Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Folyamatosan nő az az északi félteke széndioxid kibocsátása

Korábban csak fáradtságos munkával lehetett az atmoszférában mérni a szén-dioxid mennyiségének alakulását, brémai és kölni tudósok viszont most új eljárást dolgoztak ki arra, hogy a világűrből is mérjék a változásokat.
Michael Buchwitz és csapata egy szaklapban, az Atmospheric Chemistry and Physics Discussionban tette közzé tanulmányát. A szükséges mérések elvégzésére az Európai Unió környezetvédelmi célokat szolgáló műholdját, az Envisatot használták. A műholdon lévő műszer - a Sciamachy nevű, úgynevezett képszkennelő abszorpciós spektrométer, amelyet a légkör feltérképezésére használtak- szállította a tudósoknak a szükséges adatmennyiséget.

A német űrhajózási központ az elemzésekbe holland és belga partnereket is bevont. "Elemzésünk kimutatta, hogy a világűrből lehetséges a légkörben lévő szén-dioxid mennyiségének nagyon csekély változását is mérni" - mondta Michael Buchwitz, aki szerint a növekedés évente mintegy fél százalékos. Egy ilyen viszonylag csekély változás a nagy időszaki változások miatt nehezen mérhető, hiszen a szén-dioxid mennyisége évszakonként ingadozik. A speciális szoftverek azonban a csekély növekedést is képesek kimutatni.

"A szén-dioxid mennyiségének műholdas mérésével nagyon fontos hiányosságokat lehet pótolni" - véli a professzor. "Az űrből származó adatokat ugyanis kombinálni lehet a földi mérőállomások, bóják, hajók és mérőballonok adataival. A tudósok így összességében sokkal pontosabb képet alkothatnak a Föld atmoszférájának összetételéről."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

350 új munkahely a mórahalmi gyümölcsfeldolgozóban

Térségi zöldség- és gyümölcsfeldolgozót és hűtőházat avattak az elmúlt napokban Mórahalmon. Az üzem… Tovább olvasom