Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Folytatódik a lappantyúk jelölési programja

Folytatódik a lappantyúk jelölési programja a madárcsoport jobb megismerése céljából.

Az állat tökéletes álcázása, rejtőzködő viselkedése és éjszakai életmódja miatt alig lehet tudni valamit a hazai állomány telelőhelyeiről, vonulási útvonaláról és célterületeiről. A repülő rovarokat űző lappantyúk többnyire a madárbefogó hálók 2-3 méter magasra nyúló fogófelülete felett vadásznak, ezért csak véletlenszerűen lehet befogni őket: 2009-ig mindössze 508 lappantyú került hálóba - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kedden az MTI-vel.

A Madárgyűrűzési Központ a lappantyúkutatásban részt vevő gyűrűzők számára 2009-től lehetővé tette a magnóval lejátszott hívóhanggal történő befogást, aminek köszönhetően tavaly már 108 lappantyút sikerült befogniuk a gyűrűzőknek - a közel 60 év alatt jelölt állomány 21,3 százalékát.

A mintegy 70 fajt számláló lappantyúk az emberhez képest fordított bioritmusúak, éjszaka aktívak, a sötétben repülve vadásznak rovarokra, amihez fejlett látásra és reflexekre van szükségük. Ezt a fej méretéhez képest igen nagy szem és száj segíti. A lappantyúké a testükhöz képest legnagyobb méretű és legnagyobbra nyitható száj: a fejük szó szerint kettényílik, és a több centiméteres száj körüli sörteszőrökkel együtt kávéscsészényi rovarcsapdaként működik. A lappantyú erdős-bokros erdei részeken és agrárterületek melletti nagyobb kertekben, települési parkokban is előfordulhat.

A nép nyelvén kecskefejőnek is hívott madarak ezekben a hetekben érkeznek meg a Szaharától délre lévő telelőterületeikről.

Olvasóink írták

 • 1. sztiv 2010. május 06. 00:11
  „Rohadjak meg, de megnéztem, mi a tököm az a lappantyú. Azt hittem, valami alkatrész egy motorban.

  Így néz ki:
  http://vasutag.freeblog.hu/files/lappanty%C3%BA10.jpg

  S ezt írják róla:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_lappanty%C3%BA

  Innen tovább néztem ezt :"lappantyúalakúak"
  Széles száj, gyenge láb... Pont mint Celebjeink. Széles szájuk és gyenge lábuk egyformán könnyen nyílik szét :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenei fesztivál a tököli börtönben

Közel száz elítélt verseng a rangos zsüri által odaítélhető díjakért a május 6-án Tökölön, a… Tovább olvasom