Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Folyamatos elbocsátások a Postánál

A nagyvárosokban csaknem háromszáz embert bocsátottak el eddig, a kis postákon pedig a munkaidőt csökkentik.

18 óra 01 perc

A Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (Pofész), a Postások Független Szakszervezete (PFSZ) valamint a munkáltató eltérően ítéli meg a foglalkoztatási terv végrehajtását a Magyar Postánál.

Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (Pofész) elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy szerintük a Magyar Posta a foglalkoztatási terven felül hajtja végre a létszámleépítést. Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője ezt cáfolta, szerinte a cégnél működő szakszervezetekkel tavaly decemberben elfogadott foglalkoztatási terv alapján folyik a létszámgazdálkodás.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a Magyar Posta Zrt.-nél 2009. december 16-án aláírták a 2010. évi bérmegállapodást és annak részeként az idei évre szóló foglalkoztatási tervet, amely a forgalom csökkenés miatt 442 fő kivonásával számol. Tomecskó Tamás szerint a Magyar Posta betartja a szakszervezetek által is elfogadott foglalkoztatási tervet, azon felül létszámleépítést nem valósít meg, viszont a társaság további eredményes működéshez és a tulajdonos által elfogadott üzleti terv eléréséhez ezeket az intézkedéseket végre kell hajtani.

Ádám István utalt arra, hogy a szakszervezetek levélben kérték korábban a vezérigazgatótól, hogy a nyugdíj mellett foglalkoztatottak, a korengedményes nyugdíjazások miatt megszűnő munkaviszony megszűntetésen kívül a további létszám leépítési intézkedéseket függessze fel, beleértve a kis települések postáinak vállalkozásba adását is.

A Pofész elnöke szerint a létszámleépítés időzítése rossz, ismerni kellene az új kormány szándékát a Magyar Postával kapcsolatosan.

Tomecskó Tamás emlékeztetett arra, hogy 2008-ról 2009-re a társaság nettó árbevétele 193,98 milliárd forintról 191,85 milliárd forintra csökkent a forgalom visszaesése miatt. A foglalkoztatás csökkentése 442 főt érint, ami a Magyar Posta összlétszámának 1 százaléka körül van, ezzel szemben a környezető országok postái átlagosan 10-15 százalékos létszámleépítést hajtanak végre az idén a gazdasági helyzet miatt.

Kiemelte, hogy a munkáltató a létszámleépítést humánusan kezeli, 159 fő részére biztosítja a korengedményes nyugdíjazást, 55 fő nyugdíjas tovább foglalkoztatását megszüntetik, a munkaviszony felmondása 129 főt érint, közülük 44 budapesti dolgozó, továbbá munkaidő-csökkentéssel kiváltják a többiek foglalkoztatását.

Korábban

A nagyvárosokban csaknem háromszáz embert bocsátottak el eddig, a kis postákon pedig a munkaidőt csökkentik.

A foglalkoztatási terven felüli, több száz fős létszámleépítés zajlik a Magyar Postánál - tudta meg a helyi szakszervezetektől a csütörtökön megjelent Magyar Nemzet.

Zajlik az idei foglalkoztatási terven felüli létszám leépítés a Magyar Postánál, ezért a folyamat azonnali felfüggesztését követeli Szűcs Ildikó vezérigazgatótól a Postások Független Szakszervezete és a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (Pofész).

A nagyvárosokban csaknem háromszáz embert bocsátottak el eddig, a kis postákon pedig a munkaidőt csökkentik - mondta lapunknak Ádám István. A Pofész elnöke hangsúlyozta, a társaság azzal indokolja a leépítéseket, hogy nem folytak be a várt bevételek, ezekről azonban már az üzleti terv készítésekor is tudható volt, hogy - főként a válság közepén - túltervezettek. A jelenlegi elbocsátások a hivatalos, szakszervezetekkel egyeztetett foglalkoztatási terven belül zajlanak – állította lapunknak Tomecskó Tamás. A társaság szóvivője elismerte, hogy a közelmúltban csoportos létszámleépítést jelentettek be, de az csak Budapestre vonatkozott, és csak igazgatósági, irányítói szinteket érintett.

Olvasóink írták

 • 9. elemér 2010. május 21. 16:44
  „Ami manapság menö hogy üzletet kiadják albérlet és használlnak sokmindenre. Ez a rugalmasság amit az amcsiktol tanultak. Van hogy nincs külön postai alkalmazott mert a boltos ezt maga vállalta. Külön kávézó amit kiadott másnak. Igy jobban keres mint egy kávés gépen ahol bedobja az ember az aprót és készitti a kávét.”
 • 8. elemér 2010. május 21. 14:09
  „Valójában az nem igy van. Uj postások dolgoznak az üzletben kevesebbér és jól müxik.”
 • 7. elemér 2010. május 21. 13:51
  „Az még csak hagyján, mert postás nem is kell a boltban. Ezt a munkát a boltos is végezheti mint az USA-ban. Mindenben az amcsikat majmolják ott.”
 • 6. Julianusz 2010. május 21. 09:07
  „Most az a hír járja, hogy nálunk megszűnik a posta a jelenlegi helyén, ahol mellette, előtte lakóházak vannak, és az ÁFÉSZ boltba kerül, ahol évi 5 betörés van, se előőtte, se mögötte, se mellette házak, és a postásnak a boltban kell kisegíteni. Na lesz itt postai szolgáltatás!!!!! Mert a boltos dirigál. Ha számol, vagy ügyfél van, akkor kiabál neki a boltos a pénztártól h jöjjön mert áll a sor, v árút hoztak, akkor visszamehetsz később.”
 • 5. elemér 2010. május 21. 08:43
  „Mit fizetnek ott Maki ? Fedex az USA-ban fizet heti $2,000 (446,641.57 Forint) Kell hajtani, de nehéz bejutni.”
 • 4. Mankapunka 2010. május 20. 22:00
  „Mike

  Te nem vittél cuccot a kamionos boltba a Fehérvári útra???
  Scannereznetek kell,vagy csak simán szállító letesz,oszt csókolom??
  Pedig jó lenne,mert Marcal 2-ről 7 perc alatt ottlennék.

  Szóval akkor te a törzsgárádhoz tartozol.

  Jandex Az nem izgi. Sokkal jobb éjjel hentelni mindenen keresztül.”
 • 3. Jandex 2010. május 20. 13:22
  „1. hozzászólás Mankapunka
  Teríteni akarsz? Valamelyik vendéglátóipari egység nem jó?!:)))”
 • 2. Mike-Mouse 2010. május 20. 13:19
  „Csao.

  Én ott dolgozom sofőrként. Iveco Eurocargoink vannak :)
  Most jelenleg nincs felvétel. Telített a létszám! Nagykocsira meg amúgy is ritkán vesznek fel embert. Ott megvan a törzsgárda!”
 • 1. Mankapunka 2010. május 20. 10:26
  „Nincs felvétel a Posta Iveco Stralis-jaira éjszakai terítésnél???

  Mindig jönnek szembe éjjel ,azért kérdem.

  Valaki tud valamit,írjon ide. Köszi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglopták az árvízi védekezőket Borsodban

Meglopták az árvízi védekezésben részt vevőket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Forrón, a fiatalkorú… Tovább olvasom