákjaiknak beszéltek a Szent Márton székesegyház magyar történelmi vonatkozásairól. A szabálysértési eljárás folytatásáról a szlovák külügyminisztérium jegyzékben értesítette a pozsonyi magyar nagykövetséget - értesült az MTI pozsonyi tudósítója.

Meglepő fejlemény

A hír azért meglepő, mert Somogyi Ferenc akkori külügyminiszter a szlovák diplomácia korábbi vezetőjével május végén lezajlott találkozója után úgy nyilatkozott, hogy Eduard Kukan sajnálkozását fejezte ki a Pozsonyban történtek miatt. A szlovák fél egyszersmind jelezte, hogy az előállított és több órán át rendőrségi fogdában tartott magyar állampolgárok ellen a hatóságok megszüntetik az eljárást.

Riskó Nagy László pozsonyi magyar konzul az MTI érdeklődésére elmondta: Kukan május végén írásban kért tájékoztatást annak megerősítéséről, hogy a három magyar állampolgár ellen készülő eljárást valóban lezárták. A szlovák külügyminisztérium ezzel kapcsolatos hivatalos válasza kedden, az előző szlovák kormány leköszönésének napján érkezett meg a pozsonyi magyar nagykövetségre.

Pénzbírságra számíthatnak

A jegyzékben közlik: a szabálysértési törvény megfelelő paragrafusa értelmében Pozsonyban mindhárom magyar állampolgár ellen folyik a szabálysértési eljárás. Az egyikük ellen kisebb fokú testi sértés, a másik kettő ellen pedig egy általánosan kötelező helyi rendelkezés megsértése okán. A konzul elmondta: ebben a pillanatban nem lehet teljes bizonyossággal kideríteni, hogy az elmarasztalás esetén az érintettek milyen jogi szankcióval lesznek kénytelenek szembenézni, bizonyosnak látszik azonban, hogy pénzbírságra ítélik őket.

Jóllehet az akkor botránnyá fejlődött zaklatás ügyében több illetékes szlovák tárca úgy nyilatkozott, hogy a magyarok elleni rendőri fellépésnek nem volt törvényi háttere, és a szlovák diplomácia kedden leköszönt vezetője is az ügy lezárását ígérte, az új fejlemény meglepő.

Lamperth Mónika akkori magyar belügyminiszter Pozsonyban személyesen kért magyarázatot szlovák kollégájától, aki akkor még nem tudott érdemben nyilatkozni, de megígérte: a szlovák rendőrség mindent megtesz, hogy hasonló túlkapások ne ismétlődjenek meg.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 07.05.

Tovább olvasom