Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Foltokban kifagyhatott a repce

Teljes bizonyossággal most még nem állapítható meg, hogy mekkora területeken fagyott ki, illetve károsodott az őszi vetésű búza és repce. A gazdák viszont már vetnék a tavaszi növényeket.
A mezőgazdasági területek nagy részét még mindig egybefüggő hó borítja. Az őszi vetésű növények, így a repce és a búza „alszanak”. A hosszú és kemény tél miatt jelentős a fagykár. A szakemberek szerint térségünkben a repce vetésterületének akár egyharmada elpusztulhat.
A repce napokon belül növekedésnek indul, az időjósok viszont

a jövő hét végére újabb

mínuszokat ígérnek, így a fiatal

és gyenge hajtás elfagyhat.
A gazdák választhatnak: ezekre a területekre más növényi kultúrát vetnek, vagy megtartják a repcét, elkönyvelve a várható veszteségeket.
A mintegy kilencven hektárt művelő lövői családi gazda, Vissi Csaba már megkezdte a gépek felkészítését a vetésre, a talajmunkákra. – Szinte naponta figyeljük az őszi vetést, hogy mi változott. Egyelőre bizonytalan, hogy mekkora kár ér majd bennünket, de hogy veszteségünk lesz, ahhoz nem fér kétség – teszi hozzá. – Psszel húsz hektár repcét vetettem el, nem tudom, mennyit kell majd kiszántanom. A közelmúltban beszéltem a nagykereskedővel, várhatóan ötven-, ötvenkétezer forint körüli összeget kapunk egy tonna repcéért. Ennyi pénzért már megéri ezzel a növénnyel foglalkozni. Az európai és a nemzeti támogatásokat – hektáronként harminchétezer forintot – már átutalták. Ez nagy segítség a tavaszi munkakezdéshez.
– Ágfalván és környékén vastag hótakaró borította a vetést, így mi bizakodhatunk, hogy komolyabb kár nélkül vészeljük át a telet – mondja Murányi István, a Kertvárosi Szövetkezet elnöke. – A tavaszi teendőket viszont rohammunkában kell elvégeznünk, bár a tavaszi gabonák március végéig vethetők. Persze a legjobb az lenne, ha már a földben lennének a magok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosszkedv vagy depresszió?

Ilyenkor, tél végére, tavasz elejére kimerülnek a tartalékaink, mind fizikailag, mind pedig… Tovább olvasom