Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Folyóink 716 kilométerén van rendkívüli készültség

A veszélyhelyzetnek megfelelő rendkívüli készültségi fokozat összesen 716 km hosszúságú védvonalon érvényes a Tiszán, a Zagyván, a Maroson és a Hármas-Köröson - közölte Antók Gábor, az Országos Műszaki Irányító Törzs törzsvezető-helyettese reggel az MTI-vel.
A lehullott csapadék mennyisége területi átlagban vasárnap reggelig még sehol sem érte el az 5 millimétert, de a következő 24 órában a Tisza, Szamos és Maros vízgyűjtőjén meghaladhatja a 10 millimétert. A Duna vízállása vasárnap reggel Bajánál 780 cm, Mohácsnál pedig 801 cm volt apadó ágban. A Tisza Tiszabecsnél apad, a Vásárosnamény-Záhony közötti szakaszon enyhén árad. Tokajnál a folyó vízállása 809 cm volt, a tetőzés óta 83 centimétert apadt.

Tiszafürednél továbbra sem következett be a tetőzés. Tiszafüredtől a déli országhatárig továbbra is áradó tendencia érvényesül, Szolnoknál vasárnap reggel a folyó vízállása 983 centiméter, Szegednél 947 centiméter volt. Szegednél szombaton átmeneti vízszintcsökkenés volt tapasztalható a vajdasági gyálai nyári gáton történt víz-átbukás apasztó hatása miatt, de vasárnap tovább folytatódik az áradás.

A Bodrogon folytatódik a lassú apadás, Sárospataknál a vízállás 636 centiméteres volt. A Körösök vízrendszerében mindenütt az áradó tendencia érvényesül. A Maros a hazai szakaszon szintén árad.

***

A veszélyhelyzetnek megfelelő rendkívüli készültségi fokozat összesen 716 km hosszúságú védvonalon érvényes - áll az Országos Műszaki Irányító Törzs közleményében.

A Berettyó alsó szakaszán és a Sebes-Körös torkolati szakaszán és a Kettős-Körösön harmad fokra, a Fehér-Körösön másodfokra emelték a készültséget az elmúlt huszonnégy órában. Első fokra csökkent a készültség szintje a Berettyó felső szakaszán, A Duna-völgyben, a Sión és a Nádor-csatornán megszűnt a készültség.

A magyarországi folyók fővédvonalain összesen 2.166 km hosszon van készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van összesen 716 km védvonalon a Tisza folyó Kisköre és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a mellékfolyók közül a Zagyva, a Hármas-Körös és a Maros folyó torkolatához csatlakozó védelmi szakaszain.

Harmadfokú a készültség a Tiszán a Lónyay főcsatorna torkolata és Kisköre között, a Zagyván Szolnok és Újszász között, a Taktán, a Bodrogon, a Kettős-, Hármas- és Fekete-Körösön, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 910 km védvonalon.

Másodfokú készültséget tartanak 175 km védvonalon a Lónyay főcsatornán és a Fehér-Körösön. Első fokú a készültség 365 km hosszon, a Dunán Kalocsa alatt, a Krasznán és a Berettyó felső szakaszán. Árvízvédelmi munkák jelenleg három dunai és mind a hat tiszai KÖVIZIG védvonalain folynak. A védvonalakon változatlanul növekszik az árvízi jelenségek száma a tartósan magas vízállások következtében.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Realizmus a hatszögű ketrecben

Ketrecharc, MMA, K1 – a mai kor divatos és a média által igen csak felkapott – vagy… Tovább olvasom